Proč? 13x proto

Proč? 13x proto https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17539/bmid_proc-13x-proto-6512bd9ca6e7a.png 4 835 192

Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune první kazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu. Proč tedy znovu vstupuje do jeho života? A navíc ho svým způsobem obviňuje z toho, co se stalo... proč? To je otázka, která se mu stále převrací v hlavě a na těch sedmi kazetách je 13 důvodů...... celý text

Žánr:
Romány , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Thirteen Reasons Why , 2007


více info...

Nathally
Nathally
06.11.2023 5 z 5

Na tuto knížku jsem narazila pouze náhodou a to díky seriálu, o kterém každý mluvil. Ihned jsem si zjistila, že seriál je natočený podle knížky a tak jsem se dlouho přemlouvala, abych si to přečetla a jsem ráda, že jsem to udělala. Knihu jsem přečetla za 4 dny a celou tu dobu jsem se snažila pochopit ty důvody, proč to Hannah udělala... Na to, že je autor muž a ještě k tomu ve středních letech, tak se mi líbí, jak všechno dokázal popsat. Tato knížka nyní patří k mým nejoblíbenějším. A určitě doporučuji spíše knížku, než seriál.

Lucuschka
Lucuschka
04.11.2023 4 z 5

Vím, že existuje seriál, ale neviděla jsem ho. Knihu jsem měla k přečtení nachystanou dlouho (stejně jako spoustu dalších), až na ni prostě přijde doba a budu si ji chtít přečíst...
Styl psaní mě zprvu zaskočil a nevěděla jsem, zda mě bude ono čtení "mezi řádky" bavit. Nevím jestli mi vyhovovalo nebo překáželo, protože jsem prostě četla a četla a četla atd., abych věděla jak pásky a vyprávění pokračují. Čím mě překvapí a ohromí. To sledování, jak se drobné "bezvýznamné" střípky skládají do celku, který končí koncem, kterým příběh začíná bylo tak za srdce beroucí, že jsem musela číst, a nepřemýšlela jsem nad stylem či podobou vyprávění... Knihu doporučuji. Dívejte se zároveň kolem sebe a přemýšlejte i nad drobnostmi nejen vašeho chování. Mohou to být jen střípky, ale nikdy nevíte, zda pro někoho nepůjde o poslední střípek, který zapadne na své místo...


PanKrabák
PanKrabák
14.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Viděl jsem první seriál a ten mě emočně rozdrtil na prach. Knižní příběh také nebyl nic jednoduchého ale bylo to o pár stupňů méně obtížné. Kniha je moc dobrý základ ale seriál dotáhl příběh v 1 sérii k dokonalosti. Pokud bych neměl porovnání se seriálem tak nevím jak by dopadlo hodnocení. Nevím jestli to že se příběh odehrával v jednom dni samotné knize ubírá. Příběh sám o sobě funguje hezky ale jsme ochuzeni o téměř jakékoliv interakce s dalšími lidmi na páskách a jejich pohledy na celou věc.

kotoulek
kotoulek
22.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Nejprve musím konstatovat, že jsem nejdříve viděla seriál, a až pak jsem zjistila, že existuje i kniha. Proto nemůžu hodnotit, jak moc kniha byla emotivní a napínavá vzhledem k tomu, že jsem věděla, co bude dál.
Nicméně jsem ji přečetla opravdu rychle, protože kniha byla velice čtivá a líbila se mi, stejně jako seriál, který jsem ovšem víc prožívala. Každopádně jedna věc se mi opravdu nelíbila. Přestože souhlasím, že věci, které se Hannah děly byly hnusné a rozhodně nepříjemné, podle mého názoru přesto nejsou důvodem k ukončení svého života. Těch věcí bylo hodně a nabalovaly se na sebe až jich bylo moc, ale přesto mi přišlo, že místo toho, aby si nechala pomoct, se rozhodovala způsobem, že tu pomoc snad ani doopravdy nechtěla. Proč by jinak vyháněla Claye z pokoje? Proč by utekla z místnosti od pana Portera? Mně to pak na konci přišlo spíš jako rozhodnutí, která jí dávala záminku, aby měla na koho tu svoji sebevraždu svést. Že si nikdo ničeho nevšiml a přesto jí nikdo nepomohl..všechny věci se dají nějak vyřešit, i přesto že je to někdy velice náročné a sebevražda mezi ta řešení rozhodně nepatří.

Vera Silent
Vera Silent
02.10.2022 4 z 5

Hej to bylo celkem dobré (hodnotím anglicky originál a ten rozhodně nevyzniva řečově stupidní). Kniha mě chytla a přečetla se rychle.

