Bez příčiny

Bez příčiny https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459002/bmid_bez-priciny-Rfh-459002.jpg 3 66 22

Sarah Langtonová beze stopy zmizela, a když se po šesti týdnech náhle objeví, je napůl šílená a téměř k smrti vyhladovělá. Policie se snaží zjistit, co se stalo, ale nemá jedinou stopu. Teprve když je nalezen další člověk, zdeptaný několikaměsíčním pobytem na samotce, začíná se rýsovat děsivý vzorec: řádí tu zvrhlý únosce, který chce své oběti zbavit rozumu. Vyšetřující seržant Corcoran, pronásledovaný vzpomínkami na předchozí případ, a doktorka Marie Palmerová, přední odbornice na kriminální psychiatrii, musejí spolupracovat, aby zjistili, co oběti spojuje, a rozluštili tragickou tajenku. Když pak zmizí další žena, hraje se o každičkou vteřinu…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Senseless , 2020


více info...

Přidat komentář

čef
21.09.2023 3 z 5

Jaké mohou být důvody mučení různými způsoby deprivací, se určitě dozvíte v této kriminální knize, kde detektiv a psycholožka pátrají po neznámém únosci v různých částech Anglie. Některé pasáže by se možná mohly vypustit, ostudné kecy o cukrovce jsou nesmysly plynoucí z neznalosti této nemoci a lesby už také netáhnou. Závěr nic nevylepšil, právě naopak šablona, nuda.

Ráďa505
24.07.2023 2 z 5

Tak mě tahle kniha také nenadchla. Postavy nebyly sympatické a navíc působily neprofesionálně. Šéfka Thomsonová byla potom kapitola sama o sobě. Dialogy mi přišly často urýpané a celkově o ničem. Také nevěřím, že by se diabetička po spolknutí pilulky začala "velmi rychle vzpamatovávat" ještě před podáním inzulinu. Ale tak... třeba je nějaká zázračná pilulka o které nevím, těžko říct...


Metla
24.10.2022 2 z 5

Jmenuji se Ed James, jsem britský autor mnoha kriminálních příběhů a zabrousil jsem tentokrát i do oboru psychologie. Veškeré znalosti jsem nasbíral sledováním televizních seriálů a čtením detektivek jiných tvůrců. Jsem totiž původně ajťák, praktické zkušenosti nemám žádné - o práci psychologů či policajtů vím velké kulové, získal jsem však jasné představy z třetí ruky. A nejsem ani dobrý spisovatel, solidní dějový základ zasypu hromadou nejapných dialogů, které podkopávají sebemenší iluzi o profesionalitě hlavních hrdinů. Zkušenou psycholožku stále mrazí a vůbec je imrvére z něčeho vyplesknutá, detektiv má rovněž daleko do vyrovnané osoby a jeho schopnost účinného zásahu proti padouchům se limitně blíží nule. Zločin samotný je ošklivý, přičemž se chvályhodně obejde bez krve. Jeho odhalování (stejně jako odkrývání soukromí vyšetřovatelů) trpí mdlou neohrabaností, vedlejší postavy (např. všichni policajti s výjimkou Corcorana) jsou absolutně zbytečné a závěr je vytažený ze šuplíku špatných vtipů, bez špetky logiky.
Kdyby nápad zpracoval někdo jiný, třeba Michael Robotham, pravděpodobně by vznikl dobrý (ne-li výborný) psychologický thriller, takhle je to bohužel mělký podprůměr s pramálo sympatickým obsazením. 40-45%

anája
24.09.2022 4 z 5

Nic jsem od knihy nečekala a bylo proto pro mě překvapením, ze se mi líbila. Naopak se divím , ze je tak spatne hodnocena. Mě se četla sama, byla svizna a napinava po celou dobu. Hvězdičku strhavam za pro mě trosku preslazeny konec.Nemuselo byt ani popsáno do detailu a člověk měl husi kůži při prestave jaké trápení těm lidem dělal a za jakých podmínek je držel.

