Černé zlato

Černé zlato https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466225/bmid_cerne-zlato-rKP-466225.jpg 4 124 35

Kate Shugaková série

< 4. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Ropná pole na severu Aljašky patří k nejdrsnějším místům na planetě a práce na nich, třebaže dobře placená, není ani snadná, ani příjemná. Tma, zima, sníh a k tomu civilizace tisíc kilometrů daleko. Není divu, že krédo těžařů zní: Po pořádné dřině pořádná zábava. Před alkoholem a hazardem vedení obvykle přivírá oči, ale nad sérií podezřelých předávkování už Royal Petroleum Company rukou mávnout nemůže. Nejde totiž jen o zdraví zaměstnanců, ale především o bezpečnost celého regionu. Společnost najme soukromou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby v utajení zjistila, kdo a jakým způsobem zásobuje těžaře kokainem. A to se dealerovi pochopitelně líbit nebude. Obzvlášť když Kate přijde na to, že drogy nejsou ani zdaleka to nejlukrativnější zboží, které pašuje.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

A Cold-Blooded Business , 1994


více info...

Přidat komentář

alca-212
06.04.2024 4 z 5

Čtvrtý díl... Možná nejlepší, co jsem zatím s Kate četla... I když ze začátku jsem to tak neviděla... Docela mě rozhodil na můj vkus poněkud obsáhlejší popis toho, jak se ropa na Aljašce těží... Potom to ale plynule přešlo do příběhu, který se četl moc dobře.
A celou knihou se táhne taková až bych řekla podpásovka od autorky - úplně jsem viděla, cítila a hlavně záviděla ty barvitě vylíčené hory dobrot, které na základně kuchař všem připravoval :-).

dlabikk
05.01.2024 4 z 5

Nebylo to úplně napínavé, prostředí mi tak nesedělo, ale zato to bylo velmi vtipné. Kate se mi líbí a teším se na další :o)


renefer
20.10.2023 5 z 5

Série s Kate se mi líbí, má pořád stejnou čtivost, bez ohledu na přítomnost Obludy, i když s ní je to vždycky o psí chlup lepší :)

Jenda75
20.09.2023 4 z 5

Tato kniha měla opět dějový spád. Krásné pokračovaní série, která byla posazena do prostředí ropných vrtů. Je velmi pěkné, že se do děje promítají zkušenosti spisovatelky.

Pasadenka
08.05.2023 4 z 5

Další kousek a další zlato. Černé zlato. Kate je pořád hodně sympatická hrdinka a její příběhy mě baví. I když při čtení někdy zapomínám, jak mladá ve skutečnosti je chová se jak čtyřicátnice, tedy mě tak připadá. Líbí se mi ten klasický detektivní formát okořeněný severoamerickou kulturou. Připomíná mi to některé Vernovy knihy, jelikož i o této oblasti psal a příběh neopomíná ruské dědictví současných obyvatel.

Kate se dostává do útrob monstra, aby sama zjistila, že jeho vábení je hodně sladké a podlehnout mu je tak snadné. Do střípků příběhů je to neodmyslitelná lokace. A když vám při čtení začnou nabíhat vzpomínky na Aljašku v plamenech, tak je to čistě náhodné. :D

Líbí se mi též, jak se autorka vypořádává se stereotypy a pokouší se na ně nahlížet lidsky, k čemu je postava Kate ideální. I když v této knížce z ní nebyla tak neohrožená superhrdinka, opět měla možnost vydobýt si své. A to se počítá. :)

Vesmich
22.04.2023 5 z 5

Nebyla to láska na první pohled, Chladný den pro vraždu mi přišel průměrný, ale bylo tam jakési cosi, které mi pořád drnčelo v hlavě. A navíc, moje kamarádka knihovnice o tom mluvila jako o dobré sérii. A od druhého dílu už jsem velkým hltačem Aljašky a všeho kolem. A je to čím dál lepší! Po minulém zážitku z ledového moře, tentokrát ropa a děsný prachy kolem ní. Mizející původní svět a Shugaková ve městě :) to byl vůbec zážitek :)

Kaja1
19.04.2022 2 z 5

Tak nevím, severskou, mrazivou krimi si představuji jinak. Nějak mi tam chybělo napětí. Jinak prostředí ropné plošiny bylo zajímavé.

rumova_kulicka
04.04.2022 4 z 5

Začátek byl teda trochu divoký, jedno jméno za druhým, samá potrubí. Moc jsem se v tom neorientovala. Ale pak si to sedlo a zase to byla klasická Kate. Líbí se mi, že autorka čerpá z vlastních zkušeností a zážitků, které se skutečně staly, jak píše na konci. Nejsou to klasické detektivky, ale to nám tolik vzdálené prostředí, jim přidává na zajímavosti a rozhodně se budu těšit na další díl.

Kizuizi
27.02.2022 4 z 5

Tento čtvrtý díl se mi zatím líbil nejvíc. Svižné vyprávění, zajímavé prostředí a samozřejmě svérázná Kate, bývalá vyšetřovatelka úřadu státního návladního. Líbí se mi jak je série jiná, jak nám umožní představit si život někde jinde a popřemýšlet, zda by takový život byl i pro nás.

Nuttelka
12.02.2022 4 z 5

Hergot, tohle bylo jak na horské dráze nebo někde v cirkusu :-))) Jak se Kate dostala na ropné pole, jaksi jsem nestíhala místnímu tempu. Konečné rozuzlení mě ani moc nepřekvapilo, spíš jen opět "nevyčerpatelná" Kate :-)
Ale musím opravdu přiznat, že Aljaška mě velmi láká a vidět tu přírodu naživo musí být neskutečný zážitek...

