Běh naslepo

Běh naslepo https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86365/behn-naslepo-86365.jpg 4 19 5

Napínavý román o britském agentovi, kterému se zdánlivě jednoduchý úkol na Islandu promění na boj o život. Alan Stewart, agent britské tajné služby, přilétá na Island, aby doručil nepatrnou zásilku. Do cesty se mu však staví nejrůznější překážky, napadení, sledování, vraždy. Stewart brzy pochopí tyto hry tajných služeb, agentů, mezi nimiž jsou zrádci. Rozhodne se poodhalit tajemství a od té doby se stává psancem, nepřítelem nejen pro ruskou rozvědku, ale i pro své bývalé spolupracovníky. Atraktivnosti dodává celému příběhu drsná islandská krajina, kterou autor popisuje s nebývalou znalostí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Running Blind , 1970


více info...

Přidat komentář

danny_21
03.05.2022 3 z 5

Druhá setkání s Desmondem víceméně potvrzuje, že autor není žádný břídil a řekl bych že v rámci doby vzniku knihy se jedná o nadstandartní špionážní thriller. Leč co platilo před půstoletím dnes neobstojí i přes hodně zajímavý začátek, který po pár stránkách sliboval zajímavou jízdu, bohužel nakonec sklouznul do vln průměrnosti a neuvěřitelnosti v rámci celé zápletky a fungování tajných služeb. Dlouhé monology mezi aktéry, kdy jeden z nich stojí před hledím a nositel zbraně má místo stiskutí spouště chuť plkat s trpitelem až mu vytvoří prostor pro zákeřný manévr, stejně jako přítomnost lepé děvy hlavního hrdiny, která si nezadá s nejstatečnější Amazonkou mě sejří, ale to není není jen Bagleyho problém, takový Ludlum by mohl vyprávět. Opravdu by bylo největší touhou unaveného agenta drapnout holící strojek a kosit strniště ? - 60 %

danka13
24.02.2019 5 z 5

Kniha vyšla už v roce 2000, ale myslím si, že i spousta nových autorů by se mohla poučit. Moc se mi líbila. Super zápletka, přečetla jsem jedním dechem.


trudoš
11.09.2015 3 z 5

Román s velmi efektivním rozjezdem, který s přehledem strčí do kapsy leckterého současného konkurenta. Ona vůbec celá zápletka je specifická přímočarostí s jakou se řítí kupředu. Na tom se nepřímo podepisuje i doba vzniku, kdy se dobrodružné čtivo řídilo pravidlem „Příliš mnoho slov nikdo nebude číst“. Příběh díky tomu získává hodně na dynamičnosti a hlavní figura má skutečně jen pár chvil na to, aby se zorientovala v situaci.
Přestože si mě kniha získala zápletkou a sympatickým hrdinou, je pravdou, že v té jednoduchosti je i její slabina. Desmond Bagley hraje hodně na propracovanou gradaci a jazykovou atraktivitu, přičemž praktiky tajných služeb, nebo vztahy mezi postavami u mě chvílemi ztrácely na uvěřitelnosti. Asi nejblíže tak má Běh naslepo k textům Jamese Hadleyho Chase, s rozdílem pouze v hrdinovi. Zatímco Chase má v oblibě atypické existence, Bagley naopak upřednostnil prototyp Bondovského ražení.

mirunda
07.03.2015 4 z 5

Docela napínavá detektivka. Bylo tam spoustu nečekaných zvratů.

Lemurka
13.11.2013 5 z 5

Napínavá kniha, která se čte jedním dechem. Zajímavé prostředí Islandu.

Autorovy další knížky

Desmond Bagley
anglická, 1923 - 1983
1985  86%Sněžný tygr
2000  82%Běh naslepo
2000  85%Bahamská krize
2002  89%Poslední let

Kniha Běh naslepo je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst8x
dalších seznamech1x