Chiméra

Chiméra https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12991/chimera-12991.jpg 4 36 10

Napínavý román o archeologovi Fabriziovi, který zkoumá starodávnou Etruskou sošku chlapce a nově objevenou hrobku. Archeolog Fabrizio jede do Volterry, aby zde prozkoumal sošku chlapce, pocházející z doby Etrusků. Sotva začne s výzkumem, zavolá mu pozdě v noci do muzea nějaká že- na a přikáže mu, ať své práce zanechá. Chvíli poté se odehraje krvavá scéna, v níž přijde o život známý vykradač hrobů u nově nalezené hrobky. Je zardoušen velkou šelmou, po které ovšem nejsou žádné stopy. Fabrizio dostane za úkol hrobku odkrýt. Zjistí, že je v ní pohřbena oběť starého etruského rituálu, kdy byl člověk za vel- ký zločin pohřben s živou šelmou, která měla jeho tělo rvát na věky. Následně je nalezena další rozsápaná mrtvola. Zdá se, že objevením hrobky se oživila dávná kletba, která je zaznamenána na kamenné desce, již získal ředitel muzea. Fabrizio díky své kolegyni Francesce dostane kopii nápisu z desky a časem se mu podaří objevit i sedmý fragment, který byl do té doby skryt. Poté, co nápis rozluští, odhalí, jak kletbu zrušit a zachránit tak obyvatele městečka před dalšími útoky obrovského vlkodlaka.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Chimaira , 2001


více info...

Přidat komentář

BorknagarSK
03.08.2023 3 z 5

Práve som to dočítal... Nebolo to vyslovene trápenie, kniha zaujala, hoci dlhší štart (kľudne sa dal okresať) a rozpačitý koniec Manfredimu zjavne ušiel (to čo pridal v úvode, mohol radšej pridať na konci)... Phersu a Tieň večera (bronzová soška chlapca z čias Etruskov) budú asi jedinou vecou z tejto knihy, ktorá mi ostane najdlhšie v pamäti... Ako oddychovka ale fajn a z úcty k spisovateľovi dávam dobrú trojku, predsa mu lepšie svedčia jeho historické romány, ako novodobé krimi so zápletkou spred 2500 rokov...
PS.: určite to písal len popri varení a pozeraní televíznych novín... na JOJ Krimi...

1871
02.08.2023

Trochu detektivka, trochu horor, zajímavé prostředí archeologie. Sám bych dal ještě přednost, kdyby tam bylo víc odborných věcí z archeologie a historie, takové to nenásilné, vědeckopopulární učení.


Ava365
11.12.2019 3 z 5

Průměrná kniha, začátek zajímavý, konec bohužel slabší.

Nikolda
24.06.2019 3 z 5

Po přečtení zdejších komentářů, že konec se moc nepovedl jsem se bála, že autor udělal nějaký hrozný exces, ale naštěstí to tak velký výbuch nebyl.

Zato mi docela vadila postava Francescy. Je jasné, že ji tam autor dal, aby pomáhala hlavní postavě v klíčových scénách, ale nepřipadala mi, jako sympatická osobnost. (Takže místo soustředění se na příběh, jsem se kolikrát sama sebe ptala, proč s ní ten chlap vlastně je, když tam má Soniu.)

Igor1311
27.05.2018 5 z 5

Ďalšia parádna kniha od Manfrediho. Po historických románoch napísal detektívku s motívom z etruskej histórie. Po trocha slabšom začiatku naberá príbeh na obrátkach a celkový dojem nekazí ani trocha fantasy záver.

petgona
06.12.2017 4 z 5

Zaciatok mi prisiel trosku rozpacity, koniec mozno tiez bol trosku unahleny a predvidatelny, ale neprekazalo mi to. Citalo sa mi velmi dobre a lahko.

babicka_amalka
26.01.2017 4 z 5

až na ten konec docela slušné oddychové čtení;

Netopyr07
26.01.2016 3 z 5

Přesně - vřele souhlasím! Konec je na kočku :-D

mineralka
10.10.2014 3 z 5

Četla se fajn,ale konec alespoň mě,zklamal.

CZpavinka
14.01.2014 4 z 5

Kniha je čitvá a to i do příjemného počtu stran. Dej není třeba moc rozvádět, jen je potřeba říct, že ze začátku je trochu zdlouhavý. Co knize ale opravdu musím vytknout je konec. Připadá mi, jak kdyby autor rozjel vlak a nemohl ho v konečné stanici ukočírovat.