Chytré pohádky pro malé rozumbrady

Chytré pohádky pro malé rozumbrady https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220511/bmid_chytre-pohadky-pro-male-rozumbrady-prG-220511.jpg 5 39 17

Kromě fantastických pohádek, kde se to hemží nadpřirozenými bytostmi a čaruje se ostošest, existují i pohádky, ve kterých se nevyskytují pohádkové obludy, kde nevítězí mocné kouzlo či hrubá síla, ale navrch má rozum, moudrost a vtip. Hrdiny chytrých pohádek bývají lidé zdánlivě obyčejní, kteří se v životních zkouškách téměř vždy osvědčí jako lidé naopak neobyčejní, moudří a stateční. Posilují naše sebevědomí a připomínají nám, že k vítězství nad lží a nelidskostí nepotřebujeme čaromocný meč ani pohádkového dědečka, stačí mít kuráž, bystrý rozum a dobré srdce. Není to sympatický vzkaz dávných pohádkářů dnešním rozumbradům a rozumbradkám? Kniha chytrých pohádek plných humorných situací a vtipných nápadů je třetí ze série velkých pohádkových sbírek v převyprávění Jiřího Žáčka a s ilustracemi Adolfa Borna.... celý text

Přidat komentář

Kristulda
27.09.2023 4 z 5

Až na pár pohádek to byla pěkná knížka. Třeba pohádka Jehla kdy tam bylo vyprávěno o tom, že jeden vypíchl jehlou oko druhému a pak
mu vzal zbraně a zabil jej. To bylo na vyprávění před spaním i celkově nevhodné, ale většina byla celkem pěkná.

balat
17.02.2021 5 z 5

Úžasná kniha. Krátké, překvapivé a poučné příběhy, které moje děti baví.


hrdlickova_61
08.01.2021 5 z 5

Na téhle knížce mi byl původně nesympatický název, který mi, možná úplně nepatřičně, zní tak trochu podlézavě. Nevrhla jsem se zkrátka na ni tak hladově, jak by se u mé oblíbené dvojice Žáček-Born dalo čekat. Nakonec jsem v ní ale zalistovala, našla jsem si nejdříve starou známou „Chytrou horákyni“ a pak další a další lidové pohádky, vybrané i převyprávěné s citem vůči nim i vůči čtenářům. A jak to u takových knížek bývá, je podle všeho určena jak pro děti, tak pro dospělé – a asi nejlépe pro společné čtení a povídání.

Myslím, že vůbec nejvíc se mi líbila kapitola „Košile spokojeného člověka“. O čem je, to se dá z názvu domyslet. A pěkně se hodila i k tomu, jak jsem byla nakonec spokojená i já s touhle knížkou : o)

Metla
03.10.2020 4 z 5

Jak napovídá sám název knihy, pohádky v ní se soustředí na fakt, že hlavu by měli lidé využívat podstatně víc, než coby odkládací prostor pro čepice. V různých zemích se k moudrosti a inteligenci přistupuje většinou podobně, ovšem hlupáci jsou k smíchu všude stejně.
Četba je to spíše pro starší děti, které nad dějem přemýšlejí, nacházejí souvislosti, chápou význam slov - narazíme zde na spoustu ne zcela běžně používaných výrazů (čeledín, gazda, pilaf, šajtan atd.). Předčítání mladším dětem obnáší mnoho přestávek na vysvětlování.
Část motivů se opakuje, nijak se nešetří vychytralými sedláky či statkáři, kupci, soudci, připitomělými čerty, hubatými ženami... Texty Milana Žáčka jsou příjemně plynulé, akorát mám osobní a zcela subjektivní problém s tím, jak neustále používá "všecko" místo obvyklého "všechno". Výtvarně je kniha tradičně moc hezky udělaná, Adolf Born osobitostí svého stylu snad nikoho nenechá na pochybách, kdo pohádky ilustroval.
"Hrůzostrašné pohádky pro malé strašpytlíky" slavily u nás doma větší úspěch, proto "jen" velmi silné 4*. 80-85%

ddkk
14.05.2020 5 z 5

Tak tyhle pohádky byla trefa do černého! Jsou zábavné, pro děti srozumitelné a ještě doplněné bezvadnými veselými ilustracemi Adolfa Borna.

Za pět a doporučuji.

Paulika
07.05.2020

Super, máme jako audioknihu do auta. Načtená je opravdu skvěle Oldřichem Kaisrem. Baví se, jak naše děti, tak i já s ženou. Určitě doporučuji.

PetraJirků
21.11.2019

Četla jsem kdysi synovi každý večer před spaním. Velmi pěkné čtení probouzející fantazii. Krásné humorné kresby.

hrubiv
21.02.2018 5 z 5

Naprosto skvělá knížka s pohádkami na každý den z různých koutů světa.. Čtu ji dětem ve škole, sami si na to myslí a jednu pohádku denně vyžadují..nikdy nezapomenou.. Vhodná určitě jako každovečerní čtení do každé rodiny. Rozhodně doporučuji! A kdybych mohla, dám i deset hvězd..

Samira
16.09.2017 5 z 5

Náš domov je pohádkovými knihami doslova zaplaven, v kvalitě a oblíbenosti však převažují pohádkové sbírky staršího data.
Chytré pohádky pro malé rozumbrady tvoří jasně zářící výjimku, jsou totiž po všech stránkách fantastické. Od celkového chytrého, nenásilně poučného a hlavně vtipného vyznění, nedostižných ilustrací Adolfa Borna až po celkové zpracování včetně fontu, který velmi ocení i začínající čtenáři, případně čtenáři starší, kterým se drobný text nečte dobře.
Již po dočtení jsme se několikrát vraceli a rozhodně to nebylo naposledy.
Věřím, že tuhle sbírku budu číst ještě vnoučatům a i tam se to možná nezastaví.

Opravdu doporučuji!

jana8605
25.08.2017 5 z 5

Krásné pohádky, nádherné ilustrace, knížka se čte sama :)

PolBara
02.08.2017 5 z 5

Knihu čteme se synem, velmi si ji oblíbil. Pohádky jsou pěkné, vtipné a poučné.

hanka0308
21.03.2017 5 z 5

Skvělá kniha na čtení před spaním. Krásné pohádky z celého světa s myšlenkou či ponaučením a krásné kresby. Naše děti velmi nadchla a i mě se líbí.

veronie
16.03.2017 5 z 5

Krásné, originální a poučné pohádky. Moc se nám knížka líbila.

Oter
01.01.2017 5 z 5

Tato pohádková knížka je opravdu skvělá. Čte se u nás pořád dokola a rozhodně jsem ráda, že jsme na ni narazili.

LuthyLaura
26.12.2016 5 z 5

Chytré pohádky jsme museli koupit. Některé čteme pořád dokola. Dokonce je v knize jedna, která velmi připomíná hlavní dějovou linii Coelhova Alchymisty. A původem je česká :-)

radus
24.04.2015 4 z 5

Pěkné pohádky plné ponaučení :-)

MP17
03.02.2015 5 z 5

Pro čtení dětem jedna z nejlepších pohádkových knížek - pohádky jsou svižné, vtipné a většinou nějakým způsobem morálně poučné. Díky většímu fontu se lépe čtou i dětem samotným a kresby pana Borna jsou (jako vždy) skvělé.

Štítky knihy

pohádky

Autorovy další knížky

Jiří Žáček
česká, 1945
1983  88%Aprílová škola
2010  91%Krysáci
1996  92%Slabikář
2015  86%Ezopovy Bajky
2007  81%Okurková sezóna