Barokní náboženská bratrstva v Čechách

Barokní náboženská bratrstva v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75032/barokni-nabozenska-bratrstva-v-cechach-75032.jpg 4 7 1

Náboženská bratrstva patří k dosud málo poznaným fenoménům společenského života barokní doby. Byla projevem pro nás nepochopitelné duchovní exaltovanosti nebo spíše snahou o projevení loajality vůči poměrům? Historik Jiří Mikulec se v této knize pokouší odpovědět na tyto i další otázky.

Přidat komentář

bookworm
19.07.2012 4 z 5

Kniha podáva výborný prehľad o náboženskom cítení ľudí v období baroka a postupujúcej rekatolizácie. Bratstvá boli v tom čase rozšírenou formou náboženskej angažovanosti ľudí z rôznych vrstiev spoločnosti, ich členmi mohli byť muži i ženy. Aj keď existovali už v stredoveku, práve v čase rekatolizácie si ich silu uvedomila aj sama cirkev. Kniha prístupným spôsobom veľmi prehľadne vysvetľuje vývoj fenoménu bratstiev až po ich úpadok v dôsledku jozefínskych reforiem. Je to špecifická kniha, ktorá zaujme asi pomerne úzky okruh čitateľov, ale koho to zaujíma, môže pochopiť myšlienkový svet ľudí tejto doby.