Chladné stopy

Chladné stopy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493304/bmid_chladne-stopy-Y5N-493304.jpg 3 62 19

Danny & Rose série

1. díl >

Jsou mrtví. Všichni jsou mrtví. Je to moje vina! Zabila jsem je! To jsou slova Iony Gardenerové, která se celá od krve dopotácí na policejní stanici a přizná se k vraždě čtyř lidí ve zchátralém domku kousek od Belfastu. Když policie prohledává místo činu, objeví na zahradě strom, na kterém visí pět zdeformovaných panenek smontovaných z různých dílů. Uvnitř domku je na zdi napsáno Kdo unesl Eden Mulliganovou? Otázka vraždu spojuje se slavným odloženým případem z 80. let – mladá matka pěti dětí tehdy beze stopy zmizela během konfliktu v Severním Irsku. Jak spolu tyto dva případy souvisí? Kdo povraždil skupinu mladých lidí? A co se vlastně stalo s Eden Mulliganovou? Detektiva Dannyho Stowea a forenzní psycholožku Rose Laineyovou nečeká snadná práce. Zdá se, že nikdo není ochotný říct celou pravdu. Jediné, čím si mohou být jistí je to, že Ionino doznání je falešné…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

Who Took Eden Mulligan? , 2021


více info...

Přidat komentář

Evkae36
10.12.2023 2 z 5

Příběh se ukrutně vlekl. V podstatě 300 stran se tam vůbec nic zajímavého nedělo. Jen se motali v kruhu, nevěděli nic.
Na posledních 50 stránkách se konečně začalo něco dít, a došlo k vyřešení obou případů, zmizení Eden mi přišlo takové dost laciné když se vlastně celou knihu řešilo.

TerezaMondeková
17.10.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala krásnou a zajímavou obálkou, neskutečně zajímavým popisem. Knihu jsem si chtěla okamžitě přečíst. Mám ráda odložené případy, když se ptáte na ty správné otázky, tak nikdy není pozdě zjistit, co se stalo. Navíc mám ráda, když se v tomto žánru propojuje minulost a přítomnost, takže jsem byla zvědavá, jak to autorka podá. Knihu jsme sice přečetla skoro hned, ale musím říct, že z toho autorka mohla vymáčknout víc.
Neříkám, že se mi kniha nelíbila. Přišlo mi, že mezi hlavními hrdiny bylo nějaké to jiskření, takže jsem čekala, jestli se mezi nimi něco stane. I to propojení osobního života, problémů a starostí, plus ten pracovní život... bylo to zajímavé.
Líbí se mi, že autorka v knize popsala, jak náročná je práce takového detektiva. Jak vás to muže psychicky vyždímat, jak to ovlivňuje soukromí život. Zajímavé je i to, že v knize bylo popsáno, jak náročné je to pro člověka, který zažil něco takového. Co mě dost štvalo byl i přístup policie ohledně zmizení. Bohužel, i takové případy jsou. Někteří takové případy neberou vůbec vážně a ani si neuvědomují, jaký to muže mít vliv pro rodiny obětí.
Příběh mě chytl hned, během čtení jsem byla zvědavá, co se stane, jak to dopadne, občas jsem měla husí kůži, ale někdy se to docela natahovalo, přišlo mi, že se něco opakovalo. Během čtení mě napadaly různé otázky, některé věci jsem předvídala, jiné byly překvapivé. Napadali mě různé teorie, co se asi stalo. Nejvíc mě zajímal případ Eden... Jak někdo může jen tak zmizet? Žádní svědci, důkazy. Co se asi stalo?
Na konci už pro mě žádné překvapení nebylo... Dalo se to čekat. Ale dost mě mrzelo, že mi přišlo, že ani jeden případ nebyl dotažený úplně do konce. Čekala jsem, že se na konci dozvíme u obou případů, co se přesně stalo, že tam budou přesně popsány ty situace, ale... u obou případů mi zůstaly nezodpovězené otázky. Ale musím říct, že do dalšího dílu rozhodně půjdu, protože mě zaujala opět popisem, zajímá mě, jak se bude vyvíjet vztah mezi hlavními hrdiny.


babicka_amalka
01.10.2023 3 z 5

no, nepřesvědčilo mě to - chyběla tomu lehkost psaní i švih;
v podstatě nejzajímavější na knize pro mě byl popis atmosféry a života i chování lidí v době největšího teroru IRA;

Viopes
21.06.2023 4 z 5

Kniha se mi dobře četla, příběh mne zaujal a líbilo se mi i občasné zabruslení do osobních myšlenek hlavních hrdinů.

