Císař v exilu

Císař v exilu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424462/bmid_cisar-v-exilu-I0L-424462.jpg 4 79 15

Centrální impérium série

< 2. díl >

Ochromené Impérium čelí své největší hrozbě. Bezohledná nepřátelská koalice už předvedla, že se nezastaví před ničím. Nový protektorát počítal s rychlým vítězstvím, kterého nedosáhl. Daniel Hankerson, potomek vyvražděného vládnoucího rodu, přežil a rozehrává svou životní partii. Jako novopečený císař se ocitá téměř bez prostředků a musí pečlivě volit spojence. Několik strategických částí Impéria, včetně hlavní křižovatky nadsvětelných bran, se ocitlo v rukou nepřátel. V souboji technologií i prosté lidské taktiky, mechanizovaných pluků a bojových superlodí může císař Daniel I. sázet na jedinou jistotu: pokud zklame, zemře mnohonásobně více lidí, než kolik zahynulo při totální destrukci planety Paskin. Císař musí zemřít.... celý text

Přidat komentář

Slezadav
22.04.2024 4 z 5

Hodně dobré, ještě o kousek lepší, než první díl. Mám moc rád, když má pro mne série vzestupnou tendenci.
Naprosto top jsou tady všechny zvraty, vztahy mezi postavami. Hlavně boží je ale dynamika příběhu. Pořád se něco děje a není jednoduché knihu odložit. Co se týče tempa, tak jsem už hodně dlouho nečetl lepší knihu.
Záporem je jednoznačně způsob, jakým se čtenář dozvídá o světě. Většinou tak, že se spolu baví dva důstojníci, ale obsahově to vypadá, jakoby to pro postavy muselo být na úrovni základní školy. Bohužel to působilo velmi nerealisticky a hloupě. A stejně jako v prvním díle přetrvává pocit, že zaporáci by mohli být lepší.
Buď jak buď tohle je velmi dobrá space opera a nechybí úplně mnoho, abych dal nejvyšší hodnocení. Zatím stále za 4*, ale četlo se to opravdu parádně.

Tazz1
06.11.2023 5 z 5

Stále si drží tempo a napětí. Nicméně některé věci jsou trochu rušivé. Jak už tady bylo řečeno, ta snaha o naprosto černobílé vidění světa, tedy morální dilemata mladého císaře, tou jsou naprosto nereálné prvky a trochu dojem kazí. Když se kácí les, létají třísky, každý se v takové situaci ušpiní. Nicméně není to nic, co by mě odradilo od dalšího dílu...


Lacie
21.05.2023 5 z 5

Mladý císař práskl Protektorátu dveřmi před nosem a vydáváme se na cestu k pomalé obnově Impéria. Líbí se mi důraz na detaily v jednotlivých situacích, ať jsou to bojové písně Highlanders při výsadku na Kiscelli, pokerová partie nebo Ralgarská mentalita. Samozřejmě zdvořilý bojový robot, bez něj by to nešlo, vyvážený nejen šílenými vojáky Kalingy, ale i Nordelem Tullem. V tomto dílu se pohybujeme zejména v sektoru Barrondo, Daniel nachází spojence s nedocenitelnými technickými možnostmi, stejně tak jako je podražen na místě, kde to nejméně čeká.
Stále platí to, co v prvním dílu, postavy jsou sympatické, celý příběh čtivý a napínavý, zároveň stále překvapivý a prokládaný humorem.

Franc
30.03.2021 3 z 5

Císař v exilu je bezesporu důstojným pokračováním prvního dílu. Za jiných okolností bych byl nadšen, ale...

Ale knihu jsem četl záhy poté, co mi rukama prošlo dílo Jakuba Maříka: V ledovém sevření.