To ovšem neznamená, že bych se s Hannah ztotožnila. Její reakce byla opravdu přehnaná - děvče, vždyť tys byla oblíbená, si představ, jaké to je být neoblibeny nebo dokonce zažít ve škole otevřenou a nepřátelskou šikanu, to je jiný kalibr a taky jsme se nezabili ba dokonce ani nepřišli na takovou myšlenku. Nadruhou stranu je ale realistické, že někomu prostě stačí min, někdo není automaticky šťastný jenom pro svou krásu a oblíbenost a někdo prostě trpí depresemi bez ohledu na důvod. Je sice pěkné obvinit děcka z toho, že tě k tomu dohnaly, ovšem ty některým z nich v rámci tvého poučení taky možná trvale narušís život. Jak je vidět, kniha opravdu umí vyprovokovat mnohé myšlenky. A už jen kvůli tomu se vyplatí ji precist...

Liduka
Liduka
03.07.2022 5 z 5

SPOILER: Zpočátku jsem si říkala, proč Hannah spáchala sebevraždu kvůli takovým blbostem, ale postupně se ty problémy nabalovaly a nabalovaly a to hlavně na konci. Nicméně jsem nějak nepochopila, proč Claye, tak najednou vypoklonkovala, když jim spolu bylo dobře a nechtěla mu nic vysvětlit a taky proč lezla s Brycem do výřivky a nechala ho, aby si dělal co chtěl. Každopádně musím, ale uznat, že jsem se nedokázala odlepit a s napětím čekala, co Clay Hannah udělal, že si zasloužil na těch kazetách být.

sgjoli
sgjoli
05.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Nečekala jsem toho od této knihy mnoho, ale nakonec jsem dostala docela dost. Především citlivě napsaný příběh o holčině, po které svět dupe, jak se mi zachce, a nikdo to nevidí a vidět nechce. O boji se sebou samým. O tom, jaké mohou mít následky naše činy, aniž bychom o tom vůbec věděli. O našich činech, o kterých víme, že jsou špatné, a přesto je uděláme.
Kniha začíná zprvu docela nenápadně, ale pak se postupně nabaluje, jako sněhová koule. Což je i příměr hojně užívaný jednou z postav. A docela trefný. Celkově je kniha dost dojímavá, ale přitom jsem neměla pocit, že by autor záměrně své čtenáře citově vydíral či ždímal.
Příběh mi přišel hodně silný v uvědomění si, že skutečně nevidíte druhým lidem do hlavy, nikdy nevíte, čím můžete kohokoliv zasáhnout. A i když je nemožné se hlídat od rána do večera, určitě alespoň stojí za zamyšlení, zda by člověk nemohl s druhými lidmi jednat citlivěji a víc se starat.
Knihu jsem četla v originále a jazykově mi to přišlo vcelku dobře přístupné a dobře srozumitelné, takže pokud aspoň trochu umíte a chtěli byste něco v angličtině vyzkoušet, tohle by mohl být trochu snadnější start. Aspoň co se jazykové přístupnosti týče. Obsahově to řeší totiž docela těžká témata. (Sebevražda, vina, znásilnění.)
Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a mohu doporučit. Seriál jsem neviděla a zatím ho ani neplánuju.

Eliska400
Eliska400
01.03.2022 1 z 5

(SPOILER) Se sestrou si hodně předčítáme a musím říct, že u žádné jiné knížky se nám nestalo, že bychom se po dvou stránkách zhroutily smíchy. A jakmile se Clay chtěl odplazit do břečťanu už to byl pro nás konec. Knížka napsána tak vrtácky jak to jenom jde. I některý věci z Wattpadu jsou lepší. Začátek kazety zkazil jakoukoliv naši snahu o vážnost. Jako fakt tam Hannah mluví jak z intra Kouzelný školky. Takže obsah cool, autor vůl (idk kdo to zvrtal). Radši si pusťte seriál

