Básně II. 1985–1986: Někdy jste tak sami, až to prostě dává smysl

Básně II. 1985–1986: Někdy jste tak sami, až to prostě dává smysl https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11243/basne-ii-nekdy-jste-tak-sami-az-to-proste-dava-smysl-11243.jpg 4 168 17

Sbírka básní dnes již téměř kultovního autora.

Poezie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

You Get So Alone at Times That It Just Makes Sense , 1986


více info...

Přidat komentář

Obrázkář
23.03.2024 4 z 5

Četl jsem už před pár lety od ,,Buka" básně z let 1974-1978, obsažené ve sbírce- Láska je pes.
Byly dobré.
Básník zestárnul a jeho verše z osmdesátých let jsou pořád dobré, ale malinko jinačí. Bukowski v nich více vzpomíná, přemýšlí o běhu života, o stáří, o slávě, o smrti. Neodpustím si jednu ukázku:

Boty

když jste mladí
pár
dámských
bot na vysokém podpatku
zapomenutých
v šatníku
vám dokáže
rozproudit
krev
když jste staří
je to jen
pár bot
v kterých nikdo
nechodí
a
ještě že
tak.

A ještě jedna věc.
Bukowski měl rád alkohol, dostihy a ženy. To se ví a každý o tom mluví.
Jeho velkou láskou však byl i poslech klasické hudby a tuto vášeň pro tóny často reflektoval právě v básních.

JP
28.09.2023 5 z 5

V den, kdy rozlitej shake starýho banánu a skoro prošlýho kokosovýho mlíka způsobí, že vám rupne v bedně a tak začnete házet s ponožkama, po celým bytě, protože jsou domíchaný (a děravý) a protože vás sere nemožnost mít kdy uklizeno, furt uklízíte (ku**vaaa!), se mimo jiné prokousávám 200+ stránkama od Buka (ale dynamika je to podobná, jen on víc chlastá), celkem okolo šesti stovek jeho poezie, za posledních několik dní a i když je rozjezd téhle sbírky slabší a verše "ukecanější", stejně jako 'Love is a Dog From Hell' mě touha si tohle přečíst provází roky, později tam má Hank prostě banger after banger after banger, tedy jednu silnou věc za druhou a je jich tam fakt hodně. Kolegyně v práci mi z kanclu občas nosí záložky, chci vždycky ty užší, menší, ale měli jen širší, takové ty trhací, mám tu založeno tolik míst, že kniha působí, jakoby z ní rost malý oranžový les, většinou beru cokoliv, co mám po ruce (což je někdy i toaleťák, účtenky, jízdenky). Je těžký vypíchnout z tohohle něco, část, nebo i jen pár věcí, když tam narazíte na tolik drobných momentů, veršů, někdy i celých básní, co souzní, co jsou pravda, nebo co mluví o tom, "jak kráčet skrze oheň", jak ostatní se ženou za tím, co melou, v co věří, jak melou hovna a nemají srdce, dalo by se říct, že mají hovna a melou srdce. Takže zkusím alespoň parafrázový průřez: "for the concerned": když se oženíš, myslí si, že jsi vyřízenej a když jsi bez ženy, myslí si, že jsi nekompletní. "close to greatness"(!); "the price of creation is never too high, the price of living with other people always is."; Fante ("the wine of forever"). Přežívání. Hladovění. Návštěva v bordelu. Šílenství žen. báseň: "True". Líbí se mi i báseň, která dala téhle sbírce jméno, Buk v ní popisuje, jak četl všechny velká jména v časopisech, v knihovně, byl tehdy vyhublý a přišlo mu to falešný, pokoušel se psát... ale pak šel deset let chlastat a přišel skoro o sto liber těžší a připravený. Van Gogh dal svoje ucho šlapce, která ho zahodila. Šlapky nechtějí ucho, chtějí peníze. Proto byl Van Gogh tak dobrej malíř, protože nerozuměl ničemu jinýmu. Někdy zase znovu, Hanku. 8.5/10


puml
22.01.2023 5 z 5

Jeden z nejlepších výborů Hankovi poezie. Od srdce, od péra i od lahváče. Ale celkově jsou ty věci tak nějak melancholičtější než třeba z výboru Láska je pes. No, starej prasák stárne, přátelé umíraj o samotě v nemocnici, a k tomu je tu spousta lidí, co vás chce jen vykolejit nebo vojebat a dostat z vás trochu tý vaší šťávy. Hank to má ale na háku a dobře ví, že nejlepší je bejt pěkně o samotě, jen s kočkama, s psacím strojem a lahví něčeho slušnýho k pití. Starej prasák s duší Li Poa řízlou Schopenhauerem, tak trochu ve stylu: vím, co chcete, ale tady to není...