V konfrontaci s tímto dílem musím trochu ubrat z hodnocení. Tam kde Jakub Maříka volí přímou akci, tady se setkáváme se zbytečně rozvláčným textem. Textem, kde se často opakují věci již jednou vyřčené. Obsáhlé rozhovory, potvrzování si jasného, morální úvahy, které někdy působí až komicky. Autor z hlavního hrdiny činí vesmírného Mirka Dušína, který si každý svůj čin musí obhájit morálně před sebou samým.

A to jsou věci, které sice nevadí, ale v konfrontaci s knihou podobnou mohou vystoupit do popředí, a nabýt na jasnosti.

Takže co říct, kniha je čtivá, zajímavá, ale někdy se zbytečně moc mluví na úkor akce. Ale pořád ne v míře, která by mě odradila od čtení zbylých dílů.

nero 13
31.01.2021 5 z 5

Příběh centrálního impéria nabírá na otáčkách a přesouvá se do galaktického sektoru Barrondo který ovládá firma Foster Group, jehož šéf John Norman Foster je takový nástupce Elona Muska a jelikož se příběh odehrává ve velkém vesmíru, tak zde všechno funguje ve velkém, takže se podíváme na planetu která je celá jedno velké kasíno, takový galaktický Las Vegas, navštívíme gigantickou, v průměru 350 kilometrů širokou stanici, na které jsem se překvapivě dozvěděl jak vznikla Velká bouře, která je počátkem jiné autorovy série, Nad Českými zeměmi slunce nezapadá, a kam se poděli kusy pevniny které zmizely ze Země a místo nich přibyla voda v oceánech.
Co mně nejvíc pobavilo, je náčelník Ralgarského klanu Nordel Tull, který si jako svoji nejoblíbenější zbraň zvolil lavičku na Benchpress.

Turlogh
23.01.2021 5 z 5

Druhé pokračování ještě lepší prvního dílu. Akce se rozjíždí naplno, Dan Hankerson je v jednom kole i se svými spolubojovníky za impérium. Překvapivé, silně čtivé, místy dojemné, hrdinské. Čtenář se mimořádně vciťuje do atmosféry příběhu a prožívá vše s hlavními kladnými hrdiny. Vynikající, opět všem sci-fistům vřele doporučuji! Dočteno téhož dne jako první díl, vlastně ne, pardon, ve dvě hodiny ráno dne následujícího. Howgh.

rimar
26.07.2020 5 z 5

Oproti prvnímu dílu jde kvalita nahoru. Inspirace ztracenou flotilou je velmi patrná ale jen co se lodí týče. Příběh je rozhodně čtivější zde. Co mi vadí je trocha nelogičnosti v bojové taktice. Když mám sakra ty drony proč je neumístim do předpokládané dráhy lodi či místa kde plánuju bitvu a tam je pak nepoužijí. Stejně jako určitě by meli existovat nějaké miny atd. Nejvíc mne dostalo když se potkali dvě omegy které podepsali stohy papírů o utajení a v první větě vše vyblijou celému okolí že je nějaký supertajny projekt omega, který navíc jak člověk průběžně zjišťuje tak moc tajný není, protože všichni o něm něco ví. Co mne bavilo - tak jednoznačně Ralgaři. Ti nemají chybu včetně posilovací lavice :-). A pak těch pár hlášek robota Kelvina. Příběh se rozjel dobře a bavilo mne to celou knihu. Určitě zkusím třetí díl, kde jak jsem četl v recenzi bude více prostoru i pro Ralgnary a na ty se vážně těším.

kokrokr
29.05.2020 3 z 5

Příliš těžkopádné vyjadřování ubírá body.

