Návrat čistých radostí

Návrat čistých radostí https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75386/navrat-cistych-radosti-75386.jpg 5 158 21

Čisté radosti série

< 2. díl >

Pokračování velmi oblíbeného humoristického románu Čisté radosti. Opět se setkáváme s hrdinou jménem Nat Jessel - ten se ožení a jeho šťastný tulácký život obchodního cestujícího je nenávratnou minulostí. Vydá se sice ještě jednou na obchodní cestu po městech i samotách Utahu, Arizony a Nevady a prožije i nová dobrodružství, ale čisté radosti ho začínají náhle opouštět, i když je úspěšný podnikatel a má vlastní rodinu. Nevyhne se ani dramatickým životním krizím a nakonec se usadí v dalekém kanadském Yellowknife. O tom všem vypráví s humorným nadhledem, kdy už dávno žije ve srubu u Clearwater Creeku v kanadské divočině a jeho kamarádem se místo lvice Eileen stal vlk, nešťastnou náhodou chycený do pasti. Nat vzpomíná, co všechno v Kanadě prožil. Byl zlatokopem, řídil realitní kancelář, prodával automobily, dělal průvodce turistů v divočině… a především v Kanadě vychoval svoji dceru Evelynku, s níž se mu začaly navracet čisté radosti - trochu jiné a skromnější než ty, které poznal v mládí, ale zase trvalejší.... celý text

Přidat komentář

Andrea864
předevčírem 5 z 5

Moc hezký příběh. Životní vzestupy i pády, krásná příroda, pohoda a klid, prostě radosti života. Stejně jako u prvního dílu jsem se bavila.

Naďa2411
22.04.2024 3 z 5

První díl se mi velmi líbil, druhý díl v této sérii je o něco slabší. Nat svou starou "fordku" vyměnil za nový vůz a stále prodává zboží u příležitosti pro každého. V tomto díle se oženil a narodí se mu dcera Evelynka. Po zamilovanosti nastává životní zklamání a jistá životní rozhodnutí. Spisovatel ubral Natovi to pravé otcovství a přidělil mu osud žití v divočině, kde více popisuje krásy přírody Kanady. I zde vystupují zvířátka, ale lvice Eileen z prvního dílu mi byla více milejší. I tak se mi akniha líbila a doporučuji jako humornou oddychovku.


Laaca
26.12.2023 3 z 5

První díl jsem nečetl. Nemohu s ním tedy srovnávat tento druhý díl. Jeho neznalost ale není pro čtení této knížky na závadu. Prvních několik stránek sice člověk neví, která bije, ale pak se všechno ujasní a pak už není problém. Neříkal bych tomu humoristický román. Některé části - hlavně ty, které popisují láskyplný vztah otce s dcerou, jsou dojemné, některé trochu poťouchlé. Třeba některé pasáže s lvicí Eileen.
V ději se střídají pasáže popisující jak hlavní hrdina dealoval oblečení a později auta a nemovitosti. Tady bych ocenil některé velmi pěkně napsané dialogy. A v druhé poloze knihy se popisuje společná cesta životem, přeneseně i doslovně, otce s jeho dcerou. Tyto části jsou malebné až dojemné, ale přeci jen působí poněkud idealizovaně, nerealisticky.
Některé detaily působí vyloženě rušivě. Knížka je napsaná českým autorem a v češtině. Přesto se tam na mnoha místech objevují anglické fráze jako "Good Heavens!" a některé další. Na druhou stranu jsou ale velmi dobře popsané americké a kanadské reálie včetně málo známých stránek jako je kanadský krajní sever nebo nevadské indiánské rezervace.
Takže, jsem rád, jsem si tuhle knížku přečetl, ale první a ani třetí díl asi shánět nebudu.

jaroiva
17.07.2022 4 z 5

Tentokrát smutněji laděný příběh. Pořád pěkný, ale první díl byl o poznání lepší. Prý je třetí zase optimističtější, tak třeba po něm ještě sáhnu.

Kulturnice
23.11.2020 3 z 5

Přiznám se, že už mne to tolik nebralo, ani nevím proč, asi mi chyběla lvice...do třetího dílu se zatím asi nepouštím, uvidím, jestli mne ještě někdy přitáhne.

tamara1351
16.04.2020 5 z 5

Čisté radosti i jejich návrat jsou moje oblíbené knížky,ale musela jsem k nim oběma dozrát.Když mi o nich kdysi dávno básnila máma,tak jsem nechápala,ale dnes....už mami, vím.Ten klid,vyrovnanost,obyčejný život v souladu s přírodou,jemný humor, nostalgie a moudrost.

Abia
29.11.2019 5 z 5

Stále krásné popisy přírody a milý hlavní hrdina, jen už ten příběh neběží tak zlehka, už se dějí i věci nemilé, ale bavilo mě to moc.

