Bílá vlčice

Bílá vlčice https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38829/bmid_bila-vlcice-2QF-38829.jpg 4 159 48

Bílá vlčice série

1. díl >

Příběh osudové lásky na pozadí historických událostí otřásajících Evropou 20. století: od první světové války přes bolševickou revoluci v Rusku až k nejkrutější válce, kterou svět poznal… Hraběnka Xeňa Fjodorovna Osolinová opouští Rusko za velmi dramatických okolností: otce jí zavraždí bolševici, sama se musí postarat o matku, sestru, bratra. Jejím cílem je – stejně jako pro mnoho Rusů nucených emigrovat – moderní a romantická Paříž, kde se setkávají umělci z celého světa. Xeňa zde poznává německého fotografa Maxe von Passau, do něhož se zamiluje. Zdá se, že jich vášeň nemůže nic ohrozit, zvlášť když se Xeňa stane výraznou osobností světa vysoké pařížské módy. Situace v Německu se však zhoršuje, pronásledování Židů a protinacisticky smýšlejících lidí je čím dál otevřenější, hrozí válka. Max se vrací do Berlína, stává se členem skupiny, která bojuje proti režimu, a pomáhá rodině své židovské přítelkyně návrhářky a majitelky obchodního domu Sáry. Za civilizovanými maskami nacistů však roste touha po absolutní moci a láska Xeni a Maxe má jen málo naděje ve světě, který popřel lásku samu… Skvělá vypravěčka Theresa Révay vplétá příběh dvou milenců do pečlivě zpracovaných historických událostí a zapojuje je do života skutečně žijících osob (Josephine Baker, Coco Chanel, Joseph Goebbels, Hermann Göring). Příběh o velké lásce, odpovědnosti, cti, odvaze, hrdinství i zbabělosti je spojen s dramatem národů i jedinců, budujících svůj osud ve víru nejtragičtějších událostí 20. století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Louve blanche , 2008


více info...

niknikita
niknikita
23.02.2024 5 z 5

Jako historická freska je Bílá vlčice povedená kniha. Jde o román plný událostí a postav, ale čtenář se v nich orientuje docela přehledně. Autorka podává obraz doby od carského Ruska až po konec druhé světové války věrohodně a dotkne se snad všech skutečností, které ovlivňovaly chod dějin. Popisuje situaci v celé tehdejší Evropě a všechny události prožívají její knižní postavy ve svých příbězích a dramatech podle toho, jak silný a jedinečný charakter jednotlivé osoby nosí v sobě. Nejsou to pouhá jména, ale díky autorce jsou to různorodí lidé plní života, a podle toho se i každý po svém a různě vyrovnává se situacemi, do kterých se vlivem událostí dostane.


- Není to romantický, sladkobolný román ani náhodou, už proto, kolik historických informací poskytuje svým čtenářům.


- Pokud obálka knihy připodobňuje Xeňu, musím přiznat, že můj dojem vyjadřuje poměrně přesně: nepříjemná, nesympatická, sebestředná a arogantní.
Ale jsem ráda, že jsem se právě obálkou nenechala odradit.

LaDela
LaDela
16.04.2021 4 z 5

80%
Kniha rozhodně není červená knihovna, ale vztahy tam jsou, to je snad u románů pro ženy jasné :). Čte se to fajn, ačkoli Xenie mi byla nesympatická, oblíbila jsem si Sáru...pěkně zasazeno do dobových reálií, takže potěšilo i jednu "nečtenářku" ženských románů.


Hrabovo
Hrabovo
17.07.2020 1 z 5

Červená knihovna, nuda. nuda, nuda, perseverování popisu hlavní hrdinky měl být asi umělecký záměr, ale mě jen vytáčel, knihy jsem se hned zbavila. Důrazně nedoporučuji!

