Černý tygr

Černý tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47196/bmid_cerny-tygr-zvq-47196.jpg 4 142 32

Alex Cross série

< 14. díl >

Brutální vražda bývalé lásky Ellie přivede Alexe na stopu vůdce gangu nezletilých zabijáků, jemuž se přezdívá Tygr. Tygr je lidská zrůda s vazbami na nigerijské podsvětí. Masakr Ellie a její rodiny je jen první v řadě...

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Cross Country , 2008


více info...

Přidat komentář

IvcaIva
06.04.2023 5 z 5

Celkem drsně vylíčená realita života méně vyspělých národů. Člověk si po přečtení takovýchto příběhů uvědomí, že má vlastně štěstí, do čeho se narodil.
Čtivé, drsné a přitom děsivé.

Stanas513
06.05.2022 4 z 5

Zajímalo by mě, kam pan Patterson chodí na ta témata svých knih...Čte se rychle, má to spád, ale je to dost drsné. Jak píší čtenáři níže, ani já bych se nechtěla ocitnout na takových místech, kde nevíte, co se vám může stát. A Alex mě docela rozhodil svou tvrdohlavostí.


petraj30
02.03.2021 3 z 5

Bohužel mě tento díl s Alexem Crossem zklamal. Pan James Patterson si vybírá neustále aktuální a přetrvávající témata, ve kterých popisuje čím dál nechutnější praktiky, aby udržel čtenáře v jistém napětí. Je to pro mě velmi zvláštní, ale ani toto opravdu příšerné téma se mnou nijak neotřáslo. Jindy by mě to možná položilo na lopatky, ale teď bohužel nic. Snažím se raději si nepřipouštět, že se něco takového děje.
Už jsem ani Alexovi nefandila. Něco mi přišlo až moc přitažené za vlasy a v podstatě mě ani nezajímalo jak to všechno skončí. Sice jsem tento díl přečetla, ale jsem celkem zklamaná. Možná si dám na čas od této série pokoj. Alex prozatím zůstává nesmrtelný a to mi do budoucna, kdy se k sérii i pokračování vrátím, bohatě stačí.

oleg
03.11.2020 5 z 5

Tak tady mě běhal mráz po zádech,na tento díl dlouho nezapomenu,jsem ráda,že jsem tam, kde jsem.....

moudivlacek
01.11.2020 4 z 5

Myslíte si, že máte nějaký problém? Tak si zajeďte např. do Nigerie, tam teprve zjistíte, co všechno je problém. Alex zde přiznává, že četl o problémech Afriky, viděl reportáže, ani to ho však zdaleka nemohlo připravit na zdejší skutečnost. Když Alex začne vyšetřovat brutální vraždy celých rodin, dostane se i do Nigerie, tam ho stíhá pohroma jedna za druhou. Až se člověk diví, že co tělo dokáže vydržet. A co je největší problém - poznat skutečné přátele, a těch je opravdu málo. Nakonec je donucen odjet zpět do Států. Ale zde to nekončí, naopak vrcholí. Je to boj o moc a bohatství na úkor druhých. A navíc se Alexovi ozve někdo, koho už nikdy nechtěl slyšet.... Krutost Afriky mě dostala pomalu na kolena. Važme si toho, co zde máme!

kolacky
28.05.2020 3 z 5

Politika. To není žádná detektivka. Ne že by se to bohužel nedělo, ale do detektivky to nepatří. A na mě zbytečně moc brutálních vražd.

RobertM
02.06.2019

Komentář bude obsahovat spoilery.
Já v téhle knize, víc než kdy jindy, měl Alexe Crosse plné zuby. V každé knize dlouze popisuje lásku ke své rodině, snahu se jim co nejvíc věnovat a především je neohrozit.
A první, co udělá, když začne vyšetřovat zločin, ve kterém jsou zvlášť brutálně vyvražďovány celé rodiny? Odjede přes jejich prosby a rozumné důvody do Afriky, kde nemá žádné pravomoci a jakýkoliv zásah z jeho strany proti Tygrovi by musel být brán jako protizákonný. Přesto se na každém rohu ohání hláškou o americkém policistovi a čeká, že si každý sedne na paty.
V Africe zůstává i přes nakládačky, ve zdraví přežije vězení (kde soudě dle popisu, musel mít minimálně zlomenou čelist a natrženou slezinu), aby nezlomen pokračoval ve stíhání vraha své bývalé přítelkyně.
A jaké zdrcení ho čeká, když se ho konečně z Afriky zbaví? Rodina je nezvěstná. Taková tragédie. Představa života bez nich... Vždyť je sám ohrozil a vydal na pospas.
Ale abych jen nekritizoval... Pattersonovi se nedá upřít čtivost a dobrá gradace děje. Takže se čtenář nestíhá nudit.

konicekbily
03.04.2019 4 z 5

Super krátké kapitoly, "zrychlovaný už tak rychlý" děj, hlavní hrdina jde z průseru do průseru, kolem něj spousta mrtvol a náš Alex všechno přežije! Toho přehánění od autora je trochu víc než jsem zvyklý. Ale nad problémy rozvojového světa mne donutil, abych se zamyslel.

nai.ivka
08.02.2019 4 z 5

Při čtení knížky obdivuju dobrodruhy, lékaře a dobrovolníky co do Afriky nejezdí s nějakou cestovkou. Nedala bych to.

