Cesty z úzkosti a deprese

Cesty z úzkosti a deprese https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115467/bmid_cesty-z-uzkosti-a-deprese-xSP-115467.jpg 4 103 19

Úspěch, kariéra a blahobyt představují pro mnohé naplnění životního štěstí. Navzdory tomu všemu však v naší kultuře trpí stále více lidí úzkostnými stavy, pocity nespokojenosti, frustrací, nejistotou a depresemi. Autor si klade otázku, co nám brání vést spojený život. Na pozadí grimmovské pohádky Ďábel se třemi zlatými vlasy se zamýšlí nad podstatnými prvky pravé životní spokojenosti. S pomocí srozumitelných kazuistik a praktických cvičení nám ukazuje cestu ke klíči k životní spokojenosti – k lásce k sobě samým.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Vom Glück sich selbst zu lieben: Wege aus Angst und Depression , 2010


více info...

Přidat komentář

deathmen
29.08.2023 4 z 5

velmi dobre citanie, urcite sa oplati citat aj viac krat je tam vela mudra. Citit Petrove bohate skusenosti. Kto by ale cakal odbornu literaturu bude sklamany. Je to kniha pre siroku verejnost na "upratanie" si v zivote.

hungryreader00
18.07.2023 3 z 5

Doufala jsem, že kniha nebude jen pro úplné laiky, kteří teprve zjistili, že se s nimi něco děje. Já se v ní nic nového nedozvěděla a kniha mě v mé cestě nemá kam posunout. Je tu veliká propast mezi uvědomováním si věcí a uzdravením. Pro nás, kteří znají svoji žábu a myš, tam nic není.


Žlutotemenný
19.06.2022 3 z 5

Inu, dvakrát nadšený z toho nejsem. Avšak ta podstatná část je laicky tedy srozumitelně podaná.

Gordonlord
18.01.2021 1 z 5

Zcela náhodně jsem se pustil do čtení této knihy hned poté, co jsem přelouskal titul "Nedostatečný pocit vlastní hodnoty", napsaný úplně stejným autorem. A já si celou dobu říkal, proč si jsou obě knihy tak moc podobné !

Ani ne tak podobné, jako vlastně skoro stejné. Rozdíl je v tom, že v "Nedostatečném pocitu" byly myšlenkové pochody přirovnávány k programům a podprogramům a zde je zas pro změnu použita analogie s žábou z pohádky.

Ve své podstatě jsem se už podruhé "dozvěděl" to, co už jsem věděl, jen jsem si to zase přečetl ve formě učené rétoriky, bohatě nafouknuté chozením kolem horké kaše a za asistence neustále, ze všech stran několikrát opakovaných, selských pravd.

Rozhodně se tady jde sem tam i pod povrch a místy se objeví dokonce nějaká perlička či zajímavý postřeh, který si nedomyslím když nad problémem lehce pouvažuji. Ale takových statí je zde pomálu.

Ve mě kniha nic moc nezanechala a to málo co mi dala, ve mě vykutalo poněkud prázdný pocit promarněného čtenářského času. Ale u mě o nic nejde. Horší to může být, pokud v knize hledáte odpovědi, nebo cestu k řešení svých problémů. Ty tady nenajdete. A pokud ano, jsou to tytéž cesty, které vám vysvětlí i strejc odvedle, jen méně učeným způsobem.

Což může být opravdu hodně hořké zklamání, kterým vás tahle kniha jen pošle na cestu do úzkosti a deprese.

Kakarinka
12.01.2020 5 z 5

Velice propracovaná, náročná kniha.

thorir
20.04.2019 5 z 5

Ve svém okolí mám několik přátel, kteří si tímto peklem prošli nebo stále procházejí. Když si o tom člověk něco přečte, začne vidět, kdy mluví člověk a kdy mluví deprese. Kniha je na pomezí psychologie a filozofie, je velmi čtivá a kdo chce, ten tam najde mnoho. Ale je to vážně o tom chtít sám. Možná někomu ukáže cestu, směr, možná někomu ukáže světlo na konci tunelu, záchranu. Stojí to značné úsilí a je to na dlouhé roky, nečekejte zázraky. Pokud si ji přečte naprostý laik, pak možná včas rozpozná potíže své vlastní, nebo někoho ve svém blízkém okolí a možná tím zachrání život. Záměrně nadužívám slovo možná. Rád bych knihu doporučil, ale pokud si ji chce někdo přečíst, téměř předpokládám, že ho/ji k tomu vede stav vlastní mysli, volání o pomoc, nebo stav někoho blízkého. Z vlastní zkušenosti, to není zrovna situace, kterou bych někomu přál. Deprese je svinstvo, jinak to napsat nejde. Kdo si tím neprošel, nepochopí. Hodně štěstí všem.

makacek
16.10.2018 4 z 5

pro laického čtenáře dobře vysvětleno, na jednoduchých situacích.

