Český fašismus

Český fašismus https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23687/bmid_cesky-fasismus-PYU-23687.jpg 4 10 3

Tato kniha, stejně jako dříve vydaný titul Vlajka (vyšlo ve Chvojkově nakladatelství), patří do kategorie literatury faktu. Neklade si cíle vědecko-historického díla. Je také proto více narativní, snaží se vtáhnout čtenáře do atmosféry českého fašismu také jako sociálně psychologického dění a přiblížit mu osoby dramatu a jejich vztahy. Nevyhýbá se však ani abstraktním ideologiím a hodnotícím soudům, zejména tam, kde podle názoru autora byly a jsou některými historiky vyslovovány ideologicky deformované polopravdy či nepravdy.... celý text

Přidat komentář

Thanateros
17.11.2021 5 z 5

Nyní, když vychází druhé vydání knihy, je nutné říct, že je podstatně lepší a že všechny možné nedostatky a chyby prvního vydání byly opraveny. Text byl podroben revizi, rozdělen na menší podkapitoly, grafická úprava je nádherná a čte se to mnohem líp, nemluvě o nových informacích, které autor doplnil, včetně těch z oboru své psychologické specializace, a sice přehled psychologických teorií fašismu.

KejmlP
25.01.2019 3 z 5

Kniha se hodnotí těžko. Na jednu stranu je to pozoruhodné dílo plné nových informací. Autor dokazuje, že má ve věcech přehled, prozkoumal skutečně úctyhodné množství materiálů, a zároveň mi byl sympatický jeho nadhled a nepodléhání moralizujícím intelektuálním trendům. Vnímá fašismus a jeho představitele přísně v dobovém kontextu, bez aplikace dnešního zkreslujícího hlediska.
Na druhou stranu, kniha má několik, vcelku myslím zbytečných vad. Tou první, že autor velmi šetří s citacemi. Chápu, tato chyba bude vadit spíš odborníkovi s ambicí pátrat v jednotlivých dějích hlouběji, ale právě to knihu výrazně omezuje. Autor k řadě velmi zajímavých informací neuvádí zdroje, a můžeme se tedy jen dohadovat, kde všude jeho bádání probíhalo, a kde případně ještě ne. Druhým nedostatkem je nedostatečná učesanost textu. Autor se často opakuje, skáče mezi obdobími a událostmi a zase se vrací, přičemž několikrát popisuje tutéž osobu či událost, a tím nesmírně vyčerpává čtenáře, který musí být neustále v pozoru a přemýšlet, zda už toto informaci jednou četl, či zda jde skutečně o podobnost dějů. Bohužel, nejde o to, že by došlo k nějakému zdvojení, některé události jsou popisovány stále znovu třeba i pětkrát. Kdyby byl text podroben revizi a zpřehledněn, například i větším rozdělením do absentujících podkapitol, kniha by se dostala na úplně jinou úroveň.
Co se tedy týče faktografického základu, byl bych ochoten bez problémů hodnotit plným počtem. Bohužel, za především druhý vytýkaný jev musím celkové hodnocení snížit. Snad se dočkáme někdy druhého, přepracovaného vydání. Vzhledem ke kvalitě informací by to za to jistě stálo.


Xamedeus
29.04.2012 4 z 5

Jak už jsem uvedl ke knize Vlajka. Milan Nakonečný je velkým vlastencem a jeho knihy o historii si zaslouží místo v knihovně.