Cizinci

Cizinci https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462404/bmid_cizinci-xgc-462404.png 4 64 24

Mort Castle, veterán americké hororové školy, se českému čtenáři představuje románem Cizinci. Máte rádi svého souseda? Možná má rád i on vás. Anebo si představuje, jak vám drtí lebku kamenem. A pak jsou tu Cizinci. Sousedi, kteří si nic nepředstavují. Tihle sousedi jednají. Kosti praskají a krev teče. A to je jen začátek, protože to nejhorší teprve přijde…... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

The Strangers , 1984


více info...

Přidat komentář

Dydy7
11.02.2024 5 z 5

"Máte rádi svého souseda?"

Kniha Cizinci je podľa mňa skôr viac taký psychologický triler ako horor. Hlavnou postavou je cudzinec Michael, ktorý žije na pohľad úplne obyčajný život s úplne obyčajnou rodinou, no nie všetko je také ako sa zdá. Celý čas sa musí pretvarovať a čaká na ten správny okamih, keď nastane "Vek cudzincov", lebo vtedy sa môže prejaviť jeho skutočné ja.

Cudzinci sú tajomná skupina ľudí, ktorí dokážu vidieť auru druhých a aj na základe toho posudzovať kto je aký človek. A tá Michaelova je poriadne krvavo červená. Autor mohol kľudne túto tému s aurami rozobrať ešte podrobnejšie a viac sa jej povenovať, ale nevadí.

Mort Castle skvelo zachytil atmosféru osemdesiatych rokov a napísal surovú a temnú knihu. Koniec je zaujímavý a veľmi prekvapivý.

Až na to, že tam bol zabitý psík, čo ja fakt nemám rada v knihách, ani vo filmoch, tak kniha bola skvelá.

soupik2012
19.01.2024 3 z 5

Mohl z toho být velice slušný psychothriller, ale to by se musel příběh stočit trochu jiným směrem. Začátek mě docela bavil, sledovat myšlenky útočníků a také jejich obětí a to včetně psa, bylo docela originálním nápadem. Ovšem příběh velice brzy sklouznul do nevěrohodného děje a postrádal větší akci a napětí. Zajímavé téma, ale autor neumí psát příliš poutavě a také nevyužil veškerý potenciál, který mu tento příběh nabízel. Audiokniha je také pouze průměrná. Obsahuje poměrně značné množství nevystřižených přeřeků a pouze průměrně ji načetl pan Vít Dvorský.


Nuttelka
05.11.2023 3 z 5

(Audiokniha)
Mé první seznámí s autorem, nevěděla jsem, co mám očekávat, možná i něco jiného než jsem dostala.. ani nevím, jak mám tuto knihu uchytit :-) Do žánru hororu bych to ani já nedala, trošku psycho thriller.. Ale musím pochválit překlad, žádné kličkování, pěkně vše natvrdo.. No, opět vystoupení z mé komfortní zóny, proto asi ani nejsem tak nadšená, jak by se očekávalo..

Tereza137
30.07.2023 3 z 5

Musím brát ohled na to, že byl tento horor napsán v 80. letech minulého století, kdyby byl napsán teď, tak ho hodnotím přísněji.

Co se týče brutality a potoků krve, tak si nemyslím, že by to bylo něco hrozného, určitě to není pro slabé povahy, ale ti, kteří jsou už nějak otrlí, tak by to pro ně neměl být problém.

Hl. hrdina Michael mi nijak příjemný nebyl, což přesně o to šlo, nemá být příjemný pro nikoho, takže tady v tomto velký palec nahoru . Michael trpí v těle člověka, jelikož má "dokonalý život," manželku a děti, což je jasné, že Cizinec rád nemá, tak si svou zlost vybíjí jinde. Ostatní postavy byly ploché a nic extra.

Konec byl nějak tak normální a možná trochu i překvapivý, nejvíce čtivý pro mě.

Určitě knihu doporučuji všem, kteří mají rádi krev, násilí, brutalitu a mají rádi takové ty oldschool horory.

