Město duchů

Město duchů
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454338/bmid_mesto-duchu-IQZ-454338.jpeg 4 207 207

Od toho dne, co se Cassidy málem utopila (no, ona se vlastně utopila, ale nerada na to vzpomíná), dokáže odtáhnout Závoj, který odděluje živé od mrtvých... a vstoupit do světa duchů. Dokonce její nejlepší kamarád Jacob je duch. Už tak je její situace dost na pováženou. A to se ještě zhorší. Když se její rodiče pustí do natáčení televizního pořadu o nejstrašidelnějších místech na světě, zamíří všichni i s Jacobem do skotského Edinburghu, kde se místní hřbitovy, hrady a tajné uličky jen hemží neklidnými duchy. A tehdy Cassidy potká Laru, dívku, která má stejný dar jako ona, a zjistí, že se toho má o Závoji – a sama o sobě – ještě hodně co učit. A bude se muset učit rychle, protože Město duchů je daleko nebezpečnější, než by myslela. První díl úspěšné série Cassidy Blakeové od mistryně strašidelných příběhů Victorie Schwabová nyní poprvé v českém překladu.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab
Originální název:

City of Ghosts, 2018


více info...

Přidat komentář

Aileena
08.09.2024 4 z 5

Široké řádkování, možná i větší písmo. Pro děti ideál a nadchne je nejspíš i přímým nekomplikovaným dějěm. Rozjezd je trochu pomalejší, druhá půlka již jede jako po másle.
Co je pro děti výhodou, dospělému čtenáři ovšem přijde až líto. Tak široká škála možností... od atmosféry starobylého, strašidelného, a přesto krásného Edinburghu až po vykreslení charakteru postav... vše zůstalo naprosto nevyužité. Přesně jak je zde zmiňováno. Knížka klouže po povrchu a než se nadějete, jste u konce.
Čtrnáctiletá dcera byla nadšená, mně přišlo líto nevyužitého potenciálu, ale jelikož jde o knihu pro děti a mládež, podstatné jsou ohlasy cílové skupiny. Za Edinburgh přidávám hvězdičku, takže pěkné 4.

heliela
19.07.2024 4 z 5

Jednodušší čtení, ale mě se to líbilo, má to něco do sebe... Je to sice takové téma, které už je ohrané, ale myslím, že bude bavit vždycky. Něco málo mi do plného počtu hvězdiček chybělo, možná nějaký pořádný zvrat? Ale bavilo mě to, takže se chytám na další díl. Zajímá mě, jak to dopadne s Jackobem, spíše co je vlastně zač.


evineckY
10.06.2024 5 z 5

„Potřebujeme hodně statečnosti, abychom se postavili svým nepřátelům,
stejně tolik ale i k tomu, abychom se postavili svým přátelům.“

I když je tato fantasy určená mládeži, rozhodně se líbila i mi.
No, přeci jsou tam duchové a ještě k tomu Skotsko ... :-)

Otázky autorce :
Co bylo vaší prvotní inspirací pro Město duchů?
Prvotní nápad na Cassidy a její schopnosti – tedy dívku uvízlou mezi živými a mrtvými, jednou nohou v každém z těchto světů – jsem dostala před mnoha lety. Ale všechno to do sebe začalo zapadat, až když jsem se přestěhovala do skotského Edinburghu.
Edinburgh je velice staré a velice strašidelné město. Nejvíc ze všeho se mi ale líbilo, že úplně každý, koho jsem tu potkala, měl nějakou duchařskou historku. A nejen to. Lidé tu mluvili o duchách, jako kdyby se bavili o rodinné dovolené nebo o domácím mazlíčkovi – jako kdyby to bylo normální.

Proto jste se rozhodla knihu zasadit do skotského Edinburghu?
Ano. To místo má prostě atmosféru. V jeho kamenech cítíte historii a v každé uličce či staré budově duchy. Vyzařuje takovou děsivou (a krásnou) energii, to jsem chtěla zachytit. Ta knížka je krátký, velice morbidní milostný dopis městu, kde takříkajíc uchovávám své kosti.

