Byt nad Seinou

Byt nad Seinou https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498463/bmid_byt-nad-seinou-w0D-498463.png 5 151 49

Londýn, 2017: Když Aurelia Leclairová zdědí přepychový byt v Paříži, o němž neměla ani tušení, ohromeně zjišťuje, kolik tajemství její babička skrývala: mezi jiným i sbírku vzácných obrazů a luxusních večerních rób. Jedna zvláštní malba ji dovede až k restaurátorovi Gabrielu Seymourovi a oba společně se rozhodnou odhalit pravdu skrytou ve stěnách bytu. Paříž, 1942: Ačkoli „město světel“ se potýká s německou okupací, okouzlující Estelle Allardová si užívá v salonech nedotčených útrapami války. Když si však nacisté přijdou pro její přátele, spěchá jim na pomoc a nepřemýšlí o ceně, již bude muset zaplatit. Do událostí zasáhne i tajemná špionka s krycím jménem Celine. Obě ženy se srdnatě vrhají proti ničivé převaze, která hrozí rozdrtit je i jejich milované, aniž tuší, že důsledky jejích činů ovlivní i budoucí generace. Tři ženy rozdělené časem, tři osudy odehrávající se v nebezpečné i vzkvétající Paříži. Aurelia, Sophie i Estelle musí najít odvahu, čelit nástrahám měnícího se světa a napsat další kapitolu v historii své rodiny.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Paris Apartment , 2021


více info...

Přidat komentář

SumýšIrena
předevčírem 4 z 5

Pěkně napsaný příběh, jen mi trochu chybělo dokončení příběhu Estelle.

rumova_kulicka
22.04.2024 5 z 5

Silný příběh silných žen. Obálka sice svádí k tomu, že to bude hodně romantiky, ale opak je pravdou.
Knih na podobné téma je více, ale většinou mi přítomná linka pokulhávala za tou historickou. Tady mě obě bavily hrozně moc. Byla jsem napnutá jak kšandy. Tohle se fakt povedlo. Pět hvězd bez debat. Tečka.


Ludmila91
14.04.2024 5 z 5

Krásný příběh

Evaho73
28.03.2024 5 z 5

Byt nad Seinou je pútavý a dojemný príbeh o odvahe, strate a láske. Autorka Kelly Bowen tu vykresľuje živý obraz Paríža počas druhej svetovej vojny a umožňuje nám precítiť strach a napätie, ktoré ľudia v tom čase prežívali.
Postavy v knihe sú dobre vykreslené a uveriteľné. Lia je sympatická protagonistka, s ktorou som sa dokázala ľahko stotožniť a Estelle je zase fascinujúca a komplexná postava, ktorej hrdinstvo dokáže inšpirovať.
Príbeh je plynulý a napínavý. Striedanie medzi dvoma časovými líniami udržuje pozornosť čitateľa a umožňuje mu postupne odhaľovať Estelleino tajomstvo.
Knihu odporúčam všetkým fanúšikom historickej fikcie a príbehov o odvahe a hrdinstve.

Magdalenkačte
10.02.2024 5 z 5

Byt nad Seinou je nádherný příběh. Příběh dvou statečných žen, které společně vzdorují válce. Ta třetí postupně odhaluje babiččino tajemství.
Estelle a Sophie jsou jak oheň a voda. Jejich osudy svede dohromady druhá světová válka a společná nenávist proti německým okupantům.
Aurelie je vnučka Estelle a když jí připadne dědictvím Estellin byt, tak to, co v něm nalezne, je teprve začátek.

Můj názor: takovéto příběhy miluju! Toto bylo skvěle napsané a já měla pocit, že tam se všemi hrdinkami jsem osobně. Hlavně ten konec byl top!
Knihu doporučuji všem čtenářům, co mají rádi silné příběhy, děje na pozadí druhé světové války a pátrání v historii jedné rodiny. Kniha mi připomínala příběhy, co píše Natasha Lesterova. Tento příběh vás zaručeně chytne za srdce.