Evina74
15.12.2021 5 z 5

Zatím poslední ze série detektivek o Kate Shugakové mě opět bavila. Už se těším na novinku.

vincek1
29.11.2021 4 z 5

První kniha od této autorky. Popis prostředí a vztahů mezi lidmi v této části Aljašky byl zajímavý, ale knihu jsem jako detektivku začal brát až téměř na jejím konci. Asi jsem zmlsaný autory tradičních detektivek, ale tím nechci samozřejmě říci, že se jednalo o špatnou knihu. Jen ta detektivní část, až na téměř samotném konci mi ji trochu připomínala.

konicekbily
09.11.2021 4 z 5

Autorka nás zavedla do pro mne dosud nepoznaného prostředí ropných polí a k pěknému popisu prostředí - aljašské přírody a ropné těžby - přidává vztahy mezi lidmi žijícími v uzavřené komunitě. Většinu z toho, co je v knize (podle doslovu) autorka skutečně prožila. Vlastní detektivní zápletka a závěrečný thriller ustupují do pozadí a nejedná se tedy o standardní detektivku. Čtu sérii popořadě a doporučuji případným následovníkům , aby učinili totéž.

milary
02.11.2021 5 z 5

To, že píšu už třetí komentář v řadě na Stabenow, jasně vypovídá o stupni mého zaujetí autorčinými knihami i nekompromisním úsilí, které jsem ochotná vynaložit, jen abych se mohla s co možná minimálním prodlením znovu přesunout za Kate na Aljašku.

Ropná pole... Izolovanost. Ponorková nemoc. Mechanismy, jak zvládat. Neběžné, často bizarní. Anebo nezvládat. To je pak horší. Někdy nejhorší... Temné hlubiny mysli, prostředky, na které by za jiných okolností, v jinak žitém životě, jinde, vůbec nedošlo.

Stabenow tu s naprostým přehledem otvírá pro čtenáře další exotické prostředí, tak lehce, plynule a zdánlivě bez námahy, přesto způsobem strhujícím.
Mám ráda, když skrze četbu vidím.

A na prahu listopadu vyšel pátý díl. Vivat, Mystery Press!

marcela0282
23.08.2021 5 z 5

Mam tuhle autorku opravdu rada a Kate Shugakova mi po cele serii strasne prirostla k srdci. Jeji pribehy jsou jedinecne, inspirovane zivotem v tak odlehlem a pro nas neznamem kraji, ze nekdy zustava rozum stat. Zvlast, kdyz se dozvite, ze ty nejmin uveritelne prihody se opravdu staly. Strasne se tesim na pokracovani!

katka.oo
23.07.2021 4 z 5

Další příjemná nenásilná detektivka od této autorky, kde hrají prim spíše popisy prostředí a zvyků, zde práce na ropném poli, ale to nic neubírá na tom, že kniha je čtivá, skvělá, Kate a její Obludu jsem si oblíbila a další díl si určitě nenechám ujít.

Refadora
20.07.2021 4 z 5

Danu Stabenow jsem si moc oblíbila hlavně pro její popisy zajímavého a pro mne exotického prostředí Aljašky. Autorka má dar prostředí velmi poutavě popsat a přidat do děje nenásilně i něco o kultuře původních obyvatel této oblasti. Samotná příběhová linka byla trochu slabší než celkový zážitek z knihy: vyšetřování bylo i oproti ostatním knížkám autorky ještě víc v pozadí a orientaci v ději trochu znesnadňovalo vysoké množství vedlejších postav.

Arwen777
16.07.2021 4 z 5

Nejcennější na této sérii pro nás asi je to reálné vykreslení prostředí, ať už překrásné a nespoutané přírody, nebo práce rybářů na lodi a nebo v tomto případě práce a život uzavřené komunity na ropných polích. A úplně nejlepší na tom je, že autorka ví, o čem píše a zprostředkovává nám opravdu realistický pohled na různé aspekty života na Aljašce. Navíc se mi líbí důraz dávaný na dopad na životní prostředí a volání po jeho ochraně a seznámení se životem a historií původních obyvatel, a to se všemi klady i zápory, nezastírá problémy, se kterými se tato komunita pere.
Tento díl byl více technický, což pro mě bylo náročnější. Na druhou stranu knihu z prostředí ropných polí jsem ještě nikdy nečetla, takže v mnohém směru to přineslo zajímavé informace. Život na základně byl ale podán i s humorem a ačkoliv detektivní linka stála tentokrát spíše v pozadí, závěr byl jako vždy napínavý. Knihy v této sérii jsou poměrně krátké, autorka zbytečně děj nenatahuje a tak je pro mě vždy tento malý výlet do krásné, ale kruté Aljašky, příjemným rozptýlením.
Doporučuji pro fanoušky série.
Čteno v originále.

ANDY28
24.05.2021 4 z 5

Slupla jsem ji za neděli, příjemná detektivka

veronika4001
11.05.2021 4 z 5

Knihu jsem na samém začátku obdivovala pro popis a vykreslení ropné plantáže s vrty, představovala jsem si táhnoucí se potrubí, ve kterých se s praskáním a bušením v proudu svíjí ropa. Úplně jsem před sebou viděla ten celý mechanismus, velké konstrukce ropovodu, pohyb ropy a hemžení lidí kolem toho. Nutno dodat, že uvedení knihy do tohoto prostředí předchází samotnému ději, protože mi to pomáhalo uvědomit si jinou stránku, tu vůni ropy, práci lidí a také spojitost ropného obchodu s obchodem s drogami. Za to ocitnutí se někde jinde dávám převahu červených hvězdiček.