Anastazie0810
17.07.2021 5 z 5

Díky této sbírce jsem se zamilovala do Charlese Bukowskiho. Miluju jak píše, miluju jeho myšlení. Ta surovost a umřímnost je neskutečná! Nádherná sbírka!

ozzak
10.04.2021 5 z 5

další skvělá poezie Charles Bukowski

Evelyn2
31.10.2019 5 z 5

Vezměte spisovateli psací stroj a zůstane vám jen nemoc, která ho k němu dostala.

ThrisaManx
15.07.2019 4 z 5

Kniha je plná zvláštního moudra.

"Aby něco byla pravda, musíš tomu jenom věřit."
"Jenom rostliny a zvířata jsou skuteční přátelé."
"Rozhodně není málo osamělých lidí, kteří neví, co si v noci počít."
"...ale vypadá to, že čím víc pijeme, tím snáz nás napadají slova."

Dlouho jsem si chtěla přečíst něco od Charlese Bukowského, a toto byla první kniha, po které jsem od něj sáhla. A byla hodně zvláštní. Zpočátku jsem se do ní zamilovala, pak jsem z ní byla rozpačitá, následně se rozplývala nad genialitou jeho veršů a u některých básní si říkala, že jsou prostě jen...divné?
Krásná kniha. U které jsem vždy dostala chuť na alkohol :)

intelektuálka
03.04.2018 5 z 5

Charles Bukowski - kus prožitého života - animálnost - ale i sebereflexe...
.
...určití lidé nikdy neumírají
a určití lidé nikdy nežijí
ale dnes v noci jsme všichni naživu...

...svět smrdí staletími Lidstva, zatímco
ty jsi na tahu a ještě zbylo něco k pití....

...už od počátku jsem samozřejmě cítil,
že ve mně cosi zvláštně hlodá
ale ani ve snu by mě nenapadlo, že
zažiju tolik štěstí tolik absolutní milosti
moje smrt se bude nanejvýš zdát
jako postskriptum...

...když jedu po dálnici, vidím duši obyvatel svého města
a je hnusná, hnusná, hnusná: žití udusilo srdce...

...tvorba jistých lidí je jako ohromný most
který vás převádí přes spoustu těch
drápajících, trhajících věcí...

...a pak bylo nejlepší
že jsem nikomu nikdy nechyběl...

Takové originality myslím na světě chybí...

Julinka679
21.05.2017 4 z 5

Knihu jsem viděla ve filmu Nádherné bytosti, kdo film zná tak si určitě vybaví scénu "Je dobrý? - Definuj dobrý." :D
Teď když jsem knihu přečetla už vím jak definovat slovo "dobrý" :-) líbí se mi, že píše tak jak to je, bez zbytečných příkras :-)

Dax
06.01.2016 3 z 5

Trochu slabší nálož, ale hluboko v noci, se sklenkou vína funguje dobře.

Terezk-a
24.11.2015 3 z 5

Baví mě Bukowského nadhled. Baví mě jeho psaní. Některé básně byly slabší, některé silnější. Ke konci knihy jsem si začala uvědomovat, že je vlastně většina básní jen o alkoholu a sexu, což mě trochu zamrzelo a znudilo. Myslím, že by autor zvládl mnohem více.

Hrefna
26.10.2015 4 z 5

Poezie není můj čálek kávy, ale tato se čte sama. Přijde mi spíš jako jeho klasická próza poskládaná do formátu básně. Našla jsem v nich hloubku a poprvé ve svém životě plně rozumím tomu, co říká. Myslím, že to bude věkem, takže se vrátím k jeho knihám, které jsem hltala před více jak deseti léty.

RobertRoberts
14.03.2015 5 z 5

Bukowski byl ztělesněný nadhled. Píše jasně a čistě bez zbytečných klišovitých keců. Svět je jednoduše hnusný, nechutný a zkažený místo, ale je zapotřebí brát to tak, jak to leží a běží a v tom je právě ono kouzlo..

opfoan
04.08.2014 3 z 5

typický Bukowski nikdy nezklame

anez66
15.08.2013 5 z 5

Naprosto úžasné! Poezie není můj šálek čaje, ale Bukowski je něco naprosto jiného. Nemohla jsem se odtrhnout. Bukowski všechno píše prostě tak, jak to je. Nic nezlehčuje, nic nepřibarvuje. Po přečtení této knihy jsem si okamžitě objednala další dvě. Bukowski je borec! :D

adamczik
03.12.2012 5 z 5

... aneb jak se dá geniální jednoduchustí vyjádřit život.

ebartlova
06.02.2011 5 z 5

Sbírka básní se mi moc líbila, ikdyž dávám přednost spíše povídkám. Poezii moc nemusím, ale tohle se četlo samo.

Štítky knihy

poezie rok 1985 rok 1986

Kniha Básně II. 1985–1986: Někdy jste tak sami, až to prostě dává smysl je v

Právě čtených8x
Přečtených279x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených23x
Knihotéce75x
Chystám se číst120x
Chci si koupit53x
dalších seznamech4x