Charlotta: Žena T.G.M.

Charlotta: Žena T.G.M. https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388843/bmid_charlotta-zena-t-g-m-6Nn-388843.jpg 5 61 23

Masarykovi byli moderní pár. Oba byli velcí idealisté, přemýšliví, kosmopolitní. Rebelovali v oblasti náboženství, manželství i výchovy dětí. Ne všechno, ale tehdejší společnost dokázala přijmout. TG Masaryk se dokázal povznést nad malost poměrů a směřovat výše, proto si prozíravě vybral ženu, která pro něj byla neustálou výzvou i inspirací. Byla pro něj také ztělesněním jiné kultury, ukazovala mu možnosti nového sociálního uspořádání. Především byla ale jeho věrnou oporou a pomocnicí, která jej nikdy nezradila. Byla jeho velkou láskou, bílou růží, jak ji nazýval. To Charlotta mu v zásadních chvílích, kdy chtěl emigrovat z Čech do ciziny, jasně řekla: „Ty musíš zůstat! Tvé místo je tady!“ Jaká byla? Charlotta byla ženou mnoha paradoxů. Byla světicí i rebelkou, myslitelkou i příliš hodnou mámou. Snažila se v sobě spojit nespojitelné, zvládnout nároky dvou světů, světa konzervativního a světa moderního. Tříštila se v aktivitách pro své čtyři děti, z těch sil, co jí zbyly, pomáhala Tomáši Garrigue Masarykovi v mnoha jeho činnostech a trpěla pochybami při srovnání s ním. Jen málo energie jí zbylo na vlastní zájmy, přesto si však našla čas i pro sociální práci a práci v ženském hnutí. S jistou nadsázkou se dá říci, že Masaryk a jejich vize pro ni byli jejím životním dílem. Kde ho jiní opouštěli, ona zůstávala.... celý text

Přidat komentář

Dádulka67
03.12.2023 4 z 5

Krásná kniha, velice čtivá. Smekám před autorkou, že něco takového dokázala na mateřské.
Nejen z této knihy, ale již dávno jsem nabyla dojmu, že ne ON, ale ONA byla ta silnější a lepší část rodiny TGM. Velice silná osobnost, totálně uzurpovaná svoji rodinou, pro svého muže vždy ten, kdo ho podržel nebo kdo za něj žehlil průšvihy a koho on - když už ji nepotřeboval, nakonec nechal vlastnímu osudu. Kolik bolesti si v sobě musela schovávat, kolik neprojevených emocí. TGM mi přijde opravdu jako totální sobec, naivní snílek, kterému se nijak zvlášť nechce pracovat - ale dějiny by měnil. Raději žebrat o almužnu u tchána nebo známých, než se jako správný chlap o rodinu postarat. Nemít svoji ženu, byl by naprosto nikým. V přenesené době bych toto manželství přirovnala k Havlovým - sluníčkáři, aktivisté samá diskuze, polemiky, kolektivní filozofování o obrovské změně a....peníze se někde vezmou asi. A stejně jako Havel i Masaryk byl určen, ne že by se zasloužil.
Knihu vřele doporučuji všem.

Česneksmedem
07.11.2023 5 z 5

Další kniha o zajímavé ženě. S radostí se připojuji ke všem komentářům, které tuto knihu chválí. Charlotta musela bezesporu být velice charismatická, silná a oddaná žena. A přiznejme, že to neměla vůbec lehké. Starost o děti, časté stěhování a neustále nepřítomný manžel.
Je to sice možná utopie, ale řekl bych, že z takových knih by se mělo číst například při přednáškách v knihovnách nebo ve školních hodinách dějepisu, protože mnoho lidí o ní takřka nic neví. Ona by si to opravdu zasloužila.


TetaEli
20.07.2023 4 z 5

Za mě velmi dobře zpracovaný životopis, autorka nestvořila pouze kompilát faktů, ale vytvořila na základě nich živý příběh, do kterého vložila i svůj názor, s nímž se můžeme, ale nemusíme ztotožnit. Bylo zajímavé sledovat, jak si Charlotta dokázala poradit s naprosto rozdílným prostředím, než v jakém vyrůstala, a transformovat zvyky své rodiny a kultury do našich podmínek.