Shaxx
12.06.2023 3 z 5

Super obálka, super název, super námět, ale provedení trošku pokulhává. Vyprávění mi přišlo poněkud monotónní, jednotvárné, s nulovou atmosférou a bez napětí. Na konci to má tolik očekávánou gradaci s příchutí slasheru, ale než se k tomu člověk pročte... Možná by tomu prospěl kratší formát, dokázala bych si to představit jako povídku.

trudoš
21.10.2022 3 z 5

Horor komornějšího ražení, ve kterém ani tak nejde o nadpřirozené hrůzy, ale o bestialitu lidí. Mort Castle se pohybuje na hranici psychologického thrilleru a regulérní vyvražďovačky, přičemž v průběhu dvou set sedmdesáti stran umí vyšponovat atmosféru na maximum. Znatelně se přitom nevyžívá v popisech brutálního násilí, takže čtenářova fantazie může vesele pracovat. Problém je, že příběhu, z mého pohledu, chybělo napětí. Sledujeme počínání vražedného sociopata, který žije pod maskou spořádaného občana a sem tam popustí uzdu zrůdě uvnitř sebe. Není kolem toho žádné velké plánování, hrdina jedná často impulzívně, přesto mu všechno nějak prochází, dokud jeho vlastní manželka nezačne něco tušit. Pak už zápletka nabere konkrétnější směr, ale ani tak se žádná hitparáda nekoná. Finální masakr pak působí jako něco navíc, včetně hravé pointy, kterou člověk očekává už někdy od strany sto jedenáct. Nicméně, vyprávění nemohu upřít podmanivé kouzlo, ačkoliv výsledek nedokázal naplnit očekávání.

Tirisa
21.07.2022 3 z 5

U mě knize bohužel uškodil štítek horor kvůli kterému jsem si ji hlavně pořídila a byla jsem tudíž nutně zklamaná. O horor se podle mě opravdu nejedná, spíš psychologické drama. Knihu jsem dočetla a ani jsem s ní nijak nebojovala, příběh určitě špatný není, ale tak nějak mě v ní nic moc nepřekvapilo.

Denny456
28.06.2022 3 z 5

No čekal jsem asi něco jiného. Horor to rozhodně není. Zajímavé to celkem je, ale myslím, že to je zbytečně natáhlé a kratší novela nebo delší povídka by tomu slušela více.

Krchnaida
10.01.2022 4 z 5

Jako horor mi to nepřipadlo, ale bylo to dobré.

tetanurae
04.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Na tuhle knihu jsem se opravdu dlouho těšil.
Cizinci. Tak nevinně to zní.
Michael Louden miluje svou ženu. Michael Louden nenávidí svou ženu. Michael je milý chlapík ze sousedství. Michael vás zabije! A Vás taky. Jak jen je to možné? Je cizinec!

Popravdě, jsem v rozpacích, jak k této knize přistupovat. Nakladatelství Golden Dog si tímto počinem zapsalo na své konto první zahraniční dílo, a Mort Castle byl rozhodně dobrou volbou. Avšak jako každá kniha, ani tato není výjimkou a nedostatky se jí nevyhnuly. Nejsem si úplně jistý, jestli odhalení pravé tváře zla mělo ten kýžený efekt, jaký mělo mít. Myšlenka Věku Cizinců je pojata velice obšírně a nevystihuje nic konkrétního. Podobné téma by si nepochybně zasluhovalo obsáhlejší zasvěcení a možná postupnější odhalování. Po celou dobu děje vlastně jen sledujeme chování Michaela, které nás, vzhledem ke znalosti jeho pravé podstaty, nemůže udivit a pomalými (mnohdy lehce nudnými) krůčky postupujeme k neodvratnému finále, a když k němu dojdeme, není zdaleka tak oslnivé, jak by mělo být.

Nedá se ovšem popřít, že kniha obsahuje množství skutečně povedených momentů a drží si poměrně vysoký řemeslný standard, díky kterému si vychutnáváme nezaměnitelnou atmosféru Ameriky 80's.
Velice pozitivně hodnotím zpracování obálky a celkový vzhled tohoto sympatického paperbacku. Bohužel korekturu by chtělo příště lepší.

