Mortdecaiův záhadný případ s knírem

Mortdecaiův záhadný případ s knírem https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234703/mid_mortdecaiuv-zahadny-pripad-s-knirem-234703.jpg 3 144 40

Charlie Mortdecai série

< 3. díl

Světem protřelý aristokrat, excentrik a obchodník s uměním Charlie Mortdecai, zaujatý právě kultivací nové ozdoby svého horního rtu, je povolán do Oxfordu, aby v roli neoficiálního vyšetřovatele přišel na kloub tragické nehodě tamní profesorky provázené řadou podezřelých okolností. Cesta k odhalení pravdy o celém případu se však ukáže být mimořádně spletitá a neohroženého pátrače čeká řada těžkých zkoušek v podobě brutálních násilníků, tajnůstkářských bankéřů, řecky psaných poznámek, záludností zákonů optiky či půvabných ruských agentek. Navzdory všem překážkám spěje Charlie neochvějně k cíli své mise – jak ale tuší, ani ten nejďábelštější z protivníků neprověří jeho schopnosti tak jako jeho neodolatelná žena Johanna, odhodlaná nevpustit jej do manželského lože, dokud se nezbaví svého tolik hýčkaného kníru...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Great Mortdecai Moustache Mystery , 1999


více info...

Přidat komentář

Nuttelka
29.07.2023 3 z 5

(Audiokniha)
Nenáročná průměrná humorná jakože "detektivka" :-) Tuto knihu vyzdvihuje hlavně Lukáš Hlavica, je to skvělý interpret, takže díky němu jsem i doposlechla. Je to taková kombinace Poirota se Sherlockem, ale v trošku grotesknějším stylu a s tím rozdílem, že Charlie má manželku :-)) Humor je místy trefný, místy trapný, ale jako naprostá oddychovka na odpoledne posloužila dobře :-)

petr8467
27.12.2021 3 z 5

Po 675. vtipu na stránce 57 jsem vypnul a knihu dočetl z povinnosti


jaroiva
21.10.2021 2 z 5

Humor... Ale tohle je ten, který mi nesedí. A když si odmyslím humor, pak už nic zajímavého nezbývá.

Awča
15.04.2021 4 z 5

Lehké čtení pro pobavení.
Místy jsem se smála nahlas.
Od půlky to přestalo mít šťávu, ale díky skvělému přednesu pana Hlavici jsem vytrvala až do konce (posloucháno jako audiokniha).

maris123
15.06.2020 4 z 5

Toto není detektivka. To je krásná ukázka anglického humoru na způsob P. G. Wodehouse. Bohužel kniha zůstala nedokončená a závěr dopsal a knihu k vydání připravil někdo jiný. Na dějové lince je to poznat, na břitkém vtipu naštěstí nikoliv.

OnlyFour
24.03.2020 2 z 5

Po tretine mi už unikal text niekam dopreč. Ja tieto strelené rozvité omáčky nezvládam čítať. Ale dala som to :) Bavilo má tých pár konverzácií Charlieho s manželkou, jeho ‘knír’ a bola som zvedavá kto je vrah. Toť vsio, knižka pocestuje ďalej.

TomHr
16.03.2020 5 z 5

Charlie Mortdecai je hrdina bez bázně a hany! Delikátní chirurgický zákrok v oblasti jisté zadní partie byl sice zkouškou jeho statečnosti, navíc je plně zaměstnán obhospodařováním paloučku, který nechává rašit pod nosem, ale jinak se s plným nasazením vrhá do rozlousknutí zapeklitých záhad. Stane vždy v čele, zejména pokud se jedná o vybrané laskominy k obědu. Stejně tak neohroženě se dokáže vypořádat s drahými alkoholickými nápoji. Jeho vůdcovské vlohy se zvýrazní, jakmile dojde na co nejrychlejší opuštění bojiště. Ovšem při řešení záhadného úmrtí vysokoškolské profesorky stane tváří tvář nejen ďábelskému doktorovi, ale i mezinárodním zabijákům, a tak o nějaký ten štulec či přímo ránu do nosu není nouze.
Knížka decentně dávkuje pravý anglický humor, nadsázku a ironii. Sympatický hlavní hrdina je vlastně antihrdina, který nicméně občas musí vzít rozum a palnou zbraň do hrsti. Záhadný případ s knírem je zábavný a správně střelený a tak je vlastně škoda, že kniha tak rychle a skončila - neskončila.

