Sněžný tygr

Sněžný tygr https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95299/bmid_snezny-tygr-95299.jpg 4 87 26

Dramatický román z Nového Zélandu líčí vyšetřování příčin přírodní katastrofy, která zničila přes padesát lidských životů v malém hornickém městečku. Román se odehrává v zapadlé oblasti Jižního ostrova, kterému hrozí nebezpečí sněhové laviny. Důl, který je centrem všeho dění, je jedinou obživou místních obyvatel a správa dolu i města nechce učinit nutná bezpečnostní opatření pro jejich vysoké náklady. V okamžiku, kdy k předpokládané katastrofě dojde, jsou postiženi i ti, kteří se ze všech sil snažili neštěstí zabránit. Beletristická složka se v knize prolíná s literaturou faktu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Snow Tiger , 1975


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
24.01.2024 5 z 5

Technicky velmi dobře propracovaný román, autor velmi dobře věděl co che vyprávět.

LukasB.453
23.08.2023

jojo, to si docela pamatuju, že když mi bylo asi deset na zimní rodinné rekreaci na Medvědí boudě jsem si tuhle knihu půjčil z místní erohácké knihovničky (zlákán názvem očekávaje něco o zviřátkách) a pak jsem z toho měl zlé sny a bál jsem se traverzového přejezdu přes Medvědí potok ke šlepru na Davidovkách.


Rihatama
21.09.2022 4 z 5

"Sníh není vlkem v rouše ovčím, ale tygrem v rouše jehňátka."

Kombinace lidské zloby a přírodního živlu v podobě sněhové laviny stála za tragédií jednoho novozélandského hornického městečka. Desmong Bagley svým literárním zpracováním událost, její předzvěst, průběh i ničivé důsledky zvěčnil pro lidstvo ve svém nanejvýš vydařeném románu. Po rozpačitém úvodu jsem se nechala vtáhnout do osudu pod lavinou pohřbeného městečka a jeho obyvatel. V tomto případě důsledky lavinové katastrofy umocnil nejenom lidský faktor, lidská závist a zášť samy o sobě, zásadní roli sehrály i korporátní zájmy zasažené důlní společnosti. Spousta faktorů, jejichž rozklíčování, natož průkaznost, nebylo vůbec snadné. Bagley nezapomněl ani na milostnou linku ve stylu slavných Monteků a Kapuletů. Až na ten závěr :-).

EliskaD
01.03.2022 4 z 5

Velmi napínavá kniha, ve které se prolínají 2 linky. V první z nich sledujeme zasedání vyšetřovací komise a v druhé konání obyvatel malého městečka bezprostředně před pádem laviny a těsně po ní.

Postupně se tak čtenářovi rozkrývají okolnosti pádu laviny. Kromě samotných osudů jednotlivých postav mě bavily i vědecké informace o lavinách.

esma
19.04.2021 4 z 5

Intenzita napětí na únosné mezi, vítané informace kolem lavin, vše ukončeno love story, co více si přát do deštivé ospalé neděle.

Katerina.Gabrie
07.04.2021 5 z 5

Jedna z knížek, ke kterým se pravidelně vracím. Rozhodně mi nepřijde těžkopádná, ani suchá, baví mě ta spousta informací o sněhu, lavinách, ale i právní a obchodní taktiky, vykreslení charakterů a úskalí, se kterými se lidé museli potýkat.
Ukazuje to, že žádná situace není jednoduchá a jednorozměrná, že vždy existuje mnoho okolností a proměnných. Ne zdaleka všichni zemřeli přímo v důsledku laviny. Obzvlášť nápadité mi přijdou variace toho, co vše se může stát. Některé mi přišly malinko přitažené za vlasy, ale koneckonců - život je asburdní.
Za mě skvělá nadčasová a velmi poučná kniha.

derrry
23.03.2021 3 z 5

Reportáž ze soudního jednání retrospektivně prolnutá příběhem o rodinných křivdách, hrabivosti a nekonečné hlouposti. Laviny padají i na Novém Zélandu a zabíjejí stejně. Ale když jim pomůže lidská blbost, je to ještě horší. Co bylo ve 12 letech prostě dobrodružnou knihou je po x letech spíše trpkou výpovědí. Čtu minimálně jednou ročně.

soupik2012
22.03.2021 5 z 5

Katastrofický román o ničivé síle lavin. Před poslechem této audioknihy jsem si myslela, že největším nebezpečím při pádu laviny je její rychlost přesahující běžně 100 kilometrů v hodině. Asi to tak bude, když padá do volného prostoru, ale v tomto románu spadne na celou vesnici. Je proto svolána vyšetřovací komise, aby prošetřila jestli nešlo této katastrofě nějakým způsobem předejít. Od tohoto momentu sledujeme podrobně průběh vyšetřování a retrospektivně se nám začne vyprávět tento příběh. A právě ve způsobu vyprávění shledávám jediný drobný nedostatek tohoto jinak ve všech směrech nesmírně vydařeného románu. Víme totiž hned na začátku, kdo přežije a kdo ne. Audiokniha kterou načetl pan Jiří Škoda v sobě nese drobné nedostatky. Což je k jejímu stáří 1979 zcela pochopitelné. Nicméně načtena je opravdu mistrovsky a moc jsem si to užila.