A souhrnně? Knihu rozhodně doporučuji, jelikož českému čtenáři ukazuje, že americký horror není jen Stephen King, R. L. Stine nebo Howard Lovecraft. Mám sice lehký problém přijmout Cizince jako horror (spíše psychologický thriller s nádechem slasheru), nicméně v mé knihovně bude mít toto dílo místo mezi horory a budu jej s láskou opečovávat
Celkové hodnocení 70% -hluback

Patrik02
26.08.2021 5 z 5

Slíbil jsem si, že poslední dva komentáře pode mnou budu ignorovat, tak se o to pokusím.
Jsou mezi námi. Naši přátelé, rodina, muži a ženy v řadách policie, nebo třeba ten kluk prodávající ve stánku na rohu. Známe je a přitom vlastně nevíme, kdo jsou. Své pravé já skrývají hluboko uvnitř. Jsou Cizinci. Skvělý horor, syrový, nelítostný, plný krve a vraždění s překvapivým koncem jako třešničkou na dortu. Myslím, že na sousedy se většina čtenářů bude po dočtení dívat trochu jinak. S malým otazníkem ´Co když?´nad hlavou.

maximus13
12.08.2021 odpad!

To byla teda kravina. Světový horor jo? Tak to ani omylem. Kniha leda tak pro předškolní děti před spaním. Dočteno, protože knihu, kterou rozečtu taky VŽDY poctivě i dočtu. Bohužel čas strávený nad touto nudnou knihou se mi už nevrátí.

Medovnice
31.07.2021 odpad!

Nepřišlo mi to ani hrůzostrašné, ani nechutné, závěr byl očekávaný a laciný, překlad a korektura k pláči. Sorry, no.

eraserhead
27.07.2021 4 z 5

Stylový osmdesátkový horrorový thriller zpracovávající klasickou zápletku strachu z těch druhých (neboť, jak tvrdí klasik, peklo jsou ti druzí). Odvěký lidský strach, poslední dobou získávající zase čím dál více na síle (protože co je nějaký mýtický bubák oproti druhému člověku?). Nevím, zda jsem neprozradil moc, ale jinak to prstě nelze napsat. Syrový, přímočarý, mrazivý příběh, u něhož jsem si myslel, že mě v závěru nemůže překvapit a jemu se to podařilo. Tohle je žánrová chuťovka, u níž mě mrzí snad jen to, že ji svého času do filmu nezadaptoval David Cronenberg. Kniha má sympatické stylové zpracování (nevím, osobně mám na tenhle typ příběhů raději paperbacky), výmluvnou obálku a celá je tak sympatická, že se dají přehlédnou i ojedinělé překlepy. Jste si jistí, že znáte své blízké?

Ivan Kučera
29.04.2021 3 z 5

„Michael tu nikdy nebyl.“ Som veľmi rád, že som sa s Mortom Castleom konečne zoznámil resp. že si ho do svojho vydavateľského portfólia vybral Martin Štefko alias Golden Dog. Ale hoci je to v mnohom parádna, drsná, krutá a fakt nepríjemná jazda s dobrou osemdesiatkovou atmosférou, 4* jej nedokážem dať. Snažil som sa a tešil som sa, ale nedokázala ma strhnúť. Miestami ma dokonca jemne nudila. Postavy boli na jednej strane slušne psychologicky prepracované a uveriteľné... ale aj ony ma čiastočne nudili. Zaujalo ma, ako kruto je to napísané, ale dosť ťažko sa vysvetľuje, ako konkrétne to myslím (každopádne Castle ide na doraz a zjavne je mu fuk, čo si o ňom bude kto myslieť). Plusom je akiste Martinov kvalitný, šťavnatý preklad a zaujímavá, síce trochu béčkarská a svojím spôsobom lacná, ale zároveň výrazná, zaujímavá a ľahko zapamätateľná obálka, ktorá púta pozornosť potenciálneho kupca.

