Blahoslavený sládek - kapitoly z dějin piva

Blahoslavený sládek - kapitoly z dějin piva https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173755/blahoslaveny-sladek-zum-173755.jpg 4 9 3

Stručné dějiny vaření piva v českých zemích jsou doplněny kuchařskými předpisy pokrmů, jejichž složení tvoří pivo významnou složku.

Přidat komentář

Sandik
20.03.2017 4 z 5

Upřímně, po prvním nadšení se dostavilo určité zklamání. Místy jsem se totiž dost divil a občas i poněkud nudil. Autor knihu řadí tématicky, takže se k některým věcem vyjadřuje opakovaně na různých místech, přesto má tendenci líčit své "dějiny piva" chronologicky, ovšem zároveň někdy skáče jako zajíc z jednoho období do druhého a pouze poučený čtenář si uvědomí, že v textu najednou "chybí" dobrých tři sta let, případně, že se se někdy zaměňuje příčina a důsledek a dokument ze 16. století se bez mrknutí oka řadí za dokument ze století 17, přestože byl evidentně jejich sled zcela opačný. Specialitkou jsou také vzájemně si odporující tvrzení, často dokonce obsažená ve dvou bezprostředně následujících větách, případně tvrzení vysloveně zmatená a zavádějící... Zkrátka, jako zdroj informací to není k zahození, čte se to rozmarně a místy je to i dost vtipné, ale je třeba přitom pamatovat na to, že je to taková "hrubě neutříděná sbírka výstřižků" ze starých pivních a pivovarnických knih a časopisů... Celkový dojem: 70%, ovšem jen, vezmi-li v potaz lahůdkové grafické a knihařské provedení druhého vydání od nakladatelství Paseka. PS: Úvodní svazek knihy "Sláva a zánik starých pražských pivovarů" obsahuje lépe utříděný a faktograficky věcnější a přesnější text.

pavel9036
19.01.2016

Náhodou, moc pěkné pohodové čtení pro pivní nadšence.


valda
17.05.2012 3 z 5

Historie piva od starověku po současnost. Je to takové dílko menšího formátu. Taky oproti knize České pivo se tahle zaměřuje více na historii. Obě knihy obsahují i hodně podobné pasáže, hlavně co se popisu středověké pivní kultury u nás týká. Čekal jsem spíše podle anotace soubor zábavných historek o pivu z historie, ale kniha se snaží být více edukativní a ztrácí tak na zábavnosti. Zároveň má ale malý formát, neobsahuje žádné přehledy ani nové teorie, takže myslím, že pro někoho, kdo to myslí s pivní teorií vážně nebude mít nějaký velký přínos. Tím nechci říct, že by nemohla fungovat jako takový úvod do hlavně české historie piva. Ale problém je, že bude nudit jak vědce svou jednoduchostí, tak laického čtenáře nezábavností. Je to jako napít se slušné výčepní desítky: Hmm..., ok, a co jako?

Štítky knihy

pivo pivovary, pivovarnictví

Autorovy další knížky

Josef Staněk
česká, 1926
1989  63%Ukrojte si u nás
1984  82%Blahoslavený sládek - kapitoly z dějin piva
1977  80%Český ráj a Máchův kraj
1998  0%Víno není vinno
1975  100%Krkonoše a Podkrkonoší

Kniha Blahoslavený sládek - kapitoly z dějin piva je v

Přečtených12x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chci si koupit1x