anezka1711
anezka1711
15.02.2022 1 z 5

Moc mě kniha nebavila, ten seriál byl mnohem napínavější:(

Mesačnica
Mesačnica
30.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Neviem, ale mne to prišlo dosť prvoplánové, akoby to autor písal odzadu, mal koniec, že teda dievča spácha samovraždu a potom to nejako pozlepoval, aby to dávalo aký-taký zmysel. Už keď má človek niečo odžité, tak kniha sa mu bude zdať asi prehnaná. To akoby som si teraz prečítala Utrpenie mladého Wethera, je to smutné, ale nezasiahne ma to tak, akoby som to čítala v šestnástich. Diela sú aj témou samovraždy podobné, aj keď nechcem porovnávať. Určite viac sa dotkne teenagerov. Hannah to mala ťažké, nehovorím, no keby samovrahovia viac mysleli na iných ako na seba, bolo by menej samovrážd. Tí, ktorí majú temné myšlienky, by si mali uvedomiť, že netrpia sami. Dobré rodinné vzťahy si myslím tiež napomáhajú takýmto tragédiám predchádzať. No späť k dielu, jednu závažnú výčitku si neodpustím. Keď bolo po tej párty a Hannah vedela, že je tá druhá, tak prečo trochu dlhšie nepočkala zavretá s tým psom? Potrebovala sa nadýchať čerstvého vzduchu, okej, niekedy stačí otvoriť okno. No fajn, išla teda von a keď stretla toho hajzla, prečo nezobrala nohy na plecia? Jej hrdosť jej to nedovolila? Nechcela dať najavo strach? Ale prosím vás, vtedy sa vzdala a vzdal to s ňou aj autor, čo je škoda. Prosba o pomoc učiteľa bol len akýsi výkrik do tmy, čokoľvek čo by povedal zle, by mala Hannah zámienku, že môže spáchať samovraždu. A ešte posledná vec, učiteľ zabudol spomenúť, že preniesť sa cez nejakú traumatizujúcu udalosť nestačí, dôležitý je spôsob, ako sa s tým vyrovnávame, čiže liečenie, TERAPIA. To len k tomu, že učiteľ ponúkol dve alternatívy, ak si dobre spomínam. Nech nie som len kritická, tak knihu vítam, pretože si niektorí teenageri uvedomia, že niektorým ľuďom môže ublížiť aj nevinne prenesená poznámka. Kiežby boli viac empatickí a vyvarovali sa šikane a klebetám. Ak kniha rozprúdi debatu týmto smerom, budem rada.

Nikcasmej
Nikcasmej
25.01.2022 5 z 5

Tuto knihu mám ve své knihovničce už delší dobu. Pořád jsem si říkala, že si ji přečtu dřív, než se podívám na seriál, ale nakonec jsem podlehla a seriál si pustila. Po zhlédnutí seriálu se mi do knížky moc nechtělo a četla jsem jiné knihy. Nakonec jsem se do této knížky dokopala a jsem ráda.
Třináctkrát proto je čtivá kniha a opravdu mě bavila. Myslím si, že nápad s kazetami je opravdu originální stejně jako samotný příběh. Líbí se mi, jak tento silný příběh ukazuje, jak jsou pomluvy nebezpečné a co všechno mohou způsobit. Styl psaní mi sedl a do postav jsem se okamžitě vžila.
Od seriálu se příběh moc neliší, v seriálu se zaměřují i na životy ostatních postav kdežto v knize jde hlavně o životy Hannah a Claye. V seriálu jsou i některé scény trochu vyhrocenější, ale nějaké velké změny co se důvodů Hannah týče zde nejsou.
Když se nad tím zamyslíte, je to opravdu silný a smutný příběh, který vás zasáhne. Když jsem knihu četla, tak mi bylo opravdu líto Claye, protože si neustále vyčítal, co mohlo být jinak a mrzelo mě, že spolu nebyli. Z toho jak Clay popisuje Hannah a jak se k ní choval a reagoval ji opravdu miloval. Kniha mě ani v nejmenším nezklamala a klidně bych si ji někdy přečetla znova.

Dyna08
Dyna08
19.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Upřímně Claye lituji, dostal ty kazety i když by neměl. On Hannah neudělal to co ostatní. Dle mého názoru si Hannah mohla za určité věci sama. Připadalo mi, že o pomoc druhých ani moc nestojí. Snažila se, ale ne dost... Měla to těžké, to ano, ale šlo toho udělat víc (vše je pouze můj názor, tak jako váš je váš :) )

kate9326
kate9326
01.11.2021 4 z 5

Nejdíve jsem viděla seriál- kamarádce se líbil. Knížka mi připadala proti mému očekávání krátká. Příběh byl velmi emotivní a vtáhl člověka do děje. Nápad se starými kazetami je opravdu zvláštní a originální. Příběh také upozornuje na skutečný nebezpečí pomluv, které jsou opravdu děsné svinstvo a nejen na střední škole, ale kdekoliv. Ten, kdo řekl, že pomluva je jako jepice, asi spadl z třešně. Hrdinka by spíše řekla že jsou jako sněhová koule, která se pořád zvětšuje - a nakonec člověka zavalí i se všemi následky...a pomlouvači to - nepřekvapivě- neřeší...Jediný východisko je nepomlouvat a smyšlenky bez skurpulí nešířit, ačkoliv každý nemá takové sklony jako hrdinka Hannah, naštěstí. Pomocí jedné lži jde z člověka udělat někoho, kdo vůbec není - děsivý..."Někdo si svoji image zaslouží- já si ji nezasloužila" - Hannah. - Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim idioti...a primitivové, viz děj.

simsq
simsq
27.08.2021 4 z 5

skvělá kniha. sedl mi styl psaní a bavilo mě to.

