Nový měsíc na vodě

Nový měsíc na vodě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511478/bmid_novy-mesic-na-vode-xxA-511478.jpg 4 26 9

Ať už budete po zavíračce v zakouřeném jazzovém baru, kde téměř nikdo neumírá, na sousedním ranči, který vlastní zrůda, nebo ve výtahu, kde na dalšího cestujícího čeká zuřivá hrůza, rozpoznáte v těchto brilantních příbězích svět, o kterém jste si mysleli, že ho znáte – a ještě temnější svět, na který nikdy nezapomenete. Sbírka Nový měsíc na vodě je sbírkou Morta Castlea, kde představuje své nejlepší povídky. Začtěte se do krátkých příběhů muže, který je označován za “nestora hororu, “hororového Charlese Dickense hororu a “mistra současného hororu.... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

New Moon on the Water , 2012


více info...

Přidat komentář

Vetes-nice
09.04.2024 5 z 5

Řada povídek je opravdu velmi silná. Mort Castle si zaslouží mnohem více pozornosti, než se mu dostává.

Dydy7
11.02.2024 5 z 5

"Sbírka Nový měsíc na vodě je sbírkou Morta Castlea, kde představuje své nejlepší povídky."

Tak po knihe Cizinci od Morta Castlea som sa dostala aj k jeho zbierke poviedok. Nachádza sa ich tu okolo 30, sú rozmanité a točia sa okolo všetkých možných tém. Ako v každej takejto knihe, niektoré sa podarili a sú výborné, iné sú o niečo slabšie. Mňa osobne najviac zaujali "Otec a syn" (veľmi krátka poviedka, ale zaujímavá a skvelá), "Nahoře, dole a vše o upírech" (lebo mám rada upírske príbehy) a "Vezmi mě za ruku, synu" (hneď na začiatku knihy s prekvapujúcim koncom).

Odporúčam každému, kto má rád hororové poviedky. Tu si ich užijete viac než dosť.


eraserhead
03.02.2024 5 z 5

Kdysi před lety jeden místní horrorový nadšenec napsal zahraniční horrorové hvězdě a požádal ho o povídku do jednoho horrorového fanzinu. Dostal tu povídku během hodiny a zjistil, že je Mort Castle nejen hrozně sympatický a milý člověk, ale i dobrý literát. Literát píšu záměrně, protože byť tahle sbírka nepůsobí zcela horrorově, je to vlastně jedno. Protože i když to zrovna není horror, je to skvělý příběh. Mort Castle má krásný styl a smysl pro atmosféru. Když zrovna nevyděsí (a u mě se to povedlo hned posledním bodem úvodní „eseje“), tak dojme nebo nutí k zamyšlení.

puml
11.10.2023 5 z 5

Moc dobrá povídková kniha, která tak trochu klame obsahem. Ony to nejsou často horory v tom klasickém slova smyslu. Často se obejde bez krve i bez zjevného násilí a obětí, tedy pokud nepovažujeme za oběti ty chudáky, co musí prožívat ta často bizarní psychická muka. Je v tom znát vliv autorů jako Raymonda Carvera a Charlese Bukowskiho. Jistou podobnost bych viděl i s dílem dalšího současného klasika hororu a to s dílem Briana Evensona. Zkrátka moc dobrá povídková knížka s širokým rozsahem a to jak námětovým tak jazykovým. Některé povídky jsou psány téměř básnicky, některé drsně, slangově a některé téměř akademicky. Doporučuji.

jan8470
17.09.2023 4 z 5

Znepokojivý čtenářský zážitek. Nejvíc mě oslovily povídky Vezmi mě za ruku, synu, Léčitelé, Otec a syn (ta je obzvlášť dobrá), Jednou natočím film a některé ze 14 krátkých hororových povídek. Myslím, že je důležité a zcela na místě, že kniha začíná textem Definice hororu..., protože může člověka trochu připravit na to, co ho v knize čeká.
Ty texty jsou znepokojivé, protože jsou často hluboce lidské. Nejde pouze o hororové povídky, ale také o eseje a zamyšlení. Ne každému sedne všechno. ani já nejsem vyjímkou. Přesto je kniha nevšední a většina textů vzbuzuje nepříjemné pocity. A to je absolutně v pořádku, protože i zrůdnost ve všednosti k životu patří.