Musela jste si něco k napsání tohoto příběhu nastudovat, a pokud ano, co to bylo?
Byla jsem úplně na všech místech, která Cass v knize navštíví, a studovala jsem nejrůznější strašidelné historky, které tvoří základ edinburského duchařského folkloru. Čtenáři a čtenářky si to možná neuvědomí, ale všechny strašidelné historky, které se v knížce objevují, jsou skutečně zdokumentovány! Jediné, co jsem si zcela vymyslela, je hlavní záporná postava. Takže ačkoli je Rudá vrána smyšlená, všichni ostatní duchové a všechna strašidelná místa, která Blakeovi zkoumají, pochází z místních legend.

evismaior
31.05.2024 2 z 5

45% - nenadchne, neurazí, vlastně to skončilo skoro dřív, než začalo, a to po jediné duchařské historce, která se celkem rychle vyřešila. Připomínalo mi to víc pilotní díl k začínajícímu seriálu než plnohodnotnou knihu. Hlavní postava Cassidy je definovaná jen skrze to, co prožívá ohledně své schopnosti projít za Závoj a vidět duchy, než že by měla extra prokreslený charakter, a o jejím kamarádovi Jacobovi se nedozvíme víc, než že je to duch, který sice nemůže s ničím pohnout, ale nějak ji vytáhl z ledové řeky, kde se málem utopila, a nějak jí čte myšlenky. A Cassidini rodiče ji sice dotáhnou do tajemného Edinburghu, kde natáčejí duchařský seriál (byť nemají tušení, že jejich dcera duchy vážně vidí, a Jacoba jí zas tak nevěří) ale jinak působí jen jako nevýrazní komparzisté. A bylo dost zvláštní, jak rychle Cassidy uvěřila stejně "postižené" Laře a vrhla se na převádění duchů uvízlých v mezisvětě na druhou stranu. Jenže jí přitom nevěřila natolik, aby si dala pozor na Rudou vránu a její touhu ukrást si něčí život pro sebe.
Velké písmo a dvojité řádkování působí jako z knihy pro mnohem mladší čtenáře a natahují knížku na téměř 300 stran, přestože je to spíš krátká jednohubka. Celkem mě otravovaly časté narážky na Harryho Pottera, které ději ničím nepřispívaly a působily spíš lacině a podbízivě. Jsem ale zvědavá, jestli se příběh a postavy v pokračování více rozvinou.

vercatko20
19.05.2024 5 z 5

Tohle mě bavilo. Sice dost velká písmena, takže to může vypadat jako dětská kniha, ale 32 leté já bylo spokojeno! :)

Schary
25.03.2024 4 z 5

Knížka pro mláděž, čtivá napínavá záležitost.

kikikrat
23.02.2024 4 z 5

Kniha je určená pro mládež. To ale neznamená, že se nebudete bát nebo že vás nebude bavit. Pokud máte rádi duchy nebo se jich bojíte, tak se do knihy určitě pusťte. Chvílema vám bude zima a budete cítit to temno, poznáte zajímavé místo ve Skotsku a budete se bavit nad poznámkami o Harry Potterovi. Cassidy a Jacob jsou skvělá dvojka! Určitě si přečtu i další díly.

M.C.SMITH
15.12.2023 4 z 5

Milé a příjemné čtení. Kniha mne bavila, sice už nejsem cílovka, ale to vůbec nevadilo.
Mám ráda podobné knihy a tohle bylo pro mne jako stvořené.

lenka7679
21.09.2023 4 z 5

To bylo milý. A rozhodně doporučuji pro mladé čtenáře od desátého roku. Myslím, že by se jim série mohla líbit. Knihy jsou s většími písmeny, kapitoly krátké a celkově psáno velmi čtivě. Děj ubíhá rychle a celý svět za závojem je popsán uvěřitelně. Takhle nějak by to všechno klidně mohlo být.
V této kategorii to považuji za jednu z nejlepších sérií. Já osobně se k ní nevrátím, ale věřím, že moje děti budou nadšené.