Makůvka
17.12.2021 2 z 5

Po dlouhé době, co se mi knížka vůbec nelibila. Ani jeden vyšetřovatel nebyl sympatický. Téma by bylo i zajímavé, ale nebylo propracované, rozhovory byly zdlouhavé a nudné.

hu_87
28.09.2021 1 z 5

Nepropracované postavy, x zbytečných rozhovorů, prostředí taky odbyté, spíš je to o těch dialozích... nemohu doporučit.

Miškus
10.09.2021 1 z 5

Kniha se mi moc nelíbila. Děj byl až moc rychlý. Postavy nebyly dobře propracovaný.

jahoda444
11.07.2021 2 z 5

Upřímně mě tahle kniha docela zklamala. Příběh byl zajímavý, ale postavy mi nepřišly moc propracované a děj byl někdy moc rychlý, bez pořádného napětí.
Všem, kterým se kniha líbila se omlouvám, ale doktorka Palmerová mi tam přišla úplně k ničemu a stejně tak mi vadila i protivná Thomsonová.
Možná to bude tím, že jsem před touto knihou četla Chrise Cartera, ale tady mi prostě něco chybělo.

TerezaaBaarova
07.07.2021 4 z 5

Ono těžko teď číst něco, co je označeno za nejlepší. Máme očekávání. A ty nás obvykle zklamou.
Tenhle kousek nebyl vůbec špatný, britský, vyšetřovalé typičtí. Avšak. Zločiny drsný a zrůdný! Psychárna to byla, sice nebylo popsáno do detailů, co psychouš svým obětem dělal, ale my, co čtem podobný žánr velmi rádi, si to velmi snadno domyslíme. Takže zklamání nebylo, ale nebyl ani wowefekt.
Sečtenopodtrženo, za mne, doporučuji.

Ophelie
01.07.2021 3 z 5

Nejlepší je asi nemít od knihy žádná očekávání, od této jsem vzhledem k obálce, anotaci a hodnocením čekala více. Za nejlepší thriller roku bych ji určitě neoznačila. Nebyla špatná, ale děj se tak nějak jakoby vlekl, chybělo mi tam pořádné napětí, které u thrillerů bývá, dialogy postav byly takové kolikrát divné, nic neříkající, jakoby nadbytečné. Čte se to dobře, ale musela jsem se do čtení nutit a to se mi u dobrých a kvalitních thrillerů nestává. Oceňuji originální nápad ohledně psychologických nátlaků a mučení obětí, ale zpracování mohlo být o něco lepší. Takový slabší průměr.

barack
06.04.2021 2 z 5

Přemýšlel jsem, co o knize napsat. Není špatná, jen zpočátku se do ní těžko začítá. V první polovině se budete nutit číst dál, v druhé tomu ještě dáte šanci... A ve třetí to konečně budete chtít na jeden zátah dočíst. Musím souhlasit s Ellinek, která napsala: "Na většině stran mi přišla ústřední dvojice vážně docela zabedněná." Skutečně, vedle detektivního dua si budete připadat i v případě, že jste zcela nepolíbení detektivkami, jako Sherlock Holmes. Jen tedy nevím, zda to skutečně bylo autorovým záměrem.

KatyM.
06.04.2021 4 z 5

Čtivé, napínavé.

dencazrnu
11.03.2021 4 z 5

Knihu jsem si koupila s očekáváním, že mě čeká opravdu něco sadistického. Ve skutečnosti to tak nebylo. Je fakt, že to co hlavní postava dělala svým obětem je hrozné, ale na druhou stranu jejich mučení nebylo detailně popsáno, jako tomu bývá v jiných knihách. :-) Celkově ale parádní nápad, kniha měla náboj, děj ubíhal rychle a já se opravdu bavila. Hlavní dvojice byla velmi sympatická a určitě bych se nebránila dalšímu pokračování.

soukroma
11.03.2021 4 z 5

Čtivé, zajímavé, napínavé, děsivé (i bez potoků krve), a velmi britské (co se týká policejního sboru): zločiny propracované, takže jsem čekala zcela jiné rozuzlení (třeba úchylné pavědecké zkoumání mučení deprivacemi), než se mi dostalo (poněkud neoriginální s vazbami na minulost).
Anglické reálie byly plusem, do Londýna jen na skok, jinak hlavně Oxfordshire, Buckinghamshire i Devon.
A kniha se od ostatní krimi produkce, zejména zámořské, odlišuje ještě něčím: nezvyklým počtem vražd.

onyx84
05.03.2021 4 z 5

Já jsem spokojenej...hlavní dvojka sympatická,děj sviští bez hluchých míst...o hvězdu míň za ne už zcela originální téma,ale zase dobře zpracovaný...

