Hvězdoměnci

Hvězdoměnci https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254481/bmid_blizenci-3-dil-hvezdomenci-moe-254481.jpg 4 30 9

Lidské osídlení se zmítá v politických roztržkách vyvolaných válkou mezi Nytthemem a Novou Hanojí, byly objeveny první přímé důkazy existence dávné civilizace schopné vytvářet mezihvězdné tunely a lidstvo se dost možná nachází na pokraji zjištění, jak si podobnou technologii osvojit samo. Celeste Hewittová se pohybuje na tenkém ostří mezi zhroucením a konečným porozuměním teorii, která by mohla odstartovat novou éru lidské historie. Touží po ní víc než po čemkoli jiném, jiní - včetně její vlastní simulace - však její posedlost nesdílejí. Někteří jsou odhodláni naopak udělat vše pro to, aby neuspěla... Posedlost se stává společným jmenovatelem pro snahy téměř všech, kdo sní o budoucnosti lidstva. Právě o ni se teď hraje a zdá se, že vítěz bere vše. Ovšem Tilde s Lennoxem a Arthurem pouze chtěli přežít a vrátit se domů. Karty jim však byly rozdány a hrát musí také - a kdo říká, že váhavý hráč nemůže vynést rozhodující trumf? Pozadu nemůže zůstat nikdo, ať už je člověk, Přeměněný, anebo chytrý software. A všichni si kladou tutéž otázku, jejíž odpověď lidstvo touží znát už po staletí: Jaké zázraky čekají na objevení za hranicemi Lidského osídlení? Závěrečný díl trilogie.... celý text

Přidat komentář

kralika
29.02.2024 4 z 5

No tak dobře, jako více čtenářů komentujících přede mnou mám také pocit, že šlo ledasco trochu víc utáhnout, leckde přiohnout, někde trochu přelátat. Ale s menším odstupem si uvědomuji, že mi to vlastně vůbec nevadí. Když jsem přemítal čím to, tak mám jednoznačnou odpověď: Může za to autorčina poctivost. Poctivost v reáliích, v technologiích, ve všech jednotlivostech, které dohromady tvoří velmi komplexní a příjemnou mozaiku, o které jsem rád, že se s námi podělila.

Terva
31.01.2023 4 z 5

„Víte, co tu dělají?
Ano.
Nastal čas kontaktu.
A vy víte,
co přesně po nás chtějí?“

Další kniha v sérii Cyklus Blíženci v edici Evropská space opera. Jedná se o poslední díl trilogie o Hvězdoměncích, mimozemské rase, která je zahalena rouškou neznáma a hlubokou minulostí. A protože se mi první dva příběhy líbily, těšil jsem se na finále. Všechny ty samostatné linie zde začínají nabírat na obrátkách a napětí letí vzhůru. Paní spisovatelce se tento příběh povedl. Sice to stále není na pět hvězd, ale i tak to rozhodně stojí za přečtení, posouzení a uznání. Jsou tam pasáže, které mě moc nebavily, ale další linie jsem doslova hltal.

Malá ochutnávka:
Možná by jí teď mělo mrazit v zádech, měla by být naplněna úctou s příchutí strachu . . ., ale ve skutečnosti cítila především zvědavost a rostoucí nadšení. Ani jedno nezažila už tak dlouho, že jí skoro připadalo, jako by ty pocity ani nebyly její.
Komunikace prostřednictvím zvuku – nejen zvuku, ale přímo hudby, jak to zní našim uším. Je to pravda? A dokážu té věci vůbec porozumět?
„Proč jste si vybrali právě mě?“

Byl jsem strašně zvědav hlavně na tři linie . . . ano, kdo četl, ví, že to jsou základní linie, skoro. Tou první byl osud a vyvrcholení „stavu“ Celeste Hewittové. Bytosti Castor a Pollux jsou pravděpodobně klíčem ke všemu. Hlavně tedy k Calabiho-Yauovým tunelům. Poté jsem byl zvědav, jak dopadne výzkum „vajíčka“, který má na starost Amelie Valdezová. Šílená vědkyně, která snad nezná strach, ale obávat by se asi měla, a pak je to „žížalářka“, jak jsem si sám pojmenoval Ronnie Callahanovou, a její výzkum stromové entity a dalších spolusouvislostí.

Citát: S nikým se nehádala už velmi dlouho. Připadalo jí to tak bezpečnější.