soukroma
23.04.2019 5 z 5

Plné bonmotů, skvělých hlášek, vtipných dialogů, postřehů, přirovnání - prostě parádní konverzační komedie s detektivní zápletkou a neodolatelým hrdinou. Díky tomu pointy skvěle vynikly i ve filmu (ten se mi také líbil, přestože hlavní herci nepatří k mým oblíbencům).
Jakkoli to svádí k rychlému čtení čistě pro zasmání, je lépe zvolnit a vychutnat si autorův byť svižný, tak řádně suchý anglický humor (s mnoha různě hlubokými odkazy zejména v britském kulturně-historicko-akademickém kontextu) pěkně pomaloučku polehoučku, aby nic neuniklo a vše vyniklo ... a aby toho nebylo přeci jen až moc najednou (četla jsem proto trochu na pokračování a nelituji). Jen ten konec byl vážně připitomělý, nesouvisle a nehezky potřeštěný ve srovnání s celým vtipným textem.
Nemiř na mě tou věcí je rovněž skvělý Mortdecaiův případ.

85098211
05.03.2019 4 z 5

(audiokniha)
Příběh má svižné tempo, břitký humor a zajímavou detektivní zápletku, jedním slovem: je vynikající! Kniha se mi strefila do vkusu, i když hlavní hrdina není tak úplně sympatický (jak to typicky bývá) - a přece si čtenáře, případně posluchače získá. Zda je to interpretací Lukáše Hlavici, který odvedl svoji práci na jedničku, to ať posoudí už každý sám. Případ jako takový je výborný a skvěle vymyšlený, ale děj má několik (málo) hluchých míst, které by snad ani v knize být nemusely. Protože se mi ale jinak autorův jiskřivý humor moc líbil a nutil mne po celou dobu poslechu se usmívat, dávám poctivé čtyři hvězdičky :-).

Lotka
12.06.2018 2 z 5

Začátek mě bavil, ale s každou další přečtenou stranou čím dál větší nuda.

SilverEx
08.04.2018 2 z 5

Taková spíš lehčí detektivka se spoustou suchého anglického humoru. Bohužel tento druh humoru zrovna nemusím. Takže jeho příznivci si mohou hvězdu přidat.

kokosek
16.10.2017 4 z 5

Tak tohle jsem potřeboval, suchý anglický humor. Asi by to bylo na pět hvězd, kdyby tam nebylo to pochybné detektivní pátrání s naprosto stupidním koncem. Ale ten humor je nepřekonatelný. Navíc jako audiobook v perfektním podání Lukáše Hlavici. Doporučuji všem na koho jdou podzimní, zimní, jarní, letní chmury. A pro milovníky Saturnina je tohle povinnost. A vůbec na Saturnina jsem si vzpomenul více než mnohokrát.

Vesmich
07.08.2017 4 z 5

První setkání s Charliem Mortdecaiem v podobě audioknihy. Byla tento týden ve slevě a já hledala něco, co se bude hodit ke sklízení fazolí a pletí řepy. K tomuto účelu kniha posloužila znamenitě! Je to jednoduché, lehké, zatraceně anglické a srozumitelné. Není u toho třeba přemýšlet nad stavem světa, vlastně u toho netřeba přemýšlet vůbec. Charlie je přiměřeně sympatický typ a kupříkladu jeho skrovná večeře ze zbytků mě přímo nadchla! Čteno Lukášem Hlavicou stejně svěže, jako napsáno.