Jana283
Jana283
17.08.2021 1 z 5

Věděla jsem, že běží poměrně populární seriál na Netflixu, ale protože nemám ráda tahle uměle natahovaná díla, která by mohla být možná pěkným celovečerním filmem, ale jako nekonečné série mne nebaví a považuji je ztrátu času, pustila jsem se do knihy. Přiznám se, že mi moc nesedl styl jakým byla napsána – připadalo mi to strašně těžkopádné a jazykově nehezké. Co se týče obsahu, chápu, že bolesti přecitlivělých -náctiletých nám dospělým mohou připadat poněkud malicherné, ale to by se pak musel zabít každý druhý teenager. Psychologie postav zvláštní, vztahy podivné. Kniha mě nijak neobohatila (což tak nějak od knih očekávám).

FlexiMZ
FlexiMZ
05.08.2021 4 z 5

Sáhla jsem po této knize, když jsem neměla zrovna optimistickou náladu a venku pršelo. Dočetla jsem ji asi o necelý měsíc později, kdy taky nemám úplně optimistickou náladu a venku leje už celý den. Nemyslím si, že to bude náhoda...
Tohle je silný příběh, těžký příběh podaný až bravurně jednoduchou formou a to je možná ještě mrazivější. Kniha vyšla už před spoustou let, ale do povědomí lidí se dostala až díky seriálu. Což je na jednu stranu škoda, na druhou buďme rádi alespoň za to, protože díky tomu se z Hannah Bakerové z 'nějaké zapadlé knížky' stala Hannah Bakerová z 'knihy a seriálu, jejíž příběh otevřel lidem oči a ukazuje to, co mnozí raději vidět nechtějí'. Těžko psát názor na takový příběh. Můžu jen říct, že kniha končí dle mého otevřeně a seriál je v tomto případě moc dobrým doplňkem a pokračováním.

Lea_41
Lea_41
30.07.2021 5 z 5

Bravurně napsáno. Nevím co jiného bych k této knize napsala. Možná ještě to, že to všechno chápu.

Nikkey
Nikkey
25.07.2021 5 z 5

Postavu Hannah jsem si okamžitě oblíbila. Možná to bude znít trochu drasticky, ale zamilovala jsem si její příběh. To, jak v něm každý člověk hraje svou roli a jaké mají jeho činy důsledek na celou tu situaci. Všechno do sebe pěkně zapadalo. Co mě zklamalo, bylo seriálové zpracování tohoto příběhu. Kniha byla za mě stopro lepší. Líbila se mi atmosféra, napětí a to, že jsem nad tím musela přemýšlet. Tyhle věci seriálu prostě scházely.

Adél784
Adél784
29.06.2021 3 z 5

I když se mi většinou líbí více kniha než film/seriál, tak u 13RW se mi o mnohem více líbí seriál:)
Tato kniha se zabývá dějem první série seriálu, kdy středoškolačka Hannah spáchá sebevraždu, ale ještě předtím nahrála na kazety 13 důvodů, které ji k tomu dohnaly. Hannah si přála, aby si kazety poslechli všichni, kteří jí nějak ublížili a stali se tedy důvodem, proč se rozhodla zabít. Někteří jí ublížili méně, jiní více...
Kniha mi se mi nelíbila, styl psaní mi nesedl, takže jsem ji četla dlouho, na to, že má málo stran a seriál mám ráda.
Doporučuji seriál, je skvěle natočený, prolíná se tam přítomnost i minulost a má skvělé herecké obsazení:)

janas118
janas118
10.06.2021 5 z 5

Seriál je moje quilty pleasure. Poprvé jsem ho viděla před 4 lety hned, jak vyšel. Bylo mi tenkrát 13 a musela jsem si hned přečíst knihu. Vůbec se mi nelíbila, nejspíš to bylo tím, jak velké rozdíly jsou mezi ní a seriálem a možná to bylo i tím, že číst to v češtině prostě nebylo ono, i když je to samozřejmě krásný jazyk, ale když už je kniha v originále anglicky, tak si radši vždycky přečtu originál. Proto jsem si anglickou verzi vyžádala k Vánocům. V angličtině je to opravdu boží. Už jsem ji četla dvakrát a podruhé jsem to zvládla během jednoho dne, protože jsem na to prostě měla tu náladu. Věřím, že se k tomuto příběhu budu ráda vždycky vracet.