KadetJaina
08.03.2021 5 z 5

U filmového hororu se směju. U knižního většinou čekám, co z něj vyleze. Občas jsem pobavená, občas znechucená, občas znuděná.
A pak přišli Cizinci. Poprvé po fakt dlouhé době jsem měla pocit, že čtu něco nepříjemného, v tom dobrém, hororovém slovasmyslu. Protože už od začátku je z příběhu cítit realita - přesně takhle se mezi námi ti psychopati schovávají.
Cizinci jsou plní vražd a krve, zdají se přímočaří, ale na pozadí se dějí věci, které v rozuzlení na konci překvapí (nebo vás donutí říct: Já to celou dobu vím, ale vůbec jsem to nečekala! - jako mě).
Jestli takhle vypadají ostatní hororové knihy od Morta Castla, pak se ptám - proč u nás ještě nevycházejí? Hororu od něj by to v češtině slušelo.

To-z-kanálu
24.02.2021 4 z 5

Kvalitní psycho. Temný rodinný příběh s vrahy, kteří vypadají jako normální lidé, do kterých by to nikdo neřekl. V knize je odhadem tak jedna vražda na každých čtyřicet stran, když nepočítám závěr. Příběh spíše komorní, pozvolna gradoval k neodvratnému finále. Za mě palec nahoru.

Miguelking
22.02.2021 5 z 5

Jsem spokojen! Měl jsem velké očekávání a to bylo uspokojeno. Možná jen ten konec jsem čekal trochu více epický a nervydrásající... Nicméně autorův styl vyprávění mi neskutečně imponuje, příběh sám o sobě je velmi zajímavý, vykreslení postav propracované a působivé. Že je autor hvězda amerického hororu bych věřil... A vlastně se dost divím, že Mort Castle vyšel poprvé v ČR teprve v roce 2021. Mno, doufám, že Golden dog nám poskytne i ostatní knihy pána autora. Určitě si je koupím.

Irsaf
19.02.2021 4 z 5

Vážně skvělý počin...
Můj první knižní horor, který mě vážně bavil...
Doporučuju všem fandům hororů...

robin9739
18.02.2021 4 z 5

"Cizinci"
Už podle názvu a obálky jsem si říkal, že to bude o cizích bytostech uzavřených v lidských tělech. Tak úplně jsem to netrefil. Jedná se o lidi, jenž se narodili s rudou aurou a duši, která nachází klid a potěšení v neustálém způsobování bolesti a hlavně smrti.
Michael Louden je na první pohled dokonalý prototyp mladého Američana. Žije na předměstí má krásný dům se zahradou a garáži. V domě na něho čeká jeho krásná žena, dvě usměvavé děti, přátelé a sousedé co ho mají rádi.
Ovšem tohle všechno je pro Michaela utrpení, je tímhle životem zhnusen a čeká na svůj Den D, aby mohl vypustit svého démona, svého cizince na svět a neexistuje nikdo kdo by ho zastavil. Ani jeho překrásná rodina ani dokonalý život, jedině smrt...

Už od prvních stránek jsem byl vhozen do života cizince. Jde vlastně o psychologický pohled na život šíleného masového vraha, který si připadá jako cizinec mezi lidmi. Pomalu se nám Michael ukazuje snaží se držet zkrátka nedávat na sobě svoje vražedné choutky a pohrdání ostatními znát i když občas své krvežíznivosti podlehne. Jeho hra začíná mít mezery, a Den D stále nepřichází a vy ho očekáváte spolu s ním, i když vnitřně víte co přijde.
Spisovatel píše poutavě, drží nás v napětí a najednou překvapí hrůzou, děsem a smrtí. Kniha je brutální není pro slabší povahy. Největší překvapení celé knihy nás čeká na posledních pár stranách, takže vás to nutí číst až do konce. Kniha má mysteriózní obálku a formát je super, mohl jsem knihu nosit v kapse u zimní bundy a číst kdykoliv jsem chtěl. Knihu doporučuji všem co se nebojí krve a smrti... ti co mají rádi klasice americké horory s vraždícím maniakem si určitě přijdou na své.

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

Mort Castle
americká, 1946
2021  76%Cizinci
2013  81%Rej stínů – Povídky k poctě Raye Bradburyho
2023  74%Nový měsíc na vodě

Kniha Cizinci je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst32x
Chci si koupit23x
dalších seznamech2x