Zdenas5
25.01.2024 5 z 5

Příběhy se dvěma časovými liniemi mám moc rada, i tento se mi líbil.

iveta3689
08.01.2024 4 z 5

Příjemné čtení. Potěšilo mě, že i příběh zasazený do války se dá napsat bez zbytečně krvelačných popisů, přesto vykresluje dobře atmosféru strachu i naděje. Dobře se to četlo, je to napínavé. Autorka propletla jednotlivé příběhy tak akorát uvěřitelně.

bábuška
04.01.2024 5 z 5

Už druhý rok se zaměřuji na příběhy druhé světové války, ale mám dojem, že se mi do rukou dostávají stále zajímavější a kvalitnější knihy. Tato poslední mně tolik upoutala, snad že byla o osudech dvou statečných žen. Nedokážu popsat, jak mi byly blízké, ostatně několik čtenářek přede mnou to ve svých komentářích popsalo tak krásně, že bych to lépe nedokázala. Jen mi uvízlo v paměti odtažité chování k ženám jednoho z vybraných špionů, který neuposlechl při výsadku nad Francií a vyskočil dříve než měl a bohužel to zaplatil životem. Smutná a zároveň krásná kniha.

raty
19.12.2023 5 z 5

Jsem ostuda, protože tato kniha na mě čekala skoro rok od minulých Vánoc v poličce s knihami, které jsem ještě nečetla. Trochu jsem se bála, že se bude Ježíšek zlobit a letos mi žádnou nenadělí :-).

Dvě dějové linie oddělující dlouhých sedmdesát let. Autorka mě držela v napětí celou dobu čtení dávným tajemstvím a nevyřešenými záležitosti z druhé světové války. Dechberoucí příběh dvou žen, které se ve své soukromé válce postavily proti nacistické okupaci, skvěle doplňuje vnučka jedné z nich Lia. Ta pátrá po minulosti své babičky, o které neměla tušení. Babička jí nikdy nevyprávěla o tom, co za války zažila.
Zajímavé, napínavé, smutné, romantické ....... prostě v této knize je všechno, co potřebuji ke spokojenosti při čtení.

medlovice
29.10.2023 3 z 5

Netušila jsem, že za tak krásnou obálkou se skrývá tak drsný a krutý příběh. Byla jsem naladěna na romantiku a lásku, čekala něco jako milovali se a nemohli se vzít , ale pak po létech ..A ono ne, je to válečný román a ve válce není čas na lásku. A proto mě kniha zklamala a nebavila . Dotrápila jsem se do konce , přeskakovala a tak mi určitě nedošlo nějaké rozuzlení, nevím kde tito hrdinové dožili a jak skončili. Nesežrala jsem ani , že někde v Paříži je 6o let zamčený byt i kdyby ho někdo platil Možná, že kniha je dobře napsaná , ale mě zklamala.

Markett
29.09.2023 5 z 5

Překrásná, úžasná a neskutečně strhující knížka. Příběh zasazený do nelehké doby, kdy jen přežít bylo něco nelehkého, a mezitím tu byli lidé, kteří riskovali své životy pro druhé. A přesně takové pozadí má knížka Byt nad Seinou. Dej je zasazen do druhé světové války, prolínající se s příběhem ze současnosti. Přiznávám, že mám tenhle typ knížek moc ráda, dějová linka z budoucnosti krásně doplňuje tu z minulosti, a vždy ta minulost bývá zajímavější. A jinak tomu není ani tady.
Příběh Estelle mě velmi bavil, bylo to opravdu zajímavé čtení, místy i trošku smutné, když ke konci Estelle vypráví, o koho díky válce přišla. Estelle je postava velmi příjemná, statečná a velmi vynalézavá. A podobně je na tom Sophie - v jejím případě klobouk dolů za odvahu, už jen začátek její dějové linky mě dostal, a konec mě dostal úplně stejně.
Dokonce i současná linka tady působila dobře, Lia byla opravdu příjemná postava.
Jsem ráda, že knížka našla své rozuzlení. Čtení bylo příjemné, děj velmi napínavý, nevleče se, naopak pěkně plynule ubíhá. Až je mi líto, že už je konec.
Jsem ráda, že jsem měla možnost si Byt nad Seinou přečíst a rozhodně můžu doporučit všem, koho baví číst knížky zasazené do nelehkého období druhé světové války, kdy se prolínají dvě dějové linie. Určitě je tahle knížka jedna z těch lepších, co jsem kdy četla a věřím, že se k ní jednou ráda vrátím.

