Kniha mlčení

Kniha mlčení https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/253471/bmid_kniha-mlceni-S3I-253471.jpg 5 7 4

Tato kniha není ani tak antologií poezie, jako spíše jakýmsi text-appealem onoho prostoru, v němž se báseň teprve rodí a poezie má svůj byt. Suma textů, jež se tu setkaly, je pokusem o plastickou mapu té imaginární krajiny, v níž stál čínský básník, když psal (nebo jen prostě říkal) svůj verš. Neboť jsem vždycky cítil jako neodčiněný handicap obou – evropského čtenáře i čínského verše, že ve chvíli vzájemného setkání verš s sebou nenese charakteristickou krajinu svého vzniku, o niž náš čtenář nemá odjinud představu. A přitom mnohé čínské básně nejsou nic jiného než nejkratší záblesky, v jejichž prudkém světle se na krátký ducha mih vynoří ze tmy podvědomí a šerosvitu vědění skupiny mnoho významných tvarů, představ, myšlenek a pocitů bez magického umění básníkova nejhlouběji zasutých.... celý text

Přidat komentář

namornice
05.08.2023 4 z 5

Kratinké nahlédnutí do taoistické filosofie. Poslouchala jsem jako audioknihu. Odrecitováno naprosto precizně všemi interprety. Ať Werich nebo Kemr či Lukavský - přednes v jejich podáni to je pohlazení po duši. Básnické zpracování je dechberoucí. U šálku zeleného čaje se dá poslouchat opakovaně.

Stefan63
14.11.2021 5 z 5

tak, na tomto som vyrastal. Ďaleko najlepší preklad Tao Te Tingu, svojho času som ho vedel naspamäť. Zrejme najlepší prenos ducha čínskej filozofie do našich končín. Ťažko sa opisuje - človek do toho musí vniknúť, ale ak sa to podarí, ako by sa zrazu až fyzicky ocitol v starovekej Číne, niekde na vesnici, všade blato, fúka severák, roľníci sa vracajú z polí ... Všetko ostatné čo som čítal potom bolo neporovnateľne viac poeurópštené, hoci tiež ašpirovalo na autenticitu ... Myslím, že kniha nemá konkurenciu. Vďaka pane Králi.


knih-o-mol
20.03.2021 5 z 5

Mimo jine muj nejoblibenejsi preklad Tao Te Ting

managalante
29.11.2019 5 z 5

Naprosto unikátní, příjemné a zároveň nenucené vniknutí do východní filozofie. Tím co ze sebe vydechla, mne čarokrásně jakýmsi způsobem pohltila. Cesta, kterou nekdo dokáže povědět už není Ta cesta. Jméno, co se dá jmenovat už není To jméno. Děkuji překladateli za jeho um.