Abroš
21.03.2021 5 z 5

Bagley opět nezklamal.Kniha je čtivá,nenudí a ke konci se od ní nejde odtrhnout.Spokojenost

iceVS
13.03.2021 5 z 5

Výtečný psychologický román, obsahující prvky právní, podnikatelské i politické. Nedokázala jsem se od knihy odtrhnout. A to i přesto, že děj se převážně odehrával formou zasedání vyšetřovací komise půl roku po apokalypse, tedy pro leckoho ne příliš záživnou formu.
Pár slov k výběru knihy - posledních pár měsíců zažívám něco jako vyšší level přímého knihovnictví. Dříve mi dost často naši čtenáři doporučovali knihy, které se jim líbily. Teď mi do knihovny nosí poklady ze své knihovničky. Tato je jednou z nich. Je to velice příjemné a tímto díky čtenářům, kteří takto vkládají důvěru do svých knihovnic :-)

Ava365
28.12.2020 5 z 5

Napínavá katastrofická kniha. V hlavní roli lavina.

m_martina
25.05.2020 4 z 5

Docela dobrá kniha, ale nepotkala jsem se s ní ve správnou dobu. Možná se k ní vrátím, abych ji dokázala docenit?

Ivan F
04.05.2020 4 z 5

Úprimne, vôbec som nevedel, do čoho idem, o čom bude príbeh v knihe a či bude dobrý. A príbeh bol naozaj dobrý a nezvyčajný, pretože ruku na srdce, koľkí z nás čítali príbeh o lavíne? Spomínam si na jednu knihu s názvom "Brat mlčanlivého vlka", ale tam nebol nosný motív o lavíne, hoci tá zohrala tragickú rolu. Veľmi sa mi páčilo pomerne komorné rozprávanie, čo v záplave nielen súčasnej tvorby, je pohladením čitateľa. To, že kniha mnohé len naznačí (záver vyšetrovacej komisie, odchod do Anglicka a pod.) mi takisto príde fajn, pretože to dáva priestor rozletu fantázie a každý z nás si môže vybrať, ako by dané pasáže ukončil. Nie je tu na drevo položené tamto a ono a mne to vyhovuje. Jednoducho je táto kniha príjemným osviežením hoci má v roku 2020 už takmer päť krížikov.

Josh
10.09.2019 5 z 5

Jedna z mých osobních TOP knih. Žádný horor, psycho nebo thriller. Proč? V běžném životě stačí lavina. A nemusí to být vždy přírodní katastrofa, aby prověřila charaktery lidí. Od puberty (dárek za vysvědčení:o)) ji čtu jednou za 7-8 let a skoro vždy na 1 zátah. Až bude zase sníh a mráz, tak u horkého čaje v teple "ideál".

danny_21
12.08.2019 3 z 5

I přesto, že na první pohled a z krátké anotace vypadal tento příběh nadejně, příliš mě neoslovil. Do poloviny je to nuda k uzoufání, přelíčení je na můj vkus jednoduché s odbočkami, nakonec to trochu zvedla závěrečná třetina - 55 %

akdar72
07.08.2018 5 z 5

Velmi čtivá, obzvláště při nynějších tropických teplotách.

milan3144
01.12.2017 5 z 5

Kdysi dávno jsem četl knížku od Petra Pavlíka: Vichřice. Sněžný tygr mi ji připomněl. Pozvolný až trochu nudný začátek, kde mě to chvílemi svádělo, že knihu odložím se postupně začne měnit v strhující popis osudových okamžiků, zde podávaných částečně jako výpovědi u vyšetřovací komise. První třetinu jsem četl asi čtyři dni. Zbytek na jeden zátah až do konce.

Dandy1
14.10.2017 5 z 5

Kniha byla vydána už dávno, přesto neztratila na zajímavosti. Je to jedna z perel mezi soudními případy.

Noctua8
04.06.2017 4 z 5

Moc pěkná kniha. Zajímavý příběh, který má hlavu a patu, dynamiku, napětí, velké emoce a naprostou uvěřitelnost. Líbí se mi i nenásilné zakomponování "sněhové a lavinové" osvěty pro čtenáře. Bagley je velmi dobrý vypravěč s dostatečnou erudicí. I když jsem od začátku věděla, jak to dopadne (příběh je psaný retrospektivně), hltala jsem každé slovo a s napětím očekávala další krok. A jako správně pohlcená čtenářka, jsem si i poplakala. Smrt je zde popsána neuvěřitelně lidsky a obrazotvorně, že jsem osud každého z lidí v městečku měla před očima jako na plátně. Tomu se nedalo odolat. Jedinou výtku bych měla kvůli konci. Chybí dostatečně rozepsaný závěr, jako by z knihy někdo vytrhnul posledních 5 stran. I když jeden z hlavních hrdinů říká "...ano, tohle je konec", chybí mi v příběhu závěr, takříkajíc konečná řeč nebo zpráva vyšetřovací komise. Nicméně klidně doporučuji k přečtení. Obzvláště v horké letní dny, aby se člověk trochu zchladil.

PanTomina
14.05.2017 1 z 5

Neskutečně jsem trpěl. Doufám, že o to panenství v Anglii přišla obzvláště brutálním způsobem a z něj se vyklubal masový vrah .

Štítky knihy

přírodní katastrofy

Autorovy další knížky

Desmond Bagley
anglická, 1923 - 1983
1985  86%Sněžný tygr
2000  82%Běh naslepo
2000  85%Bahamská krize
2002  89%Poslední let

Kniha Sněžný tygr je v

Přečtených121x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených11x
Knihotéce120x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x