Ukrojte si u nás

Ukrojte si u nás https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56374/ukrojte-si-u-nas-56374.jpg 3 6 4

Přidat komentář

KnihovniceVěra
25.09.2019 2 z 5

Prokousat se knihou mi dalo zabrat, protože je psána popisným stylem z dob reálného socialismu, kdy středobodem zeměkoule byl Sovětský svaz. Zcela v ní chybí fotografie a technické nákresy mlýnů aj. zařízení. Zajímavá byla jenom kapitola Chléb v moudrosti lidu obsahující přísloví a rčení o chlebu a částečně i recepty na konci knihy. Zbytek knihy je poskládán z drobtů z historie + neustále se opakuje hlad prostého lidu + vykořisťování ze strany kapitalistů (tj. drobných živnostníků-pekařů, trhovců a statkářů) + historie boje pekařských dělníků za osvobození.

los
17.10.2018 3 z 5

velmi fundovaně zpracované netradiční téma


PatrikDi
21.12.2013 5 z 5

Chleba asi každý z nás má spojený s denní stravou, připravovaný u snídaně, svačiny nebo večere. S tím, jak se člověk vyvíjel a poznával druhy trav, způsoby opracování obilnin, začal zušlechťovat a pěstovat mnoho druhů zrn od pšenice, žita, ječmene, prosa, čekanky. Kniha odráží prostřednictvím "božího daru" jak se mu v minulosti říkávalo, lidské dějiny. Myslím si, že od prvních komunit v pravěku, přes dobu formování společnosti v 6.-7. věku na našem území, používal se k mletí kamenný strojek (dvě části kamene přiléhající k sobě, kdy se o sobe třeli a pomocí dírky se sypalo rozdrcené obilí), středověké a raněnovověké mletí ve větrných a vodních mlýnek až po dnešní moderní stroje, poháněné na elektrický proud, dostáváme chléb v rozdílných tvarech, chutí a kvalitě na pulty supermárketů.
Autor velmi odborně vypráví o přípravách chleba, lidských osudech spojenými s tímto pekařským výtvorem, poodkrývá nám roušku lidského myšlení, kdy samozřejme už pekaři v 15.-16. věku šidili složení chleba, přidávali modrou skalici na dotvoření celkové chuti, tím de-facto zhoršovali kvalitní zpracování potraviny v lidském těle. Co bylo možná horší, v období válek, hladomoru a živelných katastrof, kdy venkovský lid strádal, nacházel suroviny ne v obilninách (nebylo dostatek, vojáci většinu zabrali), nezbývalo než jíst bylinky, mechy, lišejníky, pomlete dřeviny, které přidávaly do vody a zpracovávali boží dárek. Asi se každý z nás se dovtípí, jaké měli stravovací obtíže a co poté museli vytrpět. Kniha je dobrým průvodcem, pro ty, kteří mají blízko nejen lidské stravě ale i pro ty, kdož se chtějí dozvědět něco o svých předcích. Neboť z myšlení a jednání poznáme jací doopravdy jsme.
Přečetl jsem si názor uživatelky Danafantom a nezhledal jsem v knize něco takového, že by inklinovala k sociliastickému hlásání myšlenek.

Danafantom
18.06.2013

Knížka o chlebu, ještě s komunistickou propagandou.