vlad77sk
10.02.2020 1 z 5

nechcem zhadzovat ostatnich je to len moj osobny nazor je dobre ze existuju kniznice normalne by som si to mozno kupil v antiqariate za 50kc.Dovod-priblizim 1.diel v podstate zistujeme ako postava teda daniel vlastne skoro nic nevie aj ked ma skoro najnovisu inplantaciu v cisarstve a vzdy mu pomaha niekto iny.Jedine co ma potesilo bolo znicenie brany.Pred rokom som si bol nieco kupit v knihkupectve fantasya.Myslim ze to bola seria hraju abych zil,Pecka seria.No a v tej dobe tam bol aj pan kotouc,chvilku som sa s nim rozpraval a siel som prec.Vysvetloval my ze jeho nova seria bude o novom asi vesmire,nepametam si to presne a nove dobrodrustva proste klasika.Tak som sa ho spital ako to bude z hlavnou postavou no proste ci sa bude dalej vyvijat a rozsirovat svoje moznosti v buducnosti .Odpoved ziadna.2 diel precital som asi cca 50 stran a vratenie knihy do police k ostatnim kniham.Kniznica.Prem na ako citatela je dolezite aby som sa mohol sustredit na hlavny dej a mal aj radost z hlavnej postavy.Teda daniela a ono nic.Cakal som ze aspon bude skusat svoje nove moznosti ako byvali hrac a ejha ono nic.Jedna hviezdicka

mroz0075
30.01.2020 5 z 5

Super pokračování nové vesmírné ságy. Těším se na další díl a na nové emzáky.

biki
30.12.2019 5 z 5

Přestože jsem měla k prvnímu dílu jisté výhrady, na další jsem se docela těšila. S radostí musím konstatovat, že dokonce překročil mé očekávání. Podle mého názoru se jedná o kvalitní military sci-fi s napínavým dějem, ale i zábavnými prvky (neobvyklý způsob získání financí pro další boje, či nábor hodně nečekaných spojenců ...). Opravdu hodně hnusní nepřátelé, slušně vykreslené bitvy ve vesmíru a sem tam i na zemi, změny stran některých osob, ale i jistý vynález, který nejen hlavním hrdinům opakovaně zachrání krk …
Zkrátka, knihu jsem si opravdu užila a už se těším na další díl.

matej6007
08.11.2019 5 z 5

Trošku slabší na začátku o to pak lepší zbytek knihy. Děj velmi zajímavý. Nečekaný osud některých hlavních postav a samozřejmě hezky popsané bitvy.

Perfektní Easter egg na české země

Supernova
08.11.2019 5 z 5

Plynulé navázání na první díl, s velmi zajímavým vývojem některých členů císařské rodiny - ale vyhněme se spoilerům. Vesmírní piráti nabírají nečekanou sílu, ale Danielovy vyjednavačské schopnosti vedou k získání nových spojenců - a ty si tedy užijete, neboť nás tentokrát autor neošidil o vtipné situace. Mladý Hankerson už nám v prvním díle ukázal, že neváhá bránit Impérium i za velkou cenu, což se projevuje i tentokrát. Oceňuji střídání prostředí a některé nápadité prvky, zapojení poněkud ujetého voodoo kultu, a taky svéráznou císařovu nastávající. Je třeba natrhnout Vyvoleným triko!! Dostáváme plnohodnotného Kotouče, který naštěstí neztrácí na vynalézavosti, takže si troufám odhadovat, že nás ve třetím díle čeká (finále?? nebo ještě přibydou další pokračování) ještě zajímavý vývoj protože příběh není uzavřen.

miselin36
04.11.2019 4 z 5

Za mne trochu pomalejsi rozjezd, ale mnohe skvele momenty v druhe polovine knihy ji povysuji na nadprumer. Klasicky Kotouč v dobrem slova zmyslu. Sem vazne zvedav jak to vsechno v poslednim dile dopadne.

jiri8548
03.11.2019 5 z 5

Jan Kotouč opět ukazuje, že je jeden z nejlepších autorů současné České a Slovenské scény. Druhý díl má spád, skvělé postavy a je celkově skvěle čtivý. Jediné mínus, které však neovlivňuje moje celkové hodnocení je, že hlavní hrdina a jeho rozšiřující skupina poddaných má až neuvěřitelné štěstí. No co, i tohle je někdy potřeba. Už se těším na další díl!