Z temných koutů Spiral City

Z temných koutů Spiral City https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443040/bmid_z-temnych-koutu-spiral-city-XAW-443040.jpg 4 29 5

Cenami ověnčená superhrdinská komiksová sága Černá palice představuje tři povídky a obsáhlou encylopedii světa stvořeného Jeffem Lemirem a Deanem Ormstonem. Školačka s vizáží lovecraftovské příšery je ochotná udělat cokoliv, jen aby zapadla do kolektivu. Temná čarodějka provází své hosty děsuplnou chýší. Potřeštěný intergalaktický cestovatel navštěvuje minulost svých superhrdinských kolegů. To vše s kresbou mnoha hostujících komiksových výtvarníků, a navrch ještě vyčerpávající encyklopedie světa Černé palice a jeho postav. Obsahuje povídky: Výroční palice: Střípky z paravesmíru, Černá palice: Cthu-Lojzička, Encyklopedie světa Černé palice a Hrůzy zítřka, vydané u příležitosti amerického Free Comic Book Day 2019.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Streets of Spiral , 2019


více info...

Přidat komentář

Norri
28.12.2021 3 z 5

Kniha která neurazí a nenadchne. Potěší spíše přehlídkou výtvarných stylů než dějem. Příběh s plukovníkem Bizárem nabídne další pohled na jeho vnímání světa, zatímco příběh Cthu-Loizičky a Madam Vážky ani nestojí za řeč. Encyklopedie na konci je docela podrobná. Zatímco u hlavních postav série je tam víceméně shrnutí jejich příběhů z komiksu, tak u těch, co se jen mihli, je nově vymyšlená celá jejich historie.

Kapis
10.11.2020 2 z 5

hmmm...jeden příběh naroubovaný na základní kostru, kterých by asi autor neměl problém vytvořit desítky, a trocha balastu, včetně encyklopedie, která si dělá ambice popisovat nějaký kult, u mě to teda nezabralo. Asi celou Palici prodám a to mám ještě Frankensteina, kresleného Rubínem. Tak třeba mi trochu spraví chuť, ale asi to půjde z domu.


fvalek
16.09.2020 4 z 5

Pro svůj vstup do světa Černé palice jsem si asi nevybral vhodnou publikaci a měl jsem sáhnout po prvním díle, nicméně jsem čekal, že se tu dozvím nějaké zajímavosti, když je to ostatně takový nultý díl stojící mimo, a ono na jednu stranu ano, na druhou moc ne. Kde začít...

Samotné povídky mi přišly hrozně o ničem a spíš jen takové pro zajímavost. Naopak encyklopedie vzadu je úžasná, a to i proto, že některé knihy v ČR ještě nevyšly, takže tam jsou i věci, co nejsou nové jen pro mě. Dalo by se považovat za pozitivum, že "encyklopedie" je obohacená povídkami navíc, na druhé straně by se ale dalo brát jako negativum, že pár nicneříkajících povídek je z půlky v knize zaplácnuto encyklopedií. Přikláním se k první možnosti, encyklopedie super, povídky zajímavé obohacení.

Svět Černé palice mě baví, líbí se mi kresba, která vhodně spojuje fantazii a dospělácké čtení (dle vulgarit soudě). Postavy jsou originální, i když jasně parodují existující komiksové postavy, ale to je na tom asi to nejlepší. Navíc rozsáhlost světa, která spojuje superhrdinství, magii, jiné dimenze, paravesmír apod., to je universum hodné Marvelu nebo DC. Zaujal mě i český překlad, který je vtipný. Malý rozsah povídej a pak neutrální encyklopedie mi bohužel zabránily v tom si udělat nějakou oblíbenou postavu. Asi docela Zlatuše, víc mi nikdo neutkvěl. Nicméně dobrá příprava na budoucí čtení prvního dílu. :)

Lenka.Vílka
22.05.2020 5 z 5

Ke knize musíte přistupovat buď střízlivě nebo totálně natěšeně. Já byla absolutně natěšená! Ale...pokud znáte věci kolem téhle série, je vám jasné, že tohle byla něco jako omluva vydavatele. Že pokračování Vzdoru osudu vyjde na podzim a kdo ví kdy Doktor Hvězda, ať se bude jmenovat, jak se bude jmenovat. Když tak si to potom v knize v poslední části přepíšete :D

Ale nemůžu se zbavit dojmu, že vydat tuhle knihu byl zároveň strašný risk. Je to spíš pro tvrdý jádro fanoušků. A já jsem moc vděčná za to, že jsem se nechala do prvního dílu (doslova) překecat. Ale kdo jiný si to koupí, když ví, co je obsahem? Nebo ne, nechci znát odpověď. Hlavně že knihu mám já.

Nějaký ty drobný keci přímo u povídek. Hodnocení je asi jasný. Já sama nic jiného ani nečekala :)

DennisMoore
22.05.2020 5 z 5

Jeff Lemire dál buduje fantastický vesmír (svět je fakt málo) Černé palice a není na to rozhodně sám. Jen se podívejte na tu armádu kreslířů, která se podílela jak na trojici povídek (po Sherlocku Frankensteinovi jsem si přál více poznat Cthu-Loise a netušil jsem, že se na mě chystá tak super příběh o něm a především o jeho dceři), tak na encyklopedii, která zabírá skoro polovinu knihy. Právě při pročítání encyklopedie je potřeba ocenit Lemireovu fantazii a to, jak zábavně skládá poctu superhrdinskému žánru, aniž by ho parodoval. Zrovna tak si ovšem uznání zaslouží tým Comics Centra, protože vymýšlet překlady jmen všech těch hrdinů i padouchů musela být pekelná fuška, ale vsadím se, že se při tom všichni dobře bavili.