Costanzo
02.12.2018 5 z 5

Série s Alexem většinou bývají oddechovky, tady Patterson hodně přitvrdil. Děsivé bylo nahlédnutí do Nigérie, kde mi běhal mráz po zádech a to si myslím, že realita je mnohem krutější a odpornější. Je hrozné vědět, že tohle není výmysl a zkreslení situace autorem, naopak popis je ještě slabé kafe. Kam ten svět spěje...

ivoiro
10.09.2018 4 z 5

Slušná kniha,ve které se asi nachází i hodně pravdy.

veveronka
10.03.2018 5 z 5

Super,jako vždy přečtené jedním dechem

Mergirus
12.10.2017 3 z 5

Od Pattersona se mi líbí spousta knih, ale Černý tygr se mezi ně bohužel nezařadí. Střídání prostředí bylo pro mě zmatečné, stejně tak africká problematika. Kniha samotná se četla dobře a rychle, ale ten dojem z ní nebyl dobrý.

Dagmar111
16.09.2017 odpad!

Knihy od Pattersona ráda čtu, ale tato kniha mě vůbec nenadchla. Mrtvých jako na hřbitově, brutalita střídá zase brutalitu, všichni kolem umírají, ale nesmrtelný Alex přežije všechno ...
Za mne rozhodně nejhorší kniha od tohoto spisovatele.

NADEI
03.09.2017 5 z 5

Tak to byla jízda! Plně souhlasím s ArwenAragorn, brutalita v plné síle snad na každé stránce. Napětí a strach o Alexe nutí stále číst a knihu vůbec neodkládat.Brilantně napsaný thriller,na který hodně dlouho nezapomenu. Doporučuji - pro silné povahy.

ArwenAragorn
27.07.2017 5 z 5

Jak píše Čef, brutální kriminální thriller. S Alexem navštívíme Afriku a dozvíme se tam o příšerných, drastických podmínkách života některých lidí, současně Alex pronásleduje vrahy, nad kterými drží ochrannou ruku na nejvyšších místech a kteří páchají nepředstavitelné zločiny, z nichž některé se Alexe osobně dotýkají. Alex si prostě v tomhle díle vytrpí tolik, jako snad nikdy ne. Kniha je čtivá, jako všechny od autora, ale tentokrát na to potřebujete silný žaludek.

Kerberos
20.06.2017 4 z 5

Afrika? To už nevěděl jak to oživit.

čef
02.06.2017 5 z 5

Brutální, kriminální thriller, kde hrdina schytává neuvěřitelná kvanta ran a dostává se z tolika neobvyklého množství problémů, že je to až příliš i na takového akčního vypravěče jako je James Patterson. Barvitý obraz problémů Afriky, zejména Nigérie je opravdu úděsný a odporný. Čtení pro silné povahy raději bez přílišné představivosti.

neproniknu
13.01.2017 2 z 5

Jak nenudit Alexe? Poslat ho zbůhdarma do Afriky. Po přečtení, pocit, zbytečné?

petrpospa
22.11.2016 odpad!

Patterson už není co býval. Nebo snad ani nikdy nebyl? Možná je vše OK a závada je na mém přijímači. Ale nemohu se zbavit dojmu, žePattersonovy počiny posledních deseti let mají kvalitativně klesající tendenci. Velmi jedoduchý děj, spousty mrtvol, nesmrtelný Alex, který je jako doma už i v Africe a vždy lehce najde vše, co hledá. A když nenajde, pomůžou druzí klaďasové. Ano, má to spád a čte se to rychle a skoro samo. Ale postrádá to hloubku, rafinovanost, něco, co nutí čtenáře aspoň trochu přemýšlet. Já bych dal přednost volnějšímu tempu s poctivěji vykreslenými reáliemi, s reálnějšími postavami a reálnějšími vztahy... I za cenu toho, že to zabere 500 plnohodnotných stran textu namísto stávajících ošizených třech stovek. Ale to budu muset sáhnout po jiných knihách (a od jiných autorů)...:-(