Conan: Věž slona

Conan: Věž slona https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34950/conan-vez-slona-34950.jpg 5 91 9

Barbarský bojovník Conan se stal tvůrčím vrcholem autora Roberta E. Howarda, jehož předčasná smrt ve 30 letech už nedovolila, aby se dál vyvíjel. Howardova cesta ke Conanovi, který se stal hrdinou 21 dokončených povídek a mnoha skic nalezených v pozůstalosti, nebyla přímá. Vedla přes postavy Solomona Kanea, anglického bojovníka za spravedlnost ze 16. století, a barbarského krále Kulla, kterého Howard zasadil do své vlastní podoby bájné Atlantidy. Conan je vrcholnou syntézou oněch předchůdců, nejodvážnější ve svých dobrodružstvích a zároveň s největším důrazem na věrohodnost – sice fiktivní, avšak historicky podloženou. Howard byl ostatně na věrohodnost svých fiktivních světů hrdý. „Tak si musí počínat každý dobrý autor historických románů,“ napsal. Vydejte se tedy 12 tisíc let hluboko do minulosti a prožijte s Conanem i jeho autorem dobrodružství, na jaká fantazie obyčejných smrtelníků nestačí.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Zlatý kůň , Klub Julese Vernea
Originální název:

The tower of elephant , 1933


více info...

Přidat komentář

klara1550
08.08.2023 4 z 5

Knížku jsem četla někdy na základce, a dostala jsem se k ní teď znovu díky čtenářské výzvě. Chápu, že mě to tenkrát bavilo. Teď, když už mám víc načteno, mi to zas takovej zázrak nepřijde (ať už z hlediska námětů nebo provedení), každopádně je nutný zohlednit dobu, kdy to R. E. Howard psal - před 90 lety - to je fakt borec.

VANDAE
05.09.2022 5 z 5

Conan je moje srdcevka,ale z pera Howarda jsou ty nejlepší


jakub2199
29.06.2022 5 z 5

Pokaždé když si sérii povídek přečtu tak mě nepřestává fascinovat, jak dokonalé jsou. To samozřejmě platí i o překladu Jana Kantůrka.
Nutnost pro všechny fanoušky fantasy.

Gordonlord
17.03.2019 5 z 5

Nenapodobitelná a krásná atmosféra z pera Conanova duchovního otce. Povídky Věž Slona, Bůh v míse a Darebáci v domě mají takovou auru, kterou by jiný spisovatel nikdy nevystihl. Navíc jsou opředeny aurou určité mystiky, obskurnosti a tajemna, krásně skloubenou s atmosférou první starověkké civilizace. Totální nadčasovou klasikou je i "Dcera pána mrazu" a závěrečná povídka obsahuje i prvky děsu. Conan v této knize není málomluvný, tupý "over-the top" hero - je to prostě jen silný necivilizovaný člověk, který obstojí tam, kde ostatní ne, je chytrý a myslí mu to. Prvotřídní, neopakovatelná fantasy z úsvitu tohoto žánru.

danny_21
31.01.2019 3 z 5

Kniha povídek svalnatého barbara je skrznaskrz průměrnou záležitostí, především díky opakujícímu se vzorci - 1. uvzlykaná nahotinka, kterou se Cimmeřan rozhodne ochránit, 2. různorodou magií vládnoucí protivníci - ať už lidští nebo božští, 3. opuštěné ostrovy či města, kde se dějí nekalé věci, ale neohrožený Conan si vždy poradí. Škoda, myslel jsem, že budou příběhy kvalitnější, takhle vidím jako nadprůměrnou jen tu titulní - 50 %

bertrand
02.01.2019 5 z 5

Po létech jsem otevřel Conana, abych se znovu ujistil, proč a jestli byl Howard pro žánr tak důležitý. Tedy otevíral jsem s despektem, ale končil s respektem. Vytvořit věčného hrdinu není lehká práce, zařadit ho do funkčního světa, taky "makačka na bednu". A psát o něm jednu kvalitní povídku za druhou?
Řekli bychom nemožné, ale Howard to dokázal. Inu, on barbara žil, nejen stvořil.
Nejlepší povídky z knihy jsou pro mě ty, kdy se Barbar (zde zachycen v mladém věku) potkává s normálními "civilizovanými" lidmi, ve světě, kam zdánlivě nepatří (Darebáci v domě, Bůh v míse, Věž slona). To dává vyniknout jeho chmurnému charakteru a divošské podstatě.
Nejslabší je pak halucinogenní Dcera pána mrazu.
Je-li brak archetypální, je věčný a vděčný. Ať žije brak, ať žije Conan!

frantisek8863
02.09.2017 4 z 5

Povídky ze života skvělého hrdiny Conana, kde se prolíná meč, magie a svaly ve prospěch dobra. Ač jednoduché příběhy bez hloubky, o to zajímavé a prudce čtivé.Doplněné obrázkem Káji Soudka, kde jsou muži vybaveni svaly a odhodláním, kouzelníci magií, monstra drápy a ženy fyzickou krásou a svými přednostmi jak jen to K. Saudek umí.

Gordonlord
30.03.2017 5 z 5

Perfektní dílo klasické fantasy. Tehdy ještě nedotčené tolkienovskou mytologií, tudíž zde nejsou elfové, trpaslíci ani podobná havěť, ale Conanova dobrodružství jsou protknuta tygry, slony, netvory, mazanými čaroději s jejich záludnými pastmi a dalšími proprietami, často připomínající nějaké dobrodružství v Africe. Celé je to zahaleno velmi unikátní a těžce popsatelnou mystickou atmosférou, která slouží jako okouzlující pozadí pro prvotřídní heroickou macho-akci přesně v Conanově stylu. Není co vytknout. Prvotřídní !

HTO
20.03.2012 5 z 5

Och, to byla tenkrát nádhera! A je to nádhera pochopitelně dodnes. Před dvaceti lety jsem byl nadšený z otištění pro mne tehdy méně známých povídek, jakými byly Darebáci v domě a Bůh v míse, zatímco minulý týden, když jsem si sešit zase jednou vytáhl, mne kromě autorovy geniality navíc nadchly krvavé skvrny na jedné dvojstránce, které by se jistě Conanovi líbily (ačkoliv popravdě řečeno pocházejí z komářího štípance), rozhodl jsem se prozkoumat do jaké míry mohly být rasy divokých lidí u Howarda – který byl vzdělaný a načtený až hrůza – ovlivněny soudobými znalostmi o např. yettim, a navíc jsem se zamyslel nad následujícím citátem:

"Murillo si maně pomyslel, o kolik je kněz v myšlení a znalostech před svou generací, když je schopen vymyslet a vyrobit takové zařízení. Conan si krátce pomyslel, že se jedná o kouzla a dále se tím nezatěžoval." Hoho!