Ale, ano, je tu ale, a to spousta. Bohužel, linie nejsou dostatečně propojené, Hvězdoměnci nemají takový prostor, i když to vlastně bylo o nich, a celé to trochu vyšumělo do průměru. Jenže, jako celek je to propracované a možná by nevadilo, přidat čtvrtý díl. Ale . . . pravděpodobně se pracovalo je z trilogií a další dobrodružství by do toho vneslo spíš zmatek než pořádek. Nebudu snižovat hodnocení, ale musím podotknout, že jsem na konci čekal něco jiného. Zůstávám u tři a půl Hetešáka.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Možná na nějaký zázrak přeci jen včas narazíme.


KubisM
24.07.2019 3 z 5

Po dočtení knihy jsem měl rozporuplné dojmy. Přišlo mi, že pracně vystavěný (a znovu opakuji neotřelý příběh) byl tak nějak useknutý. Musím si přiznat, že vlastně nechápu pohnutky Hvězdoměnců k jejich činnům - co tím sledovali, čeho docílili? Poslední kapitoly působily uspěchaně s cílem odsekat jednotlivé protagonisty z děje - kromě Tilde a Hewitové se jejich příběhy moc neuzavřely... Trochu se mi zdálo, že byl snad v plánu ještě 4. díl, který byl v průběhu zrušen...

cetriolo
24.11.2018 4 z 5

Nebylo to špatné, ale četl jsem už lepší sci-fi série. Zakončení bylo celkem netradiční, jen mě mrzí, že jsme se nedozvěděli téměř vůbec nic o hvězdoměncích.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Nepochybně jde o nejlepší díl trilogie. Děj má hned od počátku spád (částečně díky konfliktu započatému v minulém díle) a čte se dobře... ale.
Ale závěr. Na jednu stranu se mi líbí ten celkový nápad Odtržení a je mi dost jasné, že nějaké uzavření linií jednotlivých postav je taky záhodno, nicméně právě přes ty postavy to pak začíná celé nějak kulhat - to když si uvědomíte, že jak některé postavy odcházejí celkem bez povyku, že i jejich celkový dějový přínos byl podobný.
Celkově tedy: celá trilogie je taková pohodová a na ukrácení volné chvíle zcela jistě postačí. Svým zpracováním však z řady nijak zvlášť nevyčnívá, což je poměrně škoda, protože některé z jejích nápadů jsou veskrze zajímavé.

joshaaak
11.09.2016 3 z 5

Celkový dojem asi jako u Elysia... Zakončení je adekvátní tomu, co bylo rozehráno v předchozích dílech.

Disease
29.03.2016 4 z 5

Důstojné zakončení trilogie. Tohle opravdu není literatura pro čtenáře Kulhánka apod.

Brace
08.02.2016 3 z 5

Mé komentáře k předchozím dílům dostatečně vystihly pocity, které mám z dílu závěrečného. Opět nucení se do četby, opět zklamání z průběhu děje. Dále netřeba rozepisovat. Jak shrnul kolega Svářeč: Ambiciózní projekt, kde bohužel zůstalo jen u těch ambicí…

Svářeč
29.10.2015 3 z 5

Kniha se čte velmi lehce, lépe než předcházející dva díly. Všechno je v plném proudu, člověk už se neztrácí v postavách, válečná pasáž cca v polovině je výborná. Že bych ale byl spokojen se říci nedá. Především zamrzí totální nevyužití mých nejoblíbenějších postav Tilde, Lennoxe a Arthura, kteří se v knize vyskytují doslova na pár stranách, zatímco mnoho dalších nudných a nezajímavých postav dostává mnohem více prostoru. Dále autorka totálně nezvládla složitý příběh a místo aby všechny dějové linie ke konci umně propletla a smysluplně uzavřela, tak většina v podstatě vyšumí do ztracena (aniž by se v nich stalo něco podstatného) a vše nakonec rozhodne dost neobratný „bůh ze stroje“. Navíc prostě nesnáším špatné konce, vždy mám potom pocit, že jsem vše četl vlastně zbytečně. Celkově mám z celé trilogie dost rozpačité pocity. Nebylo to špatné, většinu času jsem se nenudil, přesto mi zůstala na jazyku pachuť, že z toho šlo vytěžit mnohem více. Ambiciózní projekt, kde bohužel zůstalo jen u těch ambicí…