Malarkey
29.08.2023 2 z 5

Prokládám romány povídkovými sbírkami a na tuto sbírku povídek Morta Castla, musím říct, jsem se po jeho románu Zabijáci, dost těšil. Nakonec radost v průběhu pročítání jedné povídky za druhou dost sklapla.

V knize je těch jednotlivých příběhů nebo i různých úvah a statí k mému překvapení poměrně dost. Jedná se totiž o sbírku nejen samostatných povídek, ale i různých úvah, které jsou mnohdy třeba jen na dvě stránky a musím říct, že jejich souvislost mi po jejím přečtení uniká.

V podstatě nebyl příběh u něj bych se v klidu začetl a řekl bych, že to je vysloveně dobrý kousek. Mort Castle má svůj styl psaní, jistou čtivost se mu upřít úplně nedá. Píše ale to, co ho napadne, jak ho napadne, asi na to během psaní ani nepřemýšlí a tak to taky dopadá. Popravdě mě překvapuje, že s touto knihou sklidil v Americe takové ovace. Mně naopak přijde, že se jedná o zatím nejslabší přeložený kus z Golden Dogu.

Madla81
14.08.2023 3 z 5

Bylo to tak půl na půl. Některé povídky mě vyloženě nadchly, ať svou atmosférou nebopointou, která mě rozsekala na maděru. někdy stačilo jediné poslední slovo, které mi v hlavě ještě dlouho po dočtení zářilo jako rudý otazník. Řízné povídky nebo povídky k zamyšlení však jako by byly v menšině oproti až experimentálně pojatým textům, v nichž mnohdy převážila forma nad obsahem.
Ale zklamaná rozhodně nejsem, protože některé texty budu mít v hlavě ještě dlouho.

Nightstalker
08.06.2023 1 z 5

Tak tohle bylo hodně špatné. Divně napsané, nezáživné, některé povídky jsem nepochopil. Nemohu doporučit.

Ivan Kučera
30.05.2023 2 z 5

Doprčic, toto ma mrzí. S Mortom Castleom som sa prvý raz stretol vďaka temného tvrdému hororu Cizinci, ktorých v r. 2021 vydal Golden Dog. Vtedy boli moje očakávania našponované do takej miery, že hoci bol výsledok dobre napísaný, nedokázal v mojich očiach preskočiť pomyslenú latku a dal som mu len 3*. Keď ale rovnaké vydavateľstvo o dva roky neskôr siahlo po Mortovej zbierke hororových poviedok Nový měsíc na vodě (fest dobrý názov), povedal som si: tak Mort, teraz to dáme. No... a nedali sme. V prvom rade to nie sú hororové poviedky resp. pár hororových je, ale trúfam si tvrdiť, že väčšina nie. Ono by žáner bol samozrejme ukradnutý, ak by to boli vynikajúce texty. Mňa ale, česť výnimkám, nebavili. Míňali ma. Začiatok bol nádejný. Vtedy som si ešte vravel, že som Mortovi v súvislosti s Cizincami skutočne krivdil. Žiaľ, veľmi rýchlo sa dostavilo vytriezvenie. Niektoré poviedky vlastne ani nie sú poviedky, pripadali mi skôr ako... zamyslenia? Je to žánrovo ohromne originálne, azda až priveľmi. Iné sú šialene krátke, niektoré nemajú ani dve strany (!). Výsledok je zvláštny, miestami azda až bizarný mix. Občas som dokonca nechápal, čo presne čítam. Raz darmo, asi som len priemerne inteligentný. Pritom Mort Castle vie písať. Dokonca vie písať tak zručne, že ako keby ho ani bežné príbehy nebavili a namiesto ich písania radšej experimentuje. Tým pádom ale o mňa prišiel, pretože čím som starší, tým viac vyhľadávam realistické texty. Hrá sa so slovami, myšlienkami, nebojí sa zachádzať ďaleko, veľmi ďaleko. Skvelé úvodné slovo od Jaya Bonansinga.

Autorovy další knížky

Mort Castle
americká, 1946
2021  76%Cizinci
2013  81%Rej stínů – Povídky k poctě Raye Bradburyho
2023  74%Nový měsíc na vodě

Kniha Nový měsíc na vodě je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst19x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x