snupko
10.05.2017 4 z 5

Výborná britská záležitosť, určite sa k tomu ešte vrátim a skúsim zohnať aj iné diely o tomto neobvyklom "obchodníkovi s umením" čoby "detektívovi"? Kto má rád britský humor, miestami irelevantný až absurdný alebo zlú náladu nemal by zaváhať. Mortdecai perlí od začiatku do konca, prechytračí a preslovičkári chcene, či nechcene každého, teda okrem svojej Johanny.

raffi
15.12.2016 4 z 5

Ak si chce niekto predstaviť anglického excentrického aristokrata, tak postava Charlieho Mortdecaia je tou správnou voľbou. Kniha je veľmi príjemna, prešpikovaná suchým britským humorom, naviac je perfektne preložená (kiež by sa to dalo písať u každej knihy!). A uletený koniec príbehu nevadí, presne sa k nemu hodí, veď celá kniha je tak trošku "úlet".

pola
23.10.2016 2 z 5

Napsané to je celkem čtivě, občas se člověk i zasměje, ale jinak to byla "blbost," myslím obsahově. Tím nechci nikoho urazit, jen mi to přišlo jako pokus o anglický humor po americku. Ani nevím, do které doby to zařadit, nesedělo mi tam spoustu věcí. Ale přečetla jsem celé, nevím ani, jestli se mám kouknout na film, představitele hl.rolí mám ráda, ale po přečtení knihy....?!

alzbeta4340
12.10.2016 1 z 5

Humoristický román, který se snaží za každou cenu pobavit. Nejspíš proto se dá najít rádoby vtip v každé větě. Jenomže méně je někdy více a u humoru to platí obzvlášť. Ke kladům tohoto dílka počítám to, že se mi kniha povedla dočíst. Po přečtení jsem ale hledala chvíli slušné slovo, které by román vystihovalo: ptákovina.

JessieEx
30.09.2016 3 z 5

Hned od první stránky bylo jasné, že Bonfiglioli oplývá darem slova. Jeho humor je velmi osobitý ale mně sednul, jelikož je to přesně můj šálek čaje. Obdivuji překladatelku, myslím, že se s tím vypořádala bravurně, neb i ona sama v poznámce přiznává, že to byl oříšek.
Mně tedy ke skvělému dojmu stačil autorův umný a bohatý jazyk, kdyby jste se mě však zeptali, co jsem se z knihy dozvěděla, nejspíš pokrčím rameny... Kdo je vlastně Mortdecai? Prý bohatý obchodník s uměním. Proč byl vlastně přizván k rozluštění záhadné vraždy, to nemám tušení. Jedno je jasné, Mortdecai je velmi vtipnou variací Hercula Poirota. A i s Herculem Poirotem to bylo tak, že abychom ho blíže poznali, bylo potřeba přečíst více než jednu knihu.
Škoda jen, že Mortdecaiova zábavnost začala někdy přibližně za polovinou lehce pokulhávat. Až později jsem zjistila, že to může být tím, že knihu dokončil jistý Craig Brown. Nicméně za přečtení to stálo i příběh sám o sobě měl něco do sebe i když ne mnoho, případ s vraždou byl naprosto průměrný a po přečtení mi v mysli vyvstalo hned několik otazníků. Dávám tři hvězdičky za pobavení.

mdvorak
12.07.2016 3 z 5

opět kniha, která mi nic nedala, ale ani nevzala.

kadgam
09.07.2016

Veľmi zdĺhavé, pre mňa rádobyvtipné texty aj dialógy. Nezaujala ma ani som nevládala dočítať

Štítky knihy

humor

Autorovy další knížky

Kyril Bonfiglioli
britská, 1928 - 1985
2015  65%Mortdecaiův záhadný případ s knírem
2010  71%Nemiř na mě tou věcí
2010  67%Pistole má přednost

Kniha Mortdecaiův záhadný případ s knírem je v

Právě čtených3x
Přečtených196x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených6x
Knihotéce92x
Chystám se číst86x
Chci si koupit8x