Pípasek
01.03.2021 5 z 5

Měl jsem za to, že už byly vyčerpány všechny způsoby sadistického mučení. Tato kniha mě přesvědčila o opaku. V žádném případě nezklamala

Nolina
26.02.2021 5 z 5

Čtivé od začátku do konce.

Babouš
26.02.2021 4 z 5

Zaráží mě zdejší nízké hodnocení. Ve skutečnosti je to nadprůměrná detektivka se zajímavými postavami (bavilo mě jiskření mezi Corcoranem a Thompsonovou) a dost creepy případem. Hvězdičku ubírám, protože mi námět až příliš připomínal mého oblíbeného Stefana Ahnhema v knihách X způsobů smrti a Motiv X.

VulpesVulpes
26.02.2021 5 z 5

Zápletka je hodně neotřelá, je to zase něco úplně jiného, to mě dost bavilo. Motivace pachatele je dlouho záhadou, spojitost mezi jeho oběťmi také... Četlo se samo.

Ellinek
24.02.2021 2 z 5

Nejsem si úplně jistá, jaký dojem si z knihy vlastně odnáším. Rozhodně to není nejmrazivější thriller roku, jak deklaruje zadní strana přebalu. To ani zbla.

Hlavní vyšetřovatelé Thompsonová a Corcoran mi byli zpočátku pořádně nesympatičtí. Arogantní, povýšení, ostatní policisti jsou pro ně zklamáním a honí si na nich ego. Corcoran mi navíc jménem neustále připomínal Cormorana Strika, což jsem nesla nelibě, protože za mě to bylo jen napodobování mého oblíbeného detektiva. Ale nakonec jsem si k Aidenovi našla cestu. Svým způsobem. Docela se mi líbil. Hlavně když jsem ho viděla jako představitele Strika. :D Sblížení s doktorkou Palmerovou mi ani tolik nevadilo, postava psycholožky dokázala být místy poměrně zajímavá, protože tohle sestavování profilů pachatelů mě hodně baví.

Ovšem na to, že se tedy má jednat o ostříleného a schopného poldu s doktorkou psychologie, tak jim to přemýšlení tedy opravdu moc nešlo. Na pachatele přišli vlastně až úplně na konci a to už jsem se třískala do hlavy, že je to přece nad slunce jasné, ale že by je to napadlo? Ani omylem. A i když už to měli potvrzené, nezdálo se, že by tomu vůbec věřili. Na většině stran mi přišli vážně docela zabednění.

Samotný zločin byl zajímavý a pro mě neotřelý, kapitoly obětí byly ze všech nejlepší, ale tak jako tak, tenhle vzorec byl použit již v mnoha detektivkách, takže se žádné velké překvapení nekoná. Chyby z minulosti, dopady na přítomnost, blablabla.

Do knihy jsem se pustila proto, že na zadní obálce svítí onen titul nejmrazivějšího thrilleru letošního roku. Jakožto milovníka detektivek a thrillerů, ostříleného natolik, že ho už nic nepřekvapí, to byla výzva a chtěla jsem příběh prověřit. Zklamal. Nebyl ani nejmrazivější, ani překvapivý a řekla bych, že i ten, kdo podobným příběhům neholduje, odhalí pachatele mnohem dříve než ústřední dvojice.

Žádná sláva. Ale zase úplný propadák to taky nebyl. Leckdy jsem se chytala za hlavu a místy to bylo opravdu stupidní, ale zase - pokud nejste náročný čtenář nebo chcete něco snadnějšího z tohoto žánru, tak proč ne. Akorát by si ta kniha neměla hrát na něco, co není.

Autorovy knížky

Ed James
britská, 1976
2021  68%Bez příčiny

Kniha Bez příčiny je v

Právě čtených2x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce103x
Chystám se číst97x
Chci si koupit28x
dalších seznamech2x