Ainyska
01.07.2023 4 z 5

Mám od autorky přečtenou sérii Temnější tvář magie, která mě velmi bavila, stejně jako Neobyčejní, no a ani tato série rozhodně nezklamala, jednu hvězdu schovávám, kdyby další díly byly ještě lepší než tento. Jedinná kniha, která mě moc nebavila byl Neviditelný život Addie LaRue, moc nechápu ten humbuk kolem. Ale tohle je super.

Verunka289
11.06.2023 4 z 5

Moje první setkání s autorkou. Kniha byla velmi svižná, četla se pěkně. Hlavní postavy mi byly i celkem sympatické, docela příjemné byly i časté narážky na Harryho Pottera. Bylo ovšem hodně znát, že je kniha určena opravdu spíš pro mladší čtenáře, řekla bych tak 11 - 14 let cca, což jsem ale od začátku věděla, takže to nemůžu považovat za mínus knihy. Ráda se pustím i do dalších dílů.

Vjeerus
20.04.2023 4 z 5

Já mám jasno. Duchařiny od autorky pro mě ano. I když je kniha psaná pro velmi mladé čtenáře, jsem ráda, že jsem se do ní pustila. Bylo to milé a s jistou dávkou napětí a tajemna.
Bavilo mě špičkovaní mezi hlavními postavami. Celkově i rodinné zázemí bylo originální, i když k tomuto tipu knih asi dost předvídatelné.
I když nejsem fanoušek knih odehrávajících se v Anglii (poslední dobou mám pocit, že se tam odehrává snad každá druhá kniha, ideálně ve viktoriánské době), tak u Města duchů to nemohlo dopadnou líp a myslím, že první díl série si nemohl vybrat lepší místo.
Být mi tak 12 let, kniha by za mě dostala určitě maximální možné hodnocení. Teď tam samozřejmě zaznamenávám dost předvídatelných obratů, občas až moc rychlé ukončování jednotlivých linek a nebo až moc naivní a rychlé přijímání faktů. Dále pak postavy postrádají nějaký větší rozbor charakteru a schopnosti hlavní hrdinky jsou pohlazené po povrchu.
Ale tohle vše jsem ochotná knize odpustit už jen kvůli tomu, že nejsem cílová věková skupina a já si příběh opravdu užila. A třeba se víc dozvíme v dalších dílech.

Kate3003
28.02.2023 3 z 5

Pro mě již druhé setkání s touto autorkou a bohužel ani tady se to nesetkalo s takovým úspěchem jako u ostatních, ale kniha se mi četla mnohem lépe než Addie LaRue u které jsem se já osobně dost nudila. Město duchů byla alespoň taková poměrně příjemná jednohubka.
Při čtení je znát, že je kniha určena pro mladší čtenáře a i přesto, že je děj poměrně svižný nečekejte mnoho mrazivých či děsivých scén. Jedná se o první díl ze série takže jak už to tak bývá je hodně o seznamování se s prostředím a jednotlivými postavami. Já osobně bych ocenila, kdyby bylo více rozvedeno jaké má Cassidy vlastně schopnosti nebo něco blíže k fungování světa za závojem.

Oceňuji prostředí Edinburghu, které je velmi hezky popsáno a také popkulturní narážky na superhrdiny a Harryho Pottera. Celkový nápad série je zajímavý, ale zasloužil by si trošku více pozornosti a neškodilo by přidat více strašidelnou atmosférů. Přestože je to příběh pro děti tak se dá jistě popsat nápaditěji. Nevím zda si přečtu další díly, i když by mě zajímalo co se stane s hlavními postavami a zda se někam posunou příběh mě nedokázal úplně vtáhnout do děje.