ZuzanaK.
09.02.2023

Životní příběh silné a zároveň tak křehké ženy, jejíž emancipovanost v pozitivním slova smyslu a odhodlání je udivující a inspirativní.
Zajímavý komentář @hanavka

Jessica007
24.03.2022 5 z 5

Výborná kniha. Tolik jsem se toho dozvěděla o Charlottě Masarykové. Kniha popisuje celý její život - od narození až do jeho konce. Informace o dětech, manželovi, celé rodině - i té, v které se narodila. Kniha je moc hezky napsaná.

tittanie
26.01.2022 5 z 5

Mám strašně ráda Masaryka a jeho ženu. Chtěla bych umět cestovat v čase a potkat je. Tato kniha se mi hodila do čtenářské výzvy a hned se mi podařilo ji sehnat. Kniha je plná informací, ale za sebe nevím. Možná bych spíš uvítala román o Masarykových. Ale jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.
Musím říct, že až díky této knize jsem si uvědomila, že když se Masaryk stal prezidentem, že nebyl žádný mladík.

Kiu
25.05.2021 5 z 5

Opravdu silná a inspirativní žena. Pevná ve svých názorech a přitom neskutečně jemný rodinný typ. Kniha se krásně prolínala s informacemi ze života manžela, proti kterému byla často opomíjena. Ale vždy stála po jeho boku jako hrdá žena. Jsem moc ráda, že jsem si knihu díky výzvě přečetla,

Rihatama
19.04.2021 5 z 5

Kdo by neznal T.G.Masaryka. Tak jsem se nejdříve pustila do četby děl o Janu Masarykovi, o jehož smrti budou panovat nejasnosti do doby, dokud se lidé nepřestanou ptát. Je to ale především jeho moudrost, která mě k němu přitahovala. Nyní se mi naskytla příležitost seznámit se se životem Charlie Garrigue, o které rovněž nutno říct, že to byla inteligentní, nadaná a vzdělaná žena, což v době jejího života nebyla právě žádaná přednost. Byl to právě T.G.M., kdo dokázal ocenit hloubku jejího intelektu, její ženskost i rodinnou oddanost a věrnost. Osud si píšeme sami a Charlotte i Tomáš Masarykovi si jej uhájili přes obtíže doby, vzdálenosti, dlouhotrvající nepřízeň Charlottina otce či společenských nálad. I když ze strany Charlotte to chtělo mnohem více sil a přesvědčení vzhledem k přečastým absencím T.G.M. u domácího krbu.

Charlotta Masaryková se stala větší českou vlastenkou než leckterý Čech a potenciál českého národa viděla tam, kde jiní selhávali. Dokonce i Masaryk, na rozdíl od Charlotty, vážně uvažoval na přelomu tisíciletí o emigraci, čemuž se na druhou stranu nebylo co divit. Byla to ale Charlotta, kdo vytrval a kdo udržel rodinu pohromadě a v Čechách... Nemálo prostoru Lenka Slívová věnuje právě Masarykovi a dětem. Není bez zajímavosti, že povaha Jana Masaryka vedla k jeho dočasné i předčasné emigraci, kterou zvolil před dostavením se k maturitě. Svůj intelekt a rétorické schopnosti měl nicméně možnost prokázat ve svých diplomatických funkcích, které mu svěřil jeho otec. Pouze díky své matce se však před vypuknutím 1. světové války vrátil domů. Slívová vytvořila čtivou biografii ženy a matky, která sehrála v našich dějinách významnější roli, než většina Čechů vůbec ví.