TheMelorry
14.06.2023 5 z 5

Něco tak úžasného už jsem dlouho nečetla. Ano, knih s tematikou 2. světové války a dvou časových rovin je spousta, ale tahle se rozhodně řadí na jejich špičku.
Příběh tří statečných, silných žen, které jsou propojeny časem je dechberoucí, opravdu silný a dojemný. Zvlášť část související se Sophií mě dostala a několikrát jsem si u ní poplakala (ačkoliv to u knih nemám ve zvyku).
Kniha barvitě líčí strasti v okupované Paříži, hnutí odporu, špiony a různé druhy boje, které nikdy nejsou příliš malé...

Ivanule
30.05.2023 5 z 5

Já si prostě poslední dobou vybírám neustále stejný typ knih, dnes jsem dočetla opět knihu o Paříži, druhé světové válce, a opět je zde částečně i o obrazech. Kniha je hlavně zajímavá,že se zde prolíná budoucnost vnučky s minulostí její babičky:) Velice pěkně napsaná kniha!

Szilvia1
29.04.2023 5 z 5

Knížka byla krásná.víc se líbila minulá část,kde rozkrývá příběh babičky Aurélií a tety Gabriela.Je to pěkný ale zároven smutný příběh,který na konci skončí pěkně.

Nale
11.04.2023 4 z 5

Pokud máte rádi WW2, ale nemusíte krev, Byt nad Seinou vás určitě zaujme. Kniha o statečných ženách, špionkách, které pomohly zachránit nespočet lidí. Hrdinek, které zůstávaly ve stínech a jejíchž zbraněmi nebyly pistole, nýbrž rtěnky a nevinné úsměvy.
Není to tak záživné jako knihy od Lucindy Riley, přesto se jedná o velmi dobré zpracování, které stojí za to si přečíst. Už jen proto, abychom si připomněli, že i v tak těžké době se našli tací, kteří se nevzdali a pomáhali ostatním, přestože sami o všechno přišli.
Vřele doporučuji.

Joyce24
12.03.2023 5 z 5

Četla jsem poslední dobou vícero knížek z období druhé světové války odehrávajících se ve Francii, ale tento příběh patří k těm nejzdařilejším. Hrdinkami knihy jsou tři ženy. Lia v roce 2017 začíná rozklíčovávat minulost svojí babičky Estelle a další ženy Sophie, jejichž příběh je zasazen především do let 1939-1943.
Doporučuji k přečtení.

anovy64
11.03.2023 5 z 5

Krásná, poutavě napsaná kniha, která nadchne nejen pěknou obálkou, ale i svým obsahem. Zvlášť pasáže z období 2. světové války mě nutily číst stále dál, abych se dozvěděla, jak příběh pokračuje a jak se bude vyvíjet. Mrzí mě, že autorka nerozpracovala Estellin život i po roce 1946, ale to na poutavosti knize neubírá. Začátek knihy mi připomněl podobně krásnou knihu Skříň plná Diora. Také doporučuji.

markej
21.02.2023 4 z 5

Paříž v letech 2017 a 1943.

Aurelia zcela neočekávaně zdědí po zemřelé babičce byt v Paříži, o němž naprosto netušila, že existuje. Když se do bytu dostane, zjistí, že je v něm schována spousta obrazů, originálů od slavných malířů, a narazí i na fotky a články s nacistickou tematikou. Byla snad Liina babička Estelle kolaborantka?

Příběh se zamotává, když na jedné fotografii poznává svou anglickou pratetu Sophii mladý muž Gabriel, který přijel z Londýna Lie pomoci s odhadnutím původu a cen obrazů.

Román je takovým tím typicky silným příběhem, ve kterém se prolínají dvě časové roviny a odhaluje se mnoho rodinných tajemství, přičemž autorka částečně vycházela ze skutečných událostí.

Konečné zpracování sice nemá nějaký velký přesah, ale jedná se o zručně napsanou knížku z oblasti literatury, jež je primárně zaměřena na ženské čtenářské publikum. Jestliže by od autorky vyšla další kniha, rozhodně bych se nebránila si ji přečíst.

Hodnocení: 4* z 5*

Raislin
28.01.2023 5 z 5

Moc děkuji zuzana2599 za doporučení této nádherné knihy. Příběh z druhé světové války, který se prolíná do současnosti. Hlavní hrdinové jsou skvělí, neuvěřitelně stateční. Kniha dle mého názoru rozhodně stojí za přečtení.

pip11
27.01.2023 5 z 5

Dojemný a poutavý příběh z okupované Paříže, který se prolíná se současnou linkou. Kniha je plná smutku, obětavosti a nekonečné odvahy.