Dědictví kostí

Dědictví kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222830/bmid_dedictvi-kosti-222830.jpg 4 173 37

Baztán série

< 2. díl >

Nejlepší španělská detektivka roku 2013 volně pokračuje... Inspektorka Amaia Salazarová se vrací do údolí řeky Baztán v Baskicku, kde před časem uzavřela případ tzv. basajauna a shromáždila důkazy proti Jasonu Medinovi. Schyluje se k soudnímu líčení. Obviněný Medina, který zavraždil, znásilnil a zmrzačil několik mladých dívek, však těsně před jeho začátkem spáchá sebevraždu. V dopise na rozloučenou, který adresoval Amaie, zanechal stručnou a znepokojující zprávu: Tartalo. Další bytost z baskických mýtů... Trilogie Baztán budí ve Španělsku mimořádnou pozornost. První díl trilogie Neviditelný strážce (česky 2013), na který volně navazuje Dědictví kostí, získal ocenění Nejlepší španělská detektivka roku 2013. Překládá se už do třiceti světových jazyků. Autorská práva na zfilmování románu koupil producent Peter Nadermann, který vsadil na trilogii Milénium Stiega Larssona.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Panteon
Originální název:

Legado en los huesos , 2013


více info...

Přidat komentář

Aymira
23.02.2024 4 z 5

Výrazně lepší než předchozí díl Neviditelný strážce. Dala bych dokonce i pět hvězdiček, kdyby se autorce podařilo závěr ještě více protáhnout a drama vyšperkovat. Na konci do sebe vše krásně zapadlo a odhalilo cestu, kterou se bude pravděpodobně ubírat třetí díl.

Rozhodně ale doporučuji si nejdříve přečíst úvodní díl, protože se celý děj točí kolem rodinného dramatu hlavní postavy a v prvním díle je právě vysvětleno, v čem ono drama spočívá.

Čand@
27.12.2023 4 z 5

Veľmi podarené pokračovanie. Dosť by mi vadilo, keby som najprv nečítala prvý diel (Neviditelný strážce), lebo v tomto sa autorka naň dosť často a významne odkazuje. Aj keď by sa dej dal asi pochopiť, chýbal by mi jeho začiatok. Na rozdiel od niektorých komentárov na mňa nepôsobilo rušivo časté odbiehanie Amaii k osobným záležitostiam, napokon celý prvý diel sa točil okolo jej rodiny, tu tomu nie je inak. Temná rodinná história, mýtická oblasť Baztánu, povery, čarodejnice a čierna mágia dávajú tomuto thrilleru originálny tón. S radosťou sa hneď pustím do posledného dielu trilógie (Oběť bouři).


Ája373
21.05.2022 3 z 5

Knihu jsem objevila náhodně doma, když jsem neměla co číst. Už během čtení mi došlo, že zřejmě půjde o nějakou sérii a že čtu druhý díl. Pro zorientování mi to popravdě ani nevadilo, děj se dal pochopit i bez toho. Vůbec jsem netušila, že je to zfilmované Netflixem, a že jsou knihy s vyšetřovatelkou Amaiou tak populární, takže moje hodnocení je zcela bez přihlédnutí k tomu. Prvné stránky jsem se přemáhala, abych vůbec četla dál a knihu neodložila, nějak mě to nevtáhlo do děje, ale já i odložené knihy obvykle dočtu, tak jsem u ní nakonec zůstala. Musím říct, že tam byla spousta zajímavých momentů a napinavých prvků a jako celek fungovaly, dlouho jsme nevěděla, co se děje a kam to povede, ale rozzulení mě zklamalo. Nečekám, že v dnešní době přijde někdo s něčim úplně novým, ale přeci jen jsem až tak nudný závěr nečekala. A spousta děr a nevysvětlených pasáží mě taky úplně nenadchla. Ale když jsem zjistila, že jde o sérii, tak zkusím další díl a třeba se to vysvětlí v něm.

Owain
16.02.2022 5 z 5

To byla jízda. Zase jsem četla až do nevidím, prostě Vás to nechce pustit. Zde se vyšetřování pomalu , ale jistě týka vrchní inspektorky a její rodiny. Tajemství, které bylo pohřbeno, vychází na povrch a Amaia se s ním musí nějak popasovat. Minulost se pomalu odkrývá a mě z toho i zamrazilo. Okamžitě jdu na další díl =)

lenny_prague
10.01.2022 4 z 5

Hlavni postavu Amaiu jsem si v prvnim dile oblibila a ve druhem zamilovala :) druhy dil se mi libil jeste vic, nez prvni, proste krasny pribeh, do posledni chvile napinavy. Jednu hvezdu ubiram za cast s “nadprirozenem”, to mi tam proste prislo zbytecne a na silu. Moc se tesim na posledni dil!

kob
31.08.2021 4 z 5

Zajímavý tajemný příběh, ale poněkud zdlouhavý a stokrát rušený neustálým přibíháním a odbíháním hlavní hrdinky od mimina a jejími věčnými výčitkami, že se dostatečně nevěnuje rodině.

alibaba72
30.08.2021 5 z 5

Skvělé, excelentní a končí to tak, že musíte okamžitě vzít do ruky díl třetí :-)

Hirtmann
18.04.2021 5 z 5

Ještě poutavější než díl první Neviditelný strážce . A není to poslední díl, jak tu někdopsal...
Jako fakt tahle trilogie je spojení detektivky, thrilleru, nadpřirozena, hororu...a vše výtečně !

