Zmatení

Zmatení https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357753/mid_zmateni-rXn-357753.jpg 5 7 3

Barokní cyklus série

< 2. díl

Druhý díl trilogie BAROKNÍ CYKLUS, se otevírá v roce 1689 a zastihuje oba své hlavní protagonisty, Elizu, bývalou odalisku ze sultánova paláce, nyní hraběnku z Qwghlmu, a dobrodruha Jacka Shaftoea, krále vagabundů, v zoufalé situaci a zcela bez prostředků. Elizu připravil o jmění získané obchodem korzár Jean Bart a intriky francouzského dvora, Jack se vlastní zásluhou ocitl jako veslařský otrok na Berberském pobřeží. Ale zoufalství plodí zoufalé a smělé nápady, a tak se oba nezávisle na sobě vrhají do nových plánů, jejichž výsledky a zisky jsou značně nejisté. Neal Stephenson zručně splétá dvě vlákna rozmáchlého příběhu, která se na pozadí historických událostí, jež pomáhaly formovat náš nový věk, letmo dotýkají a zase rozcházejí. Současně s tím se odvíjí spor Newtona a Leibnitze, jeden z největších konfliktů v dějinách vědy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Confusion , 2004


více info...

Přidat komentář

Bystroushaak
17.03.2023 5 z 5

Po (druhém) přečtení geniální Rtuti jsem si dal chvíli pauzu, než jsem se pustil do Zmatení. Zpočátku mě příběh moc nebavil. Cestování všude možně po světě a neustále se měnící kontext působil po prvním filosoficky hutném dílě místy až přehnaně dobrodružně.

Pak přišlo po mém zmatení Uvědomění. Okamžik, kdy se zaseknete v poznání toho co autor dělá. Bod v čase, kdy se tahy malíře na plátně změní z nesmyslné změti barev a tvarů v pochopitelný obraz.

Od té doby jsem se vezl, kochal a dojímal. Nejde jen o příběh a záběr, který je monumentální. Co mě dostalo je kompozice. Uhly pohledu, místa v čase a prostoru, skrz které se autor rozhodl vyprávět příběh. Posledních asi 30% knihy jsem byl v duchu neustále skloněn v pokloně mistrovství toho co Stephenson napsal.

Poslední dílo, které ve mě vyvolalo srovnatelné pocity je asi Pán prstenů, a to už je 20 let co jsem ho četl. Teď přemýšlím, jestli se pustit do čtení třetího dílu. Mám ho tu fyzicky, v limitované edici balené v japonském hedvábí. Na jednu stranu mám chuť se do toho pustit, na druhou stranu děs co budu číst potom.

Bravo bravissimo, maestro.

PS: Jako soundtrack ke čtení doporučuji https://www.youtube.com/watch?v=EjvO2y6Evhw

petr_
14.05.2021 5 z 5

Kniha ve mě vzbudila přání si přečíst další autorova díla. Koho zajímají světové dějiny, měl by si ji přečíst, protože ukazuje, že ačkoliv existovaly bariéry mezi turky a křesťany, tak tyto bariéry byly překonávány ekonomickými zájmy. Elisu nemůže nic zastavit v získávání kontaktů a uplatňování vlivu v Evropě, kde všude má žhavá želízka. Její první problémy s nákupem dřeva ukazují fakt, že systém cechů a středověké ekonomiky končí a začíná nová éra podnikání, které je založeno na důvěře ve schopnosti obchodních partnerů a zároveň je o to nebezpečnější. Jinak to ani být nemůže, protože le roi dostal Francii na ekonomický na kolena, vzácných kovů je málo a tak se obchoduje jinými způsoby.

Jack ať bude kdekoliv bude stále vagabundem a pohybuje se od maléru do dalších ,malérů, ze kterých je však schopen se (i když s odřenýma ušima) vyhrabat. A stačí maličkost, jako zabitý komár, aby způsobil velkou pohromu. Jeho život v Orientu ukazuje tuto dobu na druhé straně světa. My jsme zvyklí historii vnímat z hlediska Evropy, ale dějiny probíhaly na celém světě.
V knize lze najít spoustu aktualit z té doby, ale je třeba trochu znát kontext těchto událostí, a nebo možná čtenáře donutí tyto souvislosti hledat v jiných literárních zdrojích.


Finn69
28.08.2018 5 z 5

Tahle trilogie je vážně monumentální věc jakých moc není, všechna čest a klobouk dolů před panem Stephensonem. Co se týká Zmatení, oproti prvnímu dílu je v něm daleko více cestování, obchodu a ekonomie, nechybí ale ani humor, dobrodružství a intriky.
S Jackem se podíváte daleko za hranice Evropy, ten je tu koneckonců na to dobrodružství, Eliza vás uvede do tajů mezinárodního bankovnictví, což je zase její parketa, a pokud by vám to bylo málo, je tu pořád i Daniel Waterhouse, Isaac Newton, Gottfried Leibnitz...
Četl jsem to sice před pár lety v originále, ale byl to tenkrát těžký boj, přece jen to není žádná brožurka... Pořádně jsem si to užil až teď, a doufám, že brzy vyjde i překlad třetího dílu.

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Neal Stephenson
americká, 1959
2012  87%Anatém
2001  84%Diamantový věk
2000  82%Sníh
2019  80%Vzestup a pád agentury DODO
2008  82%Rtuť

Kniha Zmatení je v

Přečtených8x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst17x
Chci si koupit8x