Císařův levoboček

Císařův levoboček https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391176/bmid_cisaruv-levobocek-YjX-391176.jpg 2 12 2

Mladý Tomáš Masaryk je zaměstnán jako hofmistr syna významného vídeňského bankéře. Během návštěvy Lipska, kde slaví první úspěchy svým pojednáním o sebevraždách, však narazí na stopu temného tajemství ohledně svého původu. Neustálé narážky a záhadné náhody hrající velkou roli v jeho životě jej dovedou na kraj šílenství a donutí jej vrátit se do Vídně. Zde se vydává po stopě dávno zapomenutých událostí a tajných ujednání, aby zjistil, kdo ve skutečnosti je… a kdo je jeho otcem. Delirická pouť vídeňskými salóny, hanbinci i putykami, stejně jako jízdárnami a paláci šlechty jsou fascinující kulisou jeho pouti, na jejímž konci čeká pravda… a dost možná i anděl, který Tomáše Masaryka přetvoří v někoho lepšího…... celý text

Přidat komentář

orinka3
28.12.2019 1 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Dělala jsem si naděje, že se něco dovím. Protože "tatíčka" si vybavím jedině v jeho důstojné podobě, kdy už byl nejen tatíček, ale i dědeček. Začátek zajímavý, četba plynula bez zádrhelů, ale čím dál tím víc se mi zdálo, že čtu nějakou divnou červenou knihovnu. A pořád dokolečka to samé. Možný tajemný původ, do toho neustálé hledání sebe sama, podivný intelektuální ping pong se starší přítelkyní vlastně o ničem, a nevybouřenost. Sice se tu neustále zdůrazňuje jeho pronikavý intelekt, jenže na nějaké cílevědomé studium to nevypadá. Je to jako o někom jiném. Doznávám bez mučení, že konec už vzdávám, došly mí síly a odvaha. Božena Němcová taky lákala k hypotézám o jejím urozeném původu, ale Tajemství Barunky Panklové od Sobkové bylo přece jen líp zpracované. Tohle je jakýsi divný paskvil, navíc se tam objevují i docela nechutné popisy a prostě mi to nesedí k osobnosti, jakou Masaryk byl. Jednu hvězdu nechávám za snadnou čtivost, jinak fantasmagorie.

Lenka4
21.01.2019 1 z 5

Autor ukazuje Tomáše na spletité cestě od otloukánka k afektovanému mladému muži jen v emocionálně silných zastaveních, mnohdy těžko uvěřitelných. Nezabývá se tím, co bylo mezi nimi. Výsledkem zkratkovitého podání je slepenec scén bez logické dějové linky, zaplněný panoptikem podivných postav.