JancaMia
20.05.2019 3 z 5

krásný příběh o drsných vánocích mimo civilizaci :)

Lessana
01.01.2019 4 z 5

Hoci malo pokračovanie trošku ťažkopádnejší rozbeh, potom sa autorovi podarilo naladiť na tóninu jednotky, čo som veľmi rada. Po prvej tretine strán už bolo knihu temer nemožné odložiť, tak ma príbeh Nata a Evelynky pohltil. Veľmi oceňujem, že si autor včas zložil ružové okuliare v súvislosti s Virginiou a nebál sa ukázať, ako to v živote, žiaľ, často chodí. O to emotívnejšie pôsobil vzťah otca s dcérou.
Mám rada autorovo pokojné tempo rozprávania, jeho zmysel pre situačný humor, ako aj nenásilný spôsob prihovárania sa hlavnej postavy čitateľom. Človek má koľkokrát pocit, že číta svoj vlastný denník... nasiaknutý lesom, borovicami, kanadskými jazerami a riekami, vôňou Eileen i vlka.
Rada som si prečítala o ďalších autorových čistých radostiach, ktoré mi v mnohom pripomínajú tie moje, a určite siahnem aj po tretej časti.

krejcovka76
28.12.2017 5 z 5

Drsnější pokračování prvního dílu. Přesně tak jak bych očekávala a popsání vánoc strávených mimo civilizaci mě opravdu dostalo. Krásný příběh.

bruntal
11.09.2017 5 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem se nemohl dočkat až začnu číst díl druhý. Ten je o poznání syrovější, je více ze skutečného, drsného a někdy krutého, ale přesto krásného života. Jsem moc rád, že jsem na tohoto autora narazil (i když zcela náhodou).

Peťulka3
20.06.2017 5 z 5

Moc se mi líbily dvě časové linie,které se nakonec spojily. Pěkné čtení :-)

Nielada
01.08.2016 5 z 5

Musím říct, že mě druhý díl trilogie dost překvapil. Zpočátku nemile. Z optimisticky laděného příběhu, který mi atmosférou trochu přimomínal knihy Jamese Harriota, se hlavní hrdina i se čtenářem propadají do spletitých životních událostí, které ne vždy končí tak, jak by si oba přáli. Nicméně, jak už to tak i v životě chodí, jsou tyhle trable i k nějakému užitku - nakonec připouštím, že mě kniha bavila chvílemi ještě o trochu více než první - pro svou rozmanitost, neočekávatelnost, humor, smutek, životní vyzrálost a neopakovatelně vylíčenou přírodu. A navíc - hlavní hrdina má někoho (nebudu prozrazovat koho), koho mám i já - věkem, barvou očí, povahou a dokonce i jménem. A to prostě jednoho chytne za srdce.

qwill
01.04.2016 5 z 5

Není sice tak humorná, jako první díl, ale mně se líbila moc.

qydko
16.02.2016 5 z 5

Vlídná, krásná kniha o tom, co je v životě opravdu důležité. Líbila se mi navzdory tomu, že je trošku jiná než první díl.

camillio
10.02.2016 3 z 5

Osobně bych byl šťastnější, kdybych tuhle knihu nečetl. "Čisté radosti mého života" byla báječná výprava do svým způsobem naivně jednoduchého, černobílého, ale velmi milého světa, plného jakési lehkosti. Tato kniha to vše ukončuje razancí Formule 1 narazivší do betonové zdi, a to už téměř od samotného počátku. Radosti z prvního dílu jsou velmi záhy umírají, k autorově škodě celkem předvídatelně, ke čtenářově překvapení ještě mnohem černěji než čekal. Kdo zařadil první díl mezi své nejoblíbenější knihy, měl by se tomuto dílu raději vyhnout a ponechat si tak Natovu sladkou naivitu ve svých vzpomínkách.

učtese
11.01.2015 3 z 5

Tohle na mě bylo příliš přeslazené. Nat na mě působil jako" pan dokonalý" otec, muž, člověk, prodejce a vůbec. Ztrácel jsem k němu sympatie.

Tiama
02.02.2014 5 z 5

Je znát, že se v této knížce na cestě životem Nat posunul od mládí ke zralejšímu věku i se všemi starostmi, které to s sebou přináší. Naladilo mě to spíš směrem k melancholii. Vztah s dcerou je kouzelný, člověka to opravdu obohatí, když to správně funguje. A líčení přírody, ve které se pohybovali, to úžasně člověka zklidní - jako by tam s nimi tak trochu byl a taky si ji užil..

kattyV
27.02.2013 4 z 5

Pokračování Čistých radostí už není tak veselé. Ale to je prostě tím, že život přináší i zklamání a láska nemusí být na věky. A já už přece jen ocením i lásku mezi otcem a dcerou, nejen lásku mezi mužem a ženou.

anyzek
11.02.2011 4 z 5

Nějak jsem se nedokázala smířit s tím, kam autor od "Čistých radostí mého života" odešel a kudy se ubíraly jeho další osudy. Ale je to jenom tím, že jsem toužila být s ním zpět ve srubu, kde bylo tak nádherně! ........... ale knize nelze upřít, že autor psal o životě tak, jak jde, ne jak si často přejeme my sami a jednou každý prožije intenzivní období čistých radostí a pak už se s nimi setkává většinou jen ve střípcích. Autorovo humorné vykreslení různých situací jsem si užila.

Štítky knihy

humor USA (Spojené státy americké) Kanada humoristické romány

Autorovy další knížky

Jan Šmíd
česká, 1921 - 2002
2002  92%Čisté radosti mého života
1989  91%Ve znamení Lva
2002  93%Údolí nejčistších radostí
1989  90%Návrat čistých radostí
1987  75%Upíři

Kniha Návrat čistých radostí je v

Přečtených227x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených18x
Knihotéce108x
Chystám se číst22x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x