Dáma a jednorožec

Dáma a jednorožec https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144345/dama-a-jednorozec-144345.jpg 4 48 9

Niekoľko príbehov zviazaných dohromady tvorí očarujúci a pestrý román plný vášní a citov. Prostredie a doba, v ktorej sa odohráva, určite nadchne každého, kto má rád romantiku stredoveku. Jean le Viste, šľachtic z 15. storočia blízky kráľovi, zadá ambicióznemu umelcovi Nicolasovi des Innocentes zákazku, ktorá je jeho životnou šancou – návrh šiestich tapisérií, ktoré by oslávili jeho vzostupnú kariéru pri kráľovskom dvore, prevažne s vojenskou tematikou. Manželka Jeana le Viste, Geneviéve, presvedčí Nicolasa, aby sa s jej manželom porozprával o inej, jemnejšej téme: o dáme s jednorožcom. Nicolas navrhuje tapisérie podľa svojej vízie – päť zo šiestich je alegória na päť zmyslov človeka, a predlohou pre ženské postavy sú mu Geneviéve a jej dcéra Claude, do ktorej je Nicolas zaľúbený. Nicolas odchádza do Bruselu, kde má jeho návrhy tapisérií zrealizovať majster tkáč Georges de la Chapelle. Tam však do jeho života vstúpi nová žena. ... celý text

Přidat komentář

evismaior
02.05.2023 3 z 5

60% - Po Dívce s perlou jsem otvírala tuto knížku s velkým očekáváním, které se bohužel nenaplnilo. Nejvíc mě bavily rozhodně popisy tvorby tapisérií, je znát, že autorka si neváhá tyto věci pečlivě nastudovat a předat je dál. Také její schopnost vytvořit příběh rámující vznik těchto poutavých děl je nezpochybnitelná. Bohužel tentokrát se ubírala metodou vyprávění ústy jednotlivých postav a nutno říct, že mnohá z nich mi zkrátka nepřipadala napsaná tak zajímavě, jako když jsme vnímali celý příběh jenom skrz dívku s perlou Griet. Navíc, jak už zmiňují i jiné komentáře, byl celkem propastný rozdíl v poutavosti vyprávění o tkalcovské rodině v Bruselu a rodině novopečeného šlechtice a zadavatele zakázky v Paříži, kdy na tu bruselskou dějovou linku jsem se na rozdíl od pařížské těšila. Trochu to propojoval malíř předloh Nicolas des Innocents, jenže ten mě po většinu času spíš otravoval. Nejvíc jsem si oblíbila slepou dívku z tkalcovské rodiny Aliénor, a kdyby to autorka napsala z jejího pohledu, tak by to podle mě mohlo být stejně pěkné jako Dívka s perlou.

pingu1
03.03.2019 4 z 5

Čtivý a poutavý historický román, který má své kouzlo... :-)


tinka1974
01.01.2019 4 z 5

Romám má dva příběhy. Musím říct, že pro mě byl zajímavý ten, který se točil kolem tapiserií a jejich výroby. Jednozněčně Bursel. Ten mohl být více rozvinutý. Bylo zajímavé číst o jejich výrobě, o tom, jak tkalci žili, získávání zakázek. Jaké slovo měl cech a co všechno bylo nutné zajišťovat. To mě moc bavilo. To co se odehrává v Paříži, co by zadavatel díla, šlechta, to už mi tolik neříkalo.

Kiisaki
07.10.2018 3 z 5

Ve srovnání s Dívkou s perlou, kterou jsem si zamilovala takřka hned, byl tohle ze začátku docela boj. První dvě kapitoly mi přišly opravdu příšerné a když je srovnám s celkem zajímavým zbytkem knihy, nemůžu pochopit, proč v nich autorka nepodnikla nějaké úpravy.
Mým hlavním problémem (alespoň ze začátku) byly nesympatické postavy a vcelku tuctový děj s ohranou neoriginální romancí. Nicolas byl protivný a prvoplánově úchylný (i když se jeho postava průběhem trochu zlidštila), Claude byla rozmazlený spratek... Zlepšení přišlo s postavou matky a příběh se stal zajímavým teprve až když se zaměřil na dějovou linku v Bruselu, která popisovala průběh vzniku tapisérií i osudy tkalců, kteří na ni pracovali. Tato část mě bavila a dokonale mě vtáhla, ani to ale knihu nedostalo z naprosté průměrnosti, kterou na mě působila.

gigi77
26.06.2018 3 z 5

Hezký příběh ... nenáročná oddechovka, "dost hrubě otesaná již v originále". Na mě však málo propracované. Některé slovní obraty tak soudobé, že v souvislosti s historickou romancí absolutně neladí. Autorka má dobré náměty, ale pero by měla raději přenechat někomu jinému.

Vojslava
08.06.2018 5 z 5

Krásný příběh o lásce, vášni, prestiži a umění. Jak čtivá historie se posplétala kolem tak unikátních středověkých artefaktů - vždycky mne bavily fikce spojené s uměleckými díly. Doufám, že ještě nějakou autorčinu knihu odlovím!

Le Chat
25.04.2018 5 z 5

Kniha se mi opravdu líbila, stejně jako Dívka s perlou. Určitě by stálo za to natočit filmovou verzi. ;-)

Ranuncul
24.10.2014 4 z 5

Velice dobrá kniha,kter vystihuje těžkou práci tkalců.

Eva2412
16.06.2013 5 z 5

Kdo má rád spojení historických faktů a příběhu, který se mohl stát, ať neváhá - knihy Tracy Chevalier jsem intenzivně sháněla a nakonec všechny tři sehnala. Z mého hlediska výborné, čtivé a poutavé knížky, přečetla jsem je jedním dechem.