Viviana-Mori
19.11.2022 1 z 5

Krimi žánr mám moc ráda, skoro bych řekla, že je to jeden z mých nejoblíbenějších. Ale tato kniha mě dost zklamala. První stránky vypadaly celkem zajímavě, ale pak se z toho stala nekonečně zdlouhavá nuda. Mnohé opakující se pasáže, neustálé omílání těch stejných věcí a pocitů hlavních hrdinů dokola, skoro mi přišlo, že se v tom jen tak plácají, neustále řeší svá vlastní vnitřní traumata a případ je na vedlejší koleji. Děj nemá spád, do posledních stránek se nic závratného nestane a ani konec není nic, z čeho by se člověk posadil na zadek. Hodně mě zajímalo, co se stalo s Eden, ale konečný výsledek mě vůbec neuspokojil.
Knihu jsem četla dost dlouho, doslova jsem se s ní mořila, musím i podotknout, že jsem mezitím ještě rozečetla románek od Jojo Moyes a ač jde o úplně jiný žánr, v knize jsem toho našla daleko víc, než v tomto rádoby thrilleru.
A obávám se, že mé malé, či skoro vůbec žádné nadšení z této knihy není jen kvůli tomu, že jsem odkojená na úplně jiných kalibrech, jako je Jeffrey Deaver, Chris Carter, Adler Olsen, Angela Marsons a jiné. Prostě to celé bylo strašně slabé a bez náboje. Velká škoda.

ERIK 2
09.10.2022 1 z 5

Odkládám knihu nedočtenou,hrozná nuda. Život je příliš krátký na to abych ho marnil čtením nezáživných knih.

alzbeta4340
01.09.2022 3 z 5

Detektivka ze současného Belfastu, vyšetřuje se případ vraždy několika mladých lidí a zároveň zmizení mladé matky pěti dětí z období bojů s IRA. Na rozdíl od mnoha jiných irských detektivek není silně brutální, i když je jasné, že s IRA nikdo lehce nežil. Dvojice detektivů má určitě potenciál i do dalších dílů.
Autorka ale musí zlepšit vysvětlení zločinů, protože tentokrát se jí to smysluplně, natož alespoň trochu reálně určitě nepovedlo. Škoda, nepovedený konec sráží moje hodnocení.

Duchoslp
15.07.2022 3 z 5

Knížka nebyla špatná, dobře se četla. Rose i Danny se skvěle doplňují. Zápletka a celé vyšetřování bylo v pohodě, jen to rozuzlení okolo případu Mulligamové mi přišlo takové odfláknuté. Čekala jsem něco víc

martina.tim
05.07.2022 2 z 5

Za mě nic moc. Začátek je jen o tom, jak Rose utekla v 18ti z domu a pořád dokola do zblbnutí. A aby toho vzpomínání nebylo málo, tak se neustále opakuje i to, jak si s Dannym sedli na škole a jací byli kámoši. To bylo asi ta prvních 100 stran. Pak se konečně začalo s vyšetřováním. Danny mi byl hrozně nesympatický. To jeho fňukání mi lezlo děsně na nervy. Pořád opakoval, jak je to děsně náročný případ a jak musí makat a pořád dokola. A rozuzlení na konci bylo děravý jak cedník.
Kdybych knihu koupila ve slevě za 99kč, tak ji po sto stranách nechám na nádraží bez žádných výčitek. Ale tak obálku má krásnou :).

Simona838
04.07.2022 odpad!

Nuda, nekonecna nuda. Vetsina obsahu se venuje osobnimu zivotu (a hlavne strastem) vysetrovatelu. Za mne naprosta ztrata casu.

Atara16
19.06.2022 5 z 5

Do konce jsem vůbec netušila kdo je vrah.

