Conan Barbar / Conan Dobyvatel

Conan Barbar / Conan Dobyvatel https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21846/conan-barbar-21846.jpg 5 110 28

Přidat komentář

John6900
03.07.2023 5 z 5

Prostě totální fantasy klasika, která nemá kam uhnout. Žral jsem to jako dorostenec a puboš a žeru to i teď o 30 let později. Ano, je to hodně jiné, než co máme teď, ale pořád za to ten příjemně strávený čas stojí.

tereza1198
13.08.2022 5 z 5

Kniha je základní kámen celého žánru. Byla jsem překvapená, jak skvěle se to četlo. Výborné popisy, skvěle vykreslený svět, správné dobrodružství. Conan prochází světem a nikomu nic nedaruje. Někdy jako zloděj, pirát, chudý žoldák, jindy jako vůdce, zaplétá se s magickými nepřáteli, seznamuje se s hromadou dívek v nesnázích. Prostě bomba. Jdu na druhou část.


danny_21
15.11.2021 3 z 5

Conan Dobyvatel a jeho dalších 20 příběhů ve kterých se víceméně opakuje stejná šoblona, bohužel pro mě mě Conanům tištený svět moc nebere, filmový Arnie byl prostě jinde. V průměru této sbírce se mi hodně líbila povídka Za černou řekou, zbytek si jede to své, které se mi rychle zají - pletence svalů, bujné děvy, ohyzdní mohutní černoši a sem tam nějaká ta příšera. Prostě pakující se vzorec - 1. uvzlykaná nahotinka, kterou se Cimmeřan rozhodne ochránit, 2. různorodou magií vládnoucí protivníci - ať už lidští nebo božští, 3. opuštěné ostrovy či města, kde se dějí nekalé věci, ale neohrožený Conan si vždy poradí. - 55 %

n.ezn.amy
03.11.2021 5 z 5

Další z povídkových knih o barbarovi Conanovi, který prožívá na své cestě různá dobrodružství, ve kterých musí ukázat svojí sílu a odvahu. Ne všechny povídky z této knihy nejsou možná úplně dokonalé, ale přesto se dobře čtou. Za mě je Conan naprostá klasika mezi fantasy a jeho příběhy mě naprosto baví.

Alma-Nacida
25.10.2021 4 z 5

Tohle je prostě klasika bojové fantasy, a tak jsem si ji zkrátka musela přečíst, a víte co? Užila jsem si to. Jasně že je Conan trochu moc nepřemožitelný ba až nesmrtelný, ale dostala jsem, co jsem čekala a ani o chlup z draka míň. ;)

vlkodlaq
26.09.2021 4 z 5

Jak jsem už psal k předchozímu Conanovi, jeho svět neztratil po skoro 100 letech vůbec nic. Stále má co nabídnout i dnešnímu náročnému čtenáři, zhýčkanému k prasknutí přeplněným knižním trhem.
Pravda, příběhy o Conanovi jsou poněkud nekonzistentní, občas si i mírně odporují, ale za to stáří Conanovi ledacos odpustím.

MichalPuchovsky
30.11.2019 5 z 5

Conanove dobrodružstvá ani časom nestratili nič zo svojej mágie a ich prečítaním človek viac precíti korene fantastiky. Ja sa k Cimmeranovi vraciam veľmi rád a patrí k mojím najobľúbenejším knižných hrdinom. Conana do každej rodiny!

p0stm0derna
01.07.2019 2 z 5

Asi to nedočtu, povídky mě spíš otrávily. Mrzí mě, že jsem se s tím, co knihu činí oblíbenou minul, nebo jsem to nepoznal. Kromě schematičnosti mě vadí i univerzální "historická" doba a prostředí plné různých předvídatelných klišé, kde je vše možné ale nic woow nepřichází. Navenek to snad má být drsné, ale mě to přišlo spíš mělké. Nějak jsem se nepřiměl Conanovi fandit, nějak jsem nemohl zadržovat pousmání při popisu hadovitých nepřátel, nějak jsem nemohl neobrátit oči v sloup při líčení dívek. Souhlasím zejména s komentářem BUBO26.

Nomia
24.02.2019 3 z 5

Barbar Conan je v podstatě až trochu kýčovitá záležitost, balancuje to někde mezi naprostou peckou a totálním brakem. Ale baví. A to setsakramentsky hodně.

Tenhle výběr povídek je skvěle sestavený, některé jsou sice lepší, jiné slabší, ale všude exceluje náš nabouchaný milovaný Conan, povídky to jsou napínavé a akční. Když se do toho přidají urputné souboje, lepé děvy a nějaká ta magie, tak to snad ani nemohlo dopadnout úplně blbě.

Asi nikdo od Barbara Conana neočekává nějakou závratnou vysoce intelektuální smršť, ale pořádnou chlapáckou řežbu. A té se dostane vrchovatě. Conan je prostě fenomén a pobaví i teď.

špulo
03.06.2018 5 z 5

Nie sú to dokonalé poviedky. Pre každého fantasystu sú však povinnosťou...