Klamm
25.10.2017 4 z 5

Když mi někdo vysvětluje něco složitého, mám rád přirovnání a metafory. Postupovat dle Komenského rady od jednoduchého ke složitému. Röhr na to jde od lesa a pozvolna. Jeho pararela pohádkového příběhu s duševními neduhami a bolístkami mi přišla čtivá, povzbuzující a teoreticky lehce uchopitelná. Ovšem prakticky...

80%

Miro.slav
14.10.2017 5 z 5

Knihy od Heinz-Peter Röhra mám veľmi rád. Dobre sa čítajú. Človek sa s niektorými vecami dokonca vie aj stotožniť. Často sa stane, že zistíte, že možno máte pár menších porúch, ale to nevadí. Nikto nie je dokonalý. Daná kniha je vynikajúcim dielom, ktoré nám ukazuje, ako je možné sa dostať z rôznych našich fóbií, úzkostí či ako prekonať osamelosť. Najviac sa mi páčilo, a to si doteraz pamätám, ako autor pôsobivo načrtol Jungovu štruktúru archetypovo-symbolického poznávania a kolektívneho nevedomia, a tým ju živo priblížil čitateľovi.

Juici
29.06.2017 4 z 5

.. Umění je v tom, proměňovat pocity ve skutek ..

Příjemná kniha, ve které jsem se nemálo krát našla. Odnesla jsem si z ní přesně to, co jsem potřebovala, pro svůj duševní stav. Kniha je čtivá a nápomocná. Doporučuji všem co se chtějí vymotat z úzkostí nebo depresí, každý si v knize totiž najde přesně to co potřebuje.

Chmur
18.03.2017 4 z 5

Velmi podnětná kniha. Myslím, že výchova a naučené vzorce chování skutečně hrají svoji roli při vzniku depresí a úzkostných poruch. Další věcí jsou genetické predispozice, ale s těmi už vůbec nic neuděláte. Hlubinná archetypální psychologie může pomoci objevit příčiny poruch. V tom je kniha skvělá. Nicméně už moc neukazuje, jak je opravit. Což je škoda. Já osobně doporučuji kombinovat Rohra např. s Praškem. Hlubinnou psychoterapii s KBT a pohybem.

PolarBee
16.03.2017 4 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha. Ke konci je spíše lepená různou filozofií a odvrací se od původní předlohy, což je trochu škoda, protože zrovna to mě na ní bavilo. Jinak je spíše stručná, do problematiky uvádějící, ale to asi každý předpokládá vzhledem k počtu stran :)

Danafantom
25.12.2016 5 z 5

Kam pan Röhr na ty pohádky chodí? Tahle je spojením Plaváčka a Tří zlatých vlasů, nikoliv však děda Vševěda, ale hned samotného ďábla. Šťastnou kůži si také nevybavuji, snad jen tulení kůži.
Nicméně ve mně tahle knížka podnítila touhu zase "plodit zlatá jablka", za což autorovi patří můj dík. Jak už někdo podotknul, v rámci psychohygieny bude fajn se do ní začíst opakovaně.
Bylo prý vědecky dokázáno, že pesimisté vidí svět realističtěji, ale optimistům se žije snáz. Tak si vyberte :-) A takových náhledů je v knížce víc. A v závěru knihy je stručný "návod na život", ten by se mi hodil zarámovat a mít denně před očima.
Sečteno a podtrženo - inspirativní kniha. Doporučuju.

MadlenkaM
24.02.2016 5 z 5

Röhr je výborný spisovatel, který se dá velice snadno a rychle přečíst. Jeho knihy jsou pro širokou veřejnost a je to jedna z těch knih, které doporučuji pro zahájení boje s depresí a úzkostí. Ovšem chtěla bych dodat, že přečíst jen tuto knihu nestačí.