Půca4
17.02.2023 4 z 5

Hezký nápad na dětskou sérii. Věřím, že jako dítě bych ji totálně milovala :)

Sabča92
11.11.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem od autorky vždy chtěla zkusit nějakou knihu, ale nějak se stalo, že jsem se s její tvorbu setkala až letos poprvé. Město duchů jsem si vzala ke čtení o Halloweenském víkendu, a byla to ta pravá volba. První díl trilogie pro mladší čtenáře je psána velmi jednoduše, má velká písmena, a tu správnou duchařskou atmosféru. Hledáte skvělou odlehčenou duchařinu, která se odehrává ve Skotském Edinburgu? Zkuste Město duchů. Ač již nějaký ten rok nepatřím do cílové skupiny, byla jsem z knihy nadšená.V knize nechybí ani popkulturní narážky na superhrdiny, nebo třeba Harryho Pottera. V závěru knihy najdete jako bonus také rozhovor s autorkou knihy. Rozhodně doporučuji k přečtení, protože se dočtete, co autorku inspirovalo pro tento příběh.

Pert
11.09.2022 4 z 5

Dobrá knížka, ale závorky, hlavně na začátku, mě strašně iritovaly. Tak v polovině se to zlepšilo.

Veju007
11.08.2022 5 z 5

S V. E. Schwab jsem se poprvé setkala až letos díky Neviditelnému životu Addie LaRue. Po přečtení Města duchů řadím autorky mezi mé nejoblíbenější.

Příběh vypráví o dvanáctileté Cassidy Blakeové, která málem zemřela, díky čemuž nyní dokáže nahlédnout za Závoj, tedy do říše duchů. Město duchů nás pak zavede do magického Edinburghu, kde se to duchy jen hemží a jeden z těch nejhorších se rozhodne, že si s Cassidy vymění místo ve světě živých. Začíná tak napínavý boj o holý život.

Vzhledem k zařazení knížky do #middlegradebooks by se někomu mohlo zdát, že je příběh pro mladší čtenáře. Ne, rozhodně není. Od knížky jsem se nedokázala odtrhnout, zhltla jsem jí za jediný den, nádherná knížka, která se bude líbit všem, kteří holdují duchařině či lehkému fantasy.

Schwab dokáže nádherně popsat nejen krajinu a krásy okolí, její psaní je tak lehké a přirozené, příběh je čtivý bez hluchých míst a všechny postavy vám připrostou k srdci. Třešničkou na dortu pak už jsem ty neustálé narážky na Harryho Pottera a já opravdu doufám, že se to bude objevovat i v dalších dílech!

Jo, a abych nezapomněla - Cassidy má nejlepšího kámoše Jacoba. A Jacob je duch. Upřímně jsem zvědavá, jak se tohle bude v dalších dílech vyvíjet.

ydnac
06.08.2022 4 z 5

Večer jsem si otevřela tuhle knížku a za 2,5 hod byl konec :-)
Příjemná duchařská oddechovka :-)
Cassidy může vidět duchy a vlastně neví proč.
Vidí je od své nehody, při níž jí jeden takový duch zachránil a od té doby je jejím neviditelným kamarádem.
Paradoxně její rodiče se zabývají duchologií a nikdy žádného ducha neviděli :-)
Mě to bavilo, je to opravdu taková jednohubka, ale hezky napsaná :-)

terkah1
26.07.2022 odpad!

Lituji koupě, tahle série je opravdu dětská. Série Tvář magie je mnohem lepší pro dospělé.

Varjohukka
26.07.2022 4 z 5

Tak tohle byla taková duchařská lahůdka, co se četla skoro sama. Lehce mi to připomínalo sérii Mediátor od Meg Cabot, kterou jsem hltala jako -náctiletá.
Jdu se hned vrhnout na další díl.