Básnické dílo

Básnické dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15883/basnicke-dilo-Ky6-15883.jpg 4 8 2

Souborné vydání díla jednoho z nejvýznamnějších českých barokních básníků. K vydání připravil a předmluvu napsal Milan Kopecký. Vyd. u příležitosti 375. výročí narození F. Bridela.

Poezie
Vydáno: , Torst
více info...

Přidat komentář

los
10.05.2020 1 z 5

přežil jsem 5190 veršů katechismu a v poslední strofě jsem se dozvěděl, že Bůh katolíků doporučuje, abych tloukl svou ženu, že si za to může sama

editoři vyšli vstříc čtenářům a přizpůsobili zejména rozkolísanou hláskovou kvantitu prvních (tj. výchozích) vydání současnému úzu, což vítám, škoda ale chyb a omylů (chybějící slova, verše, záměna slovosledu apod.)

JulianaH.
27.11.2019 5 z 5

Záslužný editorský počin. Předmluva je čtivá a přiměřeně rozsáhlá (25 stran), korpus Bridelových textů sestavený opravdu akurátně (dokonce včetně jediné písně v prokopské legendě nebo celé svatoivanské legendy, nevyjímaje prozaické části). Vzadu čtenář najde vysvětlivky i diferenční slovníček barokní češtiny.

Bedřich Bridel je jistě po právu pokládán za největšího českého básníka před Máchou a pendant Březiny. Byl to génius. Pro mě je básníkem žhavé božské záře, světla a mystické palčivosti, básníkem propastné lásky, vyhraněně uskutečňujícím svoji bytost v absolutnu.