Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům, 921–922

Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům, 921–922 https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525121/bmid_cesta-z-baghdadu-k-volzskym-bulharu-6539115686df2.jpg 4 6 4

V roce 921 se na pokyn abbásovského chalífy vydalo z Baghdádu do království ležícího při soutoku řek Volha a Kama poselstvo s Ibn Fadlánem. Volžské Bulharsko se nacházelo daleko za hranicemi islámského centra a Ibn Fadlán nám ve svém arabsky psaném pojednání zanechal barvité zprávy jedinečné historické a etnografické hodnoty o oblastech Eurasie, které cestou spatřil. Svůj popis věnoval zejména zvykům tamních lidí, v mnoha případech pohanským stepním kmenům, především Oghuzům, Pečeněhům a Baškirům, a hlavně samotným volžským Bulharům. Setkal se rovněž s „Rusy“, severskými obchodníky-válečníky, kteří z oblasti Baltu pronikali na jih podél ruských řek, a byl svědkem jejich pohřební ceremonie spálení zesnulého na lodi. Kniha o jeho cestě, která trvala téměř rok a během níž urazil skoro pět tisíc kilometrů, právem náleží ke klenotům středověké, nejen arabské literatury.... celý text

Přidat komentář

Rawen616
16.02.2024 4 z 5

Fadlánův cestopis je legendární hlavně díky té nejčastěji citované pasáži o vikinzích. A nyní konečně vychází kompletní(respektive to, co se dochovalo) v českém překladu. Je nutné asi varovat, že je to velmi krátké čtení a tvoří jen asi třetinu už tak dost tenké knížky. Zbytek je samozřejmě rozbor a historie tohoto cestopisu. Ovšem popis cesty je dost zajímavý. Zvyky různých turkických národů. Kulturní šok který zažívají muslimští cestovatelé tváří v tvář různým "barbarským" obyčejům.(nutno si uvědomit, že být muslimem, či spíše Arabem v této době znamenalo být civilizovaným člověkem) Dále jedna velmi zajímavá zmínka o obrovi a pak velmi sugestivní popis polární záře. Je opravdu škoda, že se nedochovalo více. Nedozvíme se tak jak cesta pokračovala ani jak se karavana vrátila. Což poté inspirovalo Micheala Crichtona aby cestopis dopsal a domyslel ve svém románu Pojídači mrtvých.

Křovák
11.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Velmi zajimave, doporucuji cist s Google Earth po ruce a sledovat, jak popisovana mista vypadaji dnes. Nicmene pokud jste cetli Pojidace mrtvych od Crichtona, tak je to vcelku to same. Podle pribehu Ibn Fadlana byl natocen skvely film Vikingove (13th Warrior), kde roli pederastniho bagdadana hraje slicny Antonio Banderas (damy nebojte, oproti predloze striktne hetero, bez plnovousu a vyladeny) a hlavniho vikingskeho ("ruskeho") bijce cesky rodak Vladimir Kulich.


verka5083
22.01.2024 5 z 5

V roce 921 byl na příkaz abbásovského chalífy z Bagdádu vyslán Ibn Fadlán s poselstvem do království ležícího na soutoku řek Volha a Kama. Jeho cesta vedla do Volžského Bulharska, oblasti ležící daleko za hranicemi tehdejšího islámského světa. Ibn Fadlán ve svém arabsky psaném pojednání nám zanechal detailní a barvitý popis jedinečných historických a etnografických aspektů eurasijských oblastí, které během své cesty prozkoumal.

Tato kniha je obdivuhodná díky svému podrobnému líčení cesty, která poskytuje čtenáři hluboký vhled do různých kultur a zvyků, zejména v kontextu pohřbívání a cestování. Nejvíce mě zaujalo popis pohřebních rituálů v Kyjevské Rusi, jež byly nejen překvapivé pro mě, ale i pro samotného autora. Kniha dokonale zachycuje rozmanitost pohřebních obřadů ve světě a poskytuje čtenářům fascinující pohled na různé kultury, které Ibn Fadlán během své cesty potkal.

Igor1311
18.01.2024 5 z 5

Pri čítaní som mal pocit, že pozerám film Vikingové s Banderasom. Klobuk dole pred ibn Fadlánom a pred jeho pozorovacím a rozprávacím talentom. Škoda že to bolo až tak krátke, o to však zaujimave.

Štítky knihy

Vikingové 10. století raný středověk východní Evropa středověké cestopisy kočovníci Povolží

Autorovy knížky

Ahmad ibn Fadlan
arabská, 879 - 960
2023  87%Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům, 921–922

Kniha Cesta z Baghdádu k volžským Bulharům, 921–922 je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst11x
Chci si koupit9x