Alena129
19.03.2021 5 z 5

Začátek byl pro mě těžký. Spoustu jmen vyšetřovatelů a rodiny. Později mě uchvátila mystika a tajemno. Kniha začala mít spád a konec byla taková napínavá tečka na závěr. Trochu mě mrzí, že se mi do rukou nedostal první díl z této série, protože tam inspektorka cosi připomíná. Milovníkům napětí a detektivem doporučuji. Navíc má kniha přes 500 stran a tak máte na chvilku co číst ????.

sipkulka
22.03.2020 odpad!

Tak, tuhle knížku jsem opravdu nedala a po pár stránkách odložila do propadliště dějin..

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Dědictví kostí je kniha, která se Vám zažere do morku kostí.. ano, jedná se o poslední díl kriminální trilogie s detektivkou Amaiou, která se opět vydává na pátrání po šíleném vrahovi.

Jak už bylo řešeno, hlavní hrdinkou je Amaia, vyšetřovatelka FBI, která je na začátku knihy těhotná a údajně čeká svou vysněnou holčičku.
Po porodu syna se vše obrací a Amaia tuší, že se jí změní život. V ten moment se dostává k vyšetřování případu, kdy jsou znesvěcovány kostely a na oltáře jsou pokládány kosti malých novorozenců. Je vcelku jasné, že vše tohle zastírá pravé zločiny.
Amaia pátrá dál v minulosti, a když se dostane k soudu k případu Jasona Mediny, zjišťuje že vše co se kolem ní děje má mnohem temnější minulost než čekala.

Vrahové, kteří mají být odsouzení za spáchání vražd z ničeho nic páchájí sami sebevraždu a zanechávájí po sobě nápis Tartalo psaný buď vlastní krví, nebo výkaly.

V konečné fázi je zde zmíněn i příběh psychicky nemocné Amainy matky, která též v ústavu pobodá vyšetřovatele a napíše na zeď stejný nápis jeho krví.

Dle historie byl Tartalo kyklop, který vraždil nevinné a živil se jejich masem.

V průběhu vyšetřování Amaia zjišťuje, že na jejím pozemku se nachází masový hrob malých dětí z její rodiny a při posledním znesvěcení kostela byla použita kostra ruky jejího jednovaječného dvojčete, o kterém nikdy neslyšela, ale které vídávala ve snech.

Jak to celé dopadne se dozvíte na konci knihy.

Dědictví kostí je mrazivý thriller plný zvratů, překvapení a v konečném důsledku i historie Amainy rodiny.

Kniha je poutavě napsaná a hltala jsem každou stránku, 525 stran uteklo jako voda.
Dlouho se mi nestalo, že bych měla takový mráz na zádech při čtení knihy, takže tahle kniha mě velmi překvapila a pro milovníky thrilleru a mrazivých knih ji vřele doporučuji!

10/10

SimonaP
19.02.2020 3 z 5

Lepší o něco než první díl, ale rozptylovalo mě líčení osobního života Amai, neustálé řešení jestli kojí málo nebo hodně. Ale jinak určité pasáže byly hodně napínavé.

maličkán
10.03.2019 2 z 5

Tak ani druhý díl mě neoslovil. Sice jsem dočetla, některé pasáže byly zajímavé a z toho pak zase nudná omáčka, trvalo mi dlouho, než jsem se touto knížkou prokousala ke konci. Jsem ráda, že je konec a do třetího dílu už nejdu.

Johhanka79
08.02.2019 4 z 5

Čtivá, ačkoliv předvídatelná kniha. Překvapení se nekonalo. Dala bych spíše tři a půl hvězdičky (za překlad). Knihu doporučuji. Je to taková "oddechovka", jen nebýt toho chvílemi krkolomného překladu.

akdar72
22.01.2019 5 z 5

Další díl série opět o něco čtivější. Jen mi vadil překlad, a to konkrétně často používané "odfrknout si". Myslím si, že paní překladatelka mohla najít jiný výraz.

JaneTrafy
21.11.2018 3 z 5

Moc zajímavá knížka. Chvíli mi trvalo, než jsem se v tom vyznala. Vyšetřování se mi hodně líbilo, ale soukromí komisařky mi tam trošku vadilo. Nic proti ní jsem neměla a oblíbila jsem si ji, ale přesto to soukromí mi vadilo. Aspoň ze začátku. Ale příběh byl krásně sepsán. A i když hodnotím jen čtyřmi hvězdami, moc se mi líbila.

Niu
17.10.2018 5 z 5

Další super díl série. Více dějových linií, které se prolínají, návrat do minulosti a zodpovězení části otázek, co je ta Amaia zač. Trošku mě zklamal ten rychlý závěr, autorka ho mohla ještě trochu natahovat. Ale dávám plný počet hvězdiček. Nešlo přestat číst.

SilvieSisinka
07.10.2018 4 z 5

Skvělá, napínavá , mysteriózní trilogie. Druhý díl více akční, než prvni. Konec byl rychle useknut, žádná vysvětlení. Beru do rukou třetí díl a doufám že se tam doctu všechno potřebné.

berila
16.06.2018 4 z 5

Přidávám se k některým čtenářům, druhý díl za mě určitě lepší než první, ale ten konec - naprosto souhlasím s invocation11. Prostě konec jedno velké zklamání - rychle odbité, nikterak pořádně vysvětlené okolnosti vražd. Ale i přesto si ráda přečtu i poslední díl.

sarekaslukova
16.03.2018 5 z 5

Díl byl o dost lepší než první díl. Když jsem se začetla tak šla stránka za stránkou, dokonce jsem se i místy trochu bála a ke konci jsem byla napnutá jako struna. Docela jsem po tomhle díle zvědavá na ten poslední.