Katka2382
Katka2382
13.05.2020 3 z 5

No nebylo to špatný,ale za mě je to spíš červená knihovna.

lištička123
lištička123
02.04.2020 5 z 5

Musím říct, že mě knížka velice mile překvapila. Čtivě psaný příběh. Opravdu moc pěkná kniha.

lapagerie
lapagerie
08.01.2020 3 z 5

Zaujala mě anotace a období, ve kterém se děj odehrává. Příběh se četl dobře, je přehledný, nezahlcený postavami. Ale půjdu asi proti proudu ostatních komentářů, kniha mě nijak významně nezaujala. Dokážu pochopit hlavní hrdinku i její přístup k životu. Vadí mi ale postava Maxe. Podle mě je v jeho charakteru jasně čitelná touha autorky po tom, jaký by muž měl být. To znamená chrabrý, silný, obětavý, ochraňující, zároveň nadosmrti milující jedinou ženu, trpící léta jejím odmítáním, odpouštějící, plný porozumění pro její postoje a chování. Prostě něco jako duhový jednorožec.
Takže jako červená knihovna fajn, jinak nic pro mě.

IvčaB2
IvčaB2
30.10.2019 5 z 5

Moje velmi oblíbená kniha, a musím říct,že snad všem,kterým jsem ji půjčila, se též líbila..

broskev28
broskev28
02.07.2019 5 z 5

Dočetla jsem a je mi líto jediné věci: že už si tuhle knihu nemůžu nikde koupit.
Myslím, že jsem přečetla spoustu knih na toto téma - válka ovlivnila tolik lidských osudů, že se snad ani nemohou opakovat a vyčerpat - a považuju se za zkušenou čtenářku, ale tady jsem zase byla překvapená, jak mnoho a jak osobitým způsobem lze napsat o této době. Jak obrovský záběr si autorka zvolila a jak úspěšně se s jednotlivými etapami vypořádala.
Móda mi nic neříká, ale rodina, láska, přátelství, čest, morální zásady - to jsou přece témata, která osloví každého. Autorka navíc dokázala ke konkrétní osobě a situaci často přidat i nějakou obecně platnou úvahu, která mě často oslovila více než samotný příběh:
"Dát lásku je aktem víry, přijmout ji je gestem odvahy, neboť je třeba odříci se části sebe sama, dobrovolně sklopit štít a pustit k sobě to, co je nám cizí . . ."
Už se těším na volné pokračování s názvem Všechny sny světa.

Jessybelle
Jessybelle
18.06.2019 5 z 5

Silný příběh ženy, kterou život "donutil" být odvážnou, věrnou své rodině a občas nemilosrdnou vlčicí...

pavlinka0250
pavlinka0250
12.05.2019 5 z 5

Miluju tuhle knihu, stejně tak jako druhý díl.
Ráda se k nim vracím a obě mají své místo v mé knihovně.
Vždycky mě příběh pohltí, jako bych knihu otvirala poprvé a já vřele doporučuji.
Výborně napsáno. ❤️

katy238
katy238
10.05.2019 5 z 5

Příjemné čtení spíše k odpočinku, byť autorka srozumitelným způsobem zpracovává velmi silná témata, jako bolševická revoluce v Rusku, nastupující nacismus, perzekuce Židů a odbojovou činnost v Německu nahlodanou udavači. Kniha patří spíše do žánru červené knihovny, ale je skoupá na přílišné srdcové výlevy a sexuální popisy. Autorka vkusně zachycuje vnitřní pochody hrdinů žijící v nelehkých časech, ze kterých se snaží získat to nejlepší. Rozhodně výborná kniha.

rajen
rajen
08.12.2018 3 z 5

Popravdě jsem tuto knihu četla už před velmi dlouho dobou a děj jsem si musela připomenout v anotaci. Nicméně po jejím přečtení se mi děj vybavil, což se mi u jiných knih ani nestává. Není to ale ani takový ten román, na který se nezapomíná. Je každopádně skvěle napsaný a četl se velmi dobře. Za mě takový průměr.

michaela7087
michaela7087
24.07.2018 5 z 5

Móóóc pěkné čtení.