veronika4001
21.02.2021 5 z 5

Nikdy jsem nebyla na četbu memoárů, nicméně při výběru knihy jsem byla vedena nepopularitou tématu a tudíž pro mě námětem veskrze zajímavým. T. G. M., Edvard Beneš a M. R. Štefánik jsou známá témata, ale co my víme o manželce T. G. M. Charlottě Garrigue Masarykové? Nic. Moc se o ní nepíše, pokud ano, tak jen jako o manželce velikána politických dějin. A to je málo. Ona byla tou velikánkou, ona byla ta, kdo nesl břímě a pevně ve svých rukou třímal otěže. Masaryk byl bouřlivák a nestálý, tichou vodou, jež břehy mele byla Charlotta. Vždy pevná a hlavně v úvahách stabilní s nadhledem, nesoucí zátěž celé rodiny, Masarykových kolegů a přátel a lidí, kteří s nimi byli obeznámeni. Vždy stála na hranicích možného a vždy pevně za svým mužem. To ona, byť skrytě a anonymně se zasloužila o Československo. On na povrchu, ona uvnitř. Masaryk jí v životních inspiracích naslouchal. Zpočátku se mi zdálo, že se "zahodila", protože její potenciál byl vyšší (více než Masarykův), ale pak jsem si uvědomila, že její potenciál byl realizován, byť přes někoho jiného. Československo vzniklo na jejím potenciálu. Byl cíl vybudovat Československo nakonec Masarykovým cílem, nebo cílem jejím? Její myšlenky došly k realizaci a toho se chopil její manžel. U něho a pro něj vždy měla prostor a vždy jej intelektuálně naplňovala, možná až zosobňovala. Masaryk nebyl figurkou, to rozhodně ne (!), jen chci říci, že byl nenápadně kvalitativně ovlivňován v míře, v jaké se vždy manželé ovlivňují, možná až neuvědomněle veden. On byl tou pověstnou hlavou, ona tím krkem. Kniha velice krásně napsaná, oddávající se popisu charakteru Charlotty podle různých životních předělů a vzpomínek. Jednoznačně doporučuji, protože takhle lze alespoň málo poznat z pramenů a snad i Masarykovy živné půdy. ... "Ktož sú boží bojovníci." ...

Kate72
04.01.2021 5 z 5

Pokud toužíte se dozvědět něco více o rodině T. G. M., tak tohle je skvělá volba. O Charlottě jsem toho věděla jen něco málo. Tahle knížka byla naprosto skvělá v tom, že datovala Charlottin život už od malička, její rodinu, její zájmy, seznámení s Masarykem. Mám pocit, že tam bylo řečeno snad úplně všechno, až do úplného konce. Skvělé informace, zajímavé a čtivé. Takže za mě pochvala.

Arnold
13.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha. O Charlottě, coby manželce TGM, jsem v souvislosti s ním slýchávala zmínku, že v pozdějším věku trpěla psychickými poruchami. Říkala jsem si, proč? Jak to? Co se stalo? Lenka Slívová mi vše objasnila a nejen to. Kniha začíná dětstvím, popisuje její rodiče, předky, rodinu a prostředí, ze kterého vzešla a které jí formovalo. Proč odjela z Ameriky do Lipska, jak se seznámila s Tomášem, okolnosti jejich sňatku a posléze společné žití. Autorka popisuje a přibližuje tuto neobyčejnou ženu takovým způsobem, že člověk má ke konci knihy chuť si k Charlottě mlčky sednout a držet ji za ruku.
Kniha mě nadchla i proto, že otevírá různá témata té doby a mě se chce si o tom přečíst víc. Moc se mi líbil doslov pana režiséra Josefa Císařovského, tím jsem začala a nemohla se dočkat, až začnu číst vlastní příběh.

daza.dt
13.10.2020 5 z 5

Vždycky jsem si o manželce T.G.M. myslela, že to byla takové nemastná, neslaná, nevýrazná šedá myška cizinka. Po této knize se můj názor otočil o 180 stupňů - klobouk dolů a velká uctivost. Opravdu to s ním neměla lehké.

Evaho73
23.06.2020 5 z 5

Priznám sa, že k prečítaniu tejto knihy ma inšpirovalo najskôr jej rozhlasové spracovanie, ktoré som počúvala v ČRo.
Príbeh Charlotte, jej manžela a ich detí na mňa zapôsobil tak, že som dychtivo začala čítať aj knižné spracovanie.
Kniha je napísaná veľmi pútavo, a keď som si ju porovnávala s dostupnými životopismi, zistila som, že aj realistický.
Obdivujem, akou oporou bola Charlotta pre svojho manžela TGM a ich deti.
Američanka, ktorá sa stala češkou bola veľmi nadaná a verila v génia nášho národa, ktorému všemožne pomáhala ako politický, tak aj tým, že prevzala starostlivosť o výchovu ich detí.
Jej manžel o nej povedal:
"Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině."
Myslím si, že toto tvrdenie vystihuje všetko.

