Čchan

Čchan https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144777/cchan-144777.jpg 5 2 2

Tři sútry čínské verze zenového buddhismu, čchanu, které přímo z čínštiny přeložil Oldřich Král. První je kratičká Sútra srdce, kterou buddhističtí kněží i laici často znají zpaměti celou nebo alespoň zčásti a objevuje se tak nezřídka v různých projevech, ve východní literatuře nebo i umění. Druhý je Zápis o důvěřujícím srdci od Seng-cchana. Poslední je pak Tribunová sútra šestého patriarchy, kterou přednesl šestý patriarcha Chuej-neng v prefektuře Šao. Tribunová sútra je základním dílem čínského zenu.... celý text

Přidat komentář

Godvind
07.01.2022 4 z 5

Lhal bych, kdybych tvrdil,
že jsem vše pochopil.
Lhal bych, kdybych tvrdil,
že jsem si nic neodnesl.

Byť je Tribunová sútra základním dílem čínského zenu, novým zájemcům o seznámení se zenem bych přeci jen doporučil začít někde jinde.

Ikkju
02.06.2017

Přečteno v Česko Saském Švýcarsku na skalní stěně pod Belvedérem. Skalní blok, pod kterým jsem knihu četl, tvořil strop jakéhosi dolmenu, na nějž z horní strany natékal potůček, přilnavostí tekl z části po stropě, a na dolním otevřeném konci tvořil jiskřící záclony vody.

Ke klasickým textům jsem si vybral úžasné místo, i když pro soustředěné čtení by bylo možná vhodnější si s nimi lehnout doma na gauč..