Danka1975
Danka1975
06.05.2018 4 z 5

Takže úvodem: přiznávám, že mi to fakt trvalo,než jsem to dočetla.. .:-). .tím nechci napsat, že by se mi kniha nelíbila, ale rozhodně nepatří mezi ty, kdy by zvítězila nad spánkem.. . (ponz. čtu večer před spaním:-))

Plusy: určitě popis historických událostí, věrohodnost podporovaly i jména a místa zmíněné v knize, to bylo opravdu propracované (doporučuji "vygooglit", budete více v obraze), zase jsem chytřejší,co se týče této doby apod... .jinak by to bylo za tři hvězdy :-)

Mínusy: trochu mi autorka připomínala Aloise Jiráska,ve smyslu "než jezdec vystoupil na koně, bylo popsáno několik stran" :-)..,takže asi tak,.. za mě, prostě kdyby se ušetřilo papíru, šetřily by se i lesy a možná i čas. . .. . (pozn. měla jsem tendence přeskakovat písmenka :-))

Nicméně: nebráním se dalšímu dílu:-)..a dovedu si představit filmové zpracování, na oko by to bylo dost dobré:-)

gigi77
gigi77
15.03.2018 5 z 5

Moc moc kvalitní čtení. Nemám, co bych vytknula. Určitě si přečtu i další díly ze série.

Bradavička
Bradavička
20.12.2017 5 z 5

Upřímně napíšu, že to není vlastně vůbec hezká knížka na čtení....je těžké číst o strašných historických pravdách, kde navíc trpí hrdinové, se kterými se čtenář ztotožní a nechce, aby se jim stalo něco špatného...což samozřejmě nejde....dala bych povinně jako doporučenou četbu do škol místo nudných učebnic dějepisu....

intelektuálka
intelektuálka
15.11.2017 5 z 5

Silný historický a milostný román se odehrává na pozadí říjnové revoluce v Rusku, odkud utíká hraběnka Xenie po vítězství bolševiků. Její azyl jí poskytne Paříž, kde poznává svou osudovou lásku - německého fotografa Maxe. Jakou šanci může mít jejich láska v předvečer nástupu fašismu?
Tento román má široký záběr- poučí, zaujme a dojme. Doporučuji přečíst.

Len2očka
Len2očka
29.10.2017 5 z 5

Krásná čtivá kniha,hodila by se mi do knihovničky.

rozvera
rozvera
11.09.2017 5 z 5

Vynikající kniha nejen o životní lásce dvou silných osobností, ale hlavně o historických událostech , hlavně v Rusku, Francii a Německu, v době od bolševické revoluce do konce druhé světové války.. Příběh, i když rozsáhlý, se čte jedním dechem a je neskutečně věrohodný. Místy připomíná některé pasáže z knih o nelehkém životě emigrantů v době nástupu fašizmu od E. M. Remargua.

hrosik3
hrosik3
26.07.2017 4 z 5

Kniha se mi líbila. Pasáž z Ruska mi hodně připomínala Kněžnu od Danielle Steel. Ale hlavní hrdinka, ač také mířila do Paříže, byla uzavřená a odhodlaná prát se za své blízké, nebyla tak romanticky založená, spíše pragmaticky. Těžko uvěřitelné mi přišlo dění kolem Máši a jejího manžela. Lépe, než vnitřní pocity postav a jejich vztahy, byly popsány události historické a politické. Je to čtivé, těším se na druhý díl, protože v prvním mi chybí dokončení některých osudů a příběhů.

Štítky knihy

nacismus pro ženy útěk Paříž móda uprchlíci Rusové historické romány

Autorovy další knížky

Theresa Révay
francouzská, 1965
2010  87%Bílá vlčice
2011  92%Všechny sny světa

Kniha Bílá vlčice je v

Právě čtených1x
Přečtených216x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených30x
Knihotéce91x
Chystám se číst127x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x