LordSnape
15.03.2015 4 z 5

Röhr je známý tím, že se specializuje na závislosti, což jsou vlastně stavy, kterými si člověk "léčí" právě ty úzkosti a deprese. Ve svých knihách využívá pohádkové příklady, které pak biblioterapeuticky rozebírá. Tohle je od něj první kniha, kterou jsem četl a zklamaný nejsem. Jen jsem z ní cítil, že by to mohlo být lepší. Je fajn, že někdo dokáže tyto stavy tak dobře vysvětlit a popsat, ale řekl bych, že kniha samotná vám nepomůže na cestě z tohoto bludného kruhu ven. Spíše může člověka popostrčit a uvědomit si, v čem je problém. Líbilo se mi, že se snaží vyhnout léčbě medikamenty, což je jen takové vyzobávání a oddalování problému, ale stojím si za tím, že pokud je náš problém vážnějšího charakteru, měli bychom minimálně podstoupit nějakou terapii. Na druhé straně mi vadilo, a to i přes onen fakt, že to je v 80% případech pravda, jak svádí veškeré vzorce chování a kořeny těchto stavů směrem k dětství a k rodičům, což je dnes už taková šablona řekl bych... Je to stejné, jako když vám psychiatr řekne, že to není ani tak vaší vinou, jako spíše onou nesoustředěností, která z toho problému pramení.

Bublinka
09.04.2014 5 z 5

Nádherná kniha pro každého z nás bez rozdílu pohlaví, nebo věku. Rozdhodně doporučuji!!!

PavelKrnak
14.03.2014 4 z 5

Přestože je kniha psána perem odborníka, je určena pro každého.
A to i lidem, kteří zdánlivě pomoc nepotřebují.
Pomocí příkladů, přirovnání a v neposlední řadě ústřední pohádky autor příjemně a jednoduše poskytuje návod k osobnímu růstu.
Já jsem po této publikaci sáhl v rámci předmětu "psychohygiena", dalece však přesáhla roli povinné četby a velmi rozšířila můj obzor.
S jednou z v knize zmiňovaných chorob jsem se jednu dobu léčil u psychiatra a teď jsem díky této knize mohl zpětně proniknout do původu mého problému.
Za to autorovi moc děkuji a knížku všem, zejména lidem depresivním a úzkostným, vřele doporučuji.

LenysekC
23.02.2014 5 z 5

Jedna rada: nečekejte, až budete mít opravdu úzkosti a deprese. Přečíst (ale hlavně přijmout a pochopit), by ji měl snad každý. A hlavně ti, kterým teď blesklo hlavou: tohle já nepotřebuju!
květen 2014: Přečteno znovu. A kdybych mohla přidat hvězdičky, přidám. Opět pomohlo a poradilo, a vím, že jsem nečetla naposledy. Opakování je matka moudrosti, že :)

pavucinka
13.05.2012 5 z 5

První oficiální odborný text, který znám (,,západní,, medicína,, ,nikoliv ,,alternativní,,) co zcela správně hází do jednoho pytle VŠECHNY závislosti (oficiálně používané psychiatrické léky, ilegální drogy,alkohol, nikotin, nakupování, konzum, závislé vztahy......) .Tudíž nepodporuje polykání prášků jako lék na většinu četných psychických problémů (můj případ jsou těžké deprese a farmaceutický ,,byznys,, a ,,západní zdravotnictví,, (farmakoterapie/psychiatrie, psychoterapie, hospitalizace/stacionáře, elektrošoky....) mě za 10 let dovedly jen k závislosti na ilegálních drogách, prohlubující se sebevražedné tendenci a obecně stále horšímu psychickému i fyzickému stavu.... Absolutní negaci ,,štěstí v prášku,, považuji u evropského odborníka za revoluční!

Tato kniha relativně srozumitelně popisuje vznik potíží (deprese, úzkosti, závislosti) a nabízí i řešení (cestu,směr) - definitivně nesnadné, riskantní...ale logické a snad i trvalé (pokud to vyjde)......dává naději na životní štěstí a radost..... Vřele doporučuji všem podobně postiženým, co nechtějí celý svůj život promarnit v omámení čímkoliv ..(přečetla jsem desítky podobných knih, ale tato je výjimečná!)