Šebestová3
10.06.2022 5 z 5

Asi mám nové detektivní oblíbence. Moc sympatická dvojka. Moc čtivá kniha!

zuzana2599
03.06.2022 4 z 5

První případ nové série mě zavedl do neznámého, ponurého a temného prostředí Severního Irska. Danny Stowea a Rose Laineyová se snaží vyřešit současný případ vraždy pětice mladých lidí, která musí nějak souviset s dávným nevyřešeným zmizením Eden Mulliganové. Sama Rose čelí své smutné minulosti a Danny zase rozpadu svého manželství. Mně se knížka četla dobře a ráda se s hlavními hrdiny znovu setkám.

ArwenAragorn
21.05.2022 2 z 5

40%

Začátek vypadá nadějně, ale pak se skoro 300 stran nic neděje, všechno je omíláno pořád dokola, vyšetřovatelé tápou, celou dobu nemají žádné podezřelé, teprve na posledních 50 stranách se spisovatelka pokouší vysvětlit motivy vražd a najít pachatele. Stejně ale pro mě motiv vražd studentů nebyl dost přesvědčivý.
Co čtenář, to jiný názor. Já doporučuji nečíst, pokud se nechcete unudit k smrti.

Pípasek
19.05.2022 5 z 5

Řezničina, drsné zachycení nepochopitelného naprosto zcestného vraždění Kniha Vám pocuchá nervy a není pro každého.

Klarinecka
03.05.2022 3 z 5

Z knihy mám rozpačité pocity. Zápletka solidní, začátek dobrý. Ale pak to vypadá, jako kdyby se autorka nějak zasekla a nebyla schopná to rozjet dál. Opakující se úvahy pořád dokola, nepříliš propracované postavy, které jsou jako by ploché, bez emocí. Děsně mě štvala úroveň dialogů, které někdy vyznívaly zcela nepřirozeně a někdy měl člověk pocit, že čte slohovou práci žáka 5. třídy. Není to celkově nejhorší, ale chyběla tomu prostě šťáva. Autorka se ještě potřebuje asi trochu vypsat. Budu zvažovat, zda si pořídím další knihu.

JustWomen
09.04.2022 4 z 5

Ačkoliv mám ráda historii, zrovna období IRA není moje oblíbené. Vadilo mi také, že se tam několikrát opakovaly popisy a vysvětlování stejných situací a zápletek.
Ale jinak super čtení, napínavé, propojení historie a současnosti, doporučuji.

Jenny46
08.04.2022 4 z 5

Zařadila bych spíše psychologický krimi román, odehrává se v Severním Irsku.
Irská krimi byla pro mě výzva je to příjemná změna, přečteno na jeden zátah...

Forenzní psycholožka Rose, která jako mladá opustila Belfast se vrací na pohřeb matky a Dany, kterému se rozpadlo manželství a poslední případ nedopadl dobře jsou kamarádi z univerzity. Spolu se domluví na vyšetřování záhadné vraždy a tajemném vzkazu ve starém domku kousek od Belfastu. Co má současná vražda společného s odloženým případem z 80. let??
Vyšetřování temného světa IRA, jak ovlivnilo životy lidí? Doba, kdy lidé žiji ve strachu, moc v komunitě. Příběh o vraždě, únosu a ztrátě, skvělý debut...

Majuš333
02.04.2022 5 z 5

Stále si hovorím: "Nepúšťaj sa do novej série, nepúšťaj sa do novej série!" A vždy podľahnem :)

To, že som 'Chladné stopy' dala na jeden záťah, samo o sebe hovorí za všetko. Danny a Rose boli sympatické postavy a ako 'parťáci' sa k sebe skvele hodili. Krátke kapitoly sa dobre čítajú, dej je napínavý, aj keď je celý príbeh obohnaný vysokým plotom, za ktorý sa hlavní hrdinovia nevedia dostať, ich frustráciu prežívate s nimi a ku koncu už ani nedýchate, ako veľmi chcete vedieť, o čo tu vlastne ide...

Takže: 'Kdo unesl Eden Mulliganovou?'

Teším sa na pokračovanie a vrele doporučujem si knižku prečítať :)