špulo
03.06.2018 5 z 5

Povinná literatúra fantasy...

n.ezn.amy
02.01.2018 5 z 5

Klasika fantasy, naprostá povinnost četby pro fanoušky tohoto žánru. Conan je prostě největší bojovník. Velká škoda, že Howard zemřel takhle mladý, mohli jsme se dočkat dalších skvělých povídek.

KAREL6725
17.11.2017 5 z 5

Pro mě něco jako bible fantasy. Kompletní vydání povídek o Conanovy od Howarda. Conan v nejlepší formě , každá povídka je skvost. Tyhle povídky nic nepřekoná, Nejlepší povídková sbírka na světě . Všechny pokusy následovatelů napsat další příběhy o Conanovy, jsou ubohou imitaci těchto povídek. Howard stvořil Conana a svět mečů a magie. Povídky jsem četl mockrát, a nikdy neomrzí. Proto dávám deset hvězd z pěti možných.

BUBO26
06.05.2017 3 z 5

Dočítal som E.R.Howard - Conan Barbar (AFSF, 1997) a som tak trochu sklamaný. Opomeniem fakt, že s filmom majú poviedky len málo spoločné, na to som zvyknutý a nevadí mi to. Ale poviedky boli všetky podľa jednoduchej šablóny: na začiatku útok/prekliatie, často žena ocitajúca sa v ťažkej situácii. Jej cesty sa zkrížia s Conanovými, on sa jej rozhodne pômocť, pretože... žena. Ocitnú sa v začarovaných ruinách/podzemí/a pod., Conan stojí proti presile/vysokým čiernym humanoidom/beztvarej čiernej hmote, ale po ťažkom boji všetkých svojich nepriateľov poráža, je často len veľmi málo zranený a so ženou, ktorá sa skrz celý príbeh trasie strachom/kričí/vzlyká, odchádza a stáva sa náčelníkom korzárov/pirátov/kozákov.... Začína ďalšia poviedka, Conan sa objavuje len s koňom a mečom, nie je vysvetlené, čo sa stalo medzitým. Vzorec sa opakuje.
V poviedkach sú jasne vyhranené genderové stereotypy (slabá, ustráchaná žena / silný a brániaci muž), Conan je prakticky nesmrteľný, čo spôsobuje, že sa oňho vôbec nebojím a napätie sa vytráca.

Torgal
06.12.2016 4 z 5

Konečne som si aj ja poriadne za(c)onanoval. V dnešnej dobe už pôsobia priamočiare Conanove dobrodružstvá, v ktorým nie je núdza o krásne ženy, zlovoľných mágov a smrtiacich nástrah trochu archaicky, ale kvalitne napísaný text sa nezaprie. Mocný Cimmeran si tak svoje miesto medzi základnými kameňmi žánru jednoznačne zaslúži. 8/10

Holister
20.09.2016 5 z 5

Kulervoucí legenda, kterou stvořil podivný mužík. Co naplat, jednou je tu Conan s námi a všelijací pokračovatelé nezmění nic na tom, že tohle je prostě to nejlepší, co nám temné zákoutí autorovy mysli mohlo dát. Film, ač je skvělý, s knihou zas tolik společného nemá. Chcete vědět víc? Čtěte!

Gandalff007
19.07.2016 5 z 5

A Meč a Magie byla zrozena ze svalů Conanových paží...

Emetiore
16.03.2016 5 z 5

Tak jestli si zakladatel Sword & Sorcery nezaslouží za své opus magnum od fanoušků fikce pět hvězd, tak potom nevím kdo.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Nejlepší fantasy, jaké si člověk vedle Zaklínače a sérii o Felixovi a Gotrekovi může přečíst. Conan je prostě borec a nemá konkurenci. R. E. Howardovi se podařilo stvořit doposud nepřekonanou heroickou ikonu fantasy. Mnoho mladých čtenářů odkojených Harry Potterem asi nenadchne, nicméně na trůnu fantasy může sedět jedině Conan - válečník, zloděj a král!

Eigis
15.11.2014

Tyhle povídky jsou jiné než v barbarovi. Výrazněji se zde projevuje inspirace naší historií. Například ,,Za černou řekou" mi dost připomnělo římské legie v Británii. Hlavní postava se, ale moc nezměnila Conan je pořád stejný. Co se týče ,,Nemedijských kronik II.", mě osobně přijde nápad navázat naší historii na dějiny Hyborianského světa trochu moc křečovitý, ačkoliv části o vzestupu piktů a cimeřanů se mi naopak velice líbili.

Štítky knihy

Conan meč a magie

Část díla

všech 21 částí díla

Autorovy další knížky

Robert Ervin Howard
americká, 1906 - 1936
1997  92%Conan Barbar / Conan Dobyvatel
1994  93%Conan
2007  86%Conan I.
1991  84%Conan barbar
2001  82%Solomon Kane

Kniha Conan Barbar / Conan Dobyvatel je v

Právě čtených2x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených11x
Knihotéce64x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x