Vydrýsek
15.05.2020 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se mohla konečně dozvědět něco více o ženě našeho prvního československého prezidenta. Opravdová osobnost.
Jaké by byl Charlottin život, kdyby dala na otcův úsudek o svém nastávajícím? Jaký by byl její život bez Masaryka?
Vzniklo by Československo? Jaké by bylo bez "tatíčka"?
Proč se ideál jejich společného vztahu nenaplnil do té míry, jak si na začátku plánovali a jaké to mělo důsledky?
Opravdu poutavé čtení, které hraje na strunu každé ženy ...

Nočnípták
16.04.2020 4 z 5

Přinesla jsem knihu z knihovny pro maminku. Pak jsem se nemohla dočkat, až ji přečte a začnu číst já. Tak jsem začala poslouchat na ČRo.
Dávám za pravdu čtenářce hanavka. Přesně tak na mne poslech působil. Někde za půlkou jsem poslouchání přerušila a začala číst knihu. Myslím, že kdybych četla napřed, asi by mne nenapadlo, že autorka vlastně Charlotte lituje a Masaryka obviňuje. V té knize to asi tolik není znát jako při poslechu, ale já už byla zaujatá.
Po dočtení jsem ještě doposlechla do konce, ale už bez nadšení.
Přesto knihu moc a moc doporučuji. Charlotte Masaryková byla úžasná žena.

hanavka
08.04.2020 3 z 5

Právě jsem knihu doposlouchala na ČRo a nevím, zda to bylo audio zpracováním, ale kromě rozhodně skvěle zpracovaného životopisu z knihy čišela hořkost autorky vůči Masarykovi. Přišlo mi, že nepřímo odsoudila jeho snahy o tvorbu státu a lásku k humanitním vědám, které měly neblahý vliv na jeho rodinu včetně Charlotty. Kniha má silný emancipační podtón a nebere v úvahu, že Charlotte, která měla zajisté všechny předpoklady vyniknout, byla na svoji dobu emancipovaná, jak jen to šlo, a dotáhla to mezi angažovanými dámami až na pomyslný vrchol... Celou dobu poslechu mě tento podtón rušil a ke konci mi úplně lezl na nervy. Přesto knihu doporučuji, je to skvělá lekce o ženské houževnatosti a morální integritě. Paní Charlotte by do dnešního dne strčila všechny první dámy našeho státu do kapsy.

Evina.Cetba
27.03.2020 5 z 5

Charlotta byla charismatická žena, která se snažila držet krok se svým manželem, naším prvním prezidentem T.G. Masarykem. Na svojí dobu byla emancipovaná, společenská a moderní, jemná a zásadová. Manžela podporovala v jeho intelektuálním vývoji, uměla vystupovat ve společnosti na úrovni a starala se dobře o své děti. Ke konci svého života, i pod tíhou politických událostí, se u ní začala projevovat psychická choroba. Hodně čtivá kniha, velice mě bavila!

Čičolina
26.03.2020 5 z 5

Charlotte Masaryková byla pro mě vždycky vlastně jen prázdné jméno, stála tak zastíněná svým mužem, že informace o ní byly jen kusé. Spíš jsem uvažovala nad TGM, jaké bylo žít s psychicky nemocnou ženou, podobně pak v souvislosti s Janem Masarykem.
A teď mi nad každou stránkou mrazí. Tak silná osobnost, totálně uzurpovaná svoji rodinou, pro každého vždy a všude. Kolik bolesti si v sobě musela schovávat, kolik neprojevených emocí. TGM mi z toho vychází jako totální sobec, i když s obrovskými ideály. Nemít svoji ženu, byl by nikým. Obrovský respekt. Je velmi trapné, že se o této jedinečné ženě téměř nemluví.

Pianistka
02.01.2020 5 z 5

Poutavě a dynamicky napsaný životopis ženy, na níž by se v naší zemi rozhodně nemělo zapomínat. Klobouk dolů před paní Slívovou, jež tuto knihu sepsala na mateřské dovolené, to já bych s mým neposedným batolátkem nesvedla. Děkuji za tento skvost.

pavlinda
18.10.2019 5 z 5

Souhlas se všemi třemi komentáři-doporučuji.