Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie

Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533174/bmid_baje-a-povesti-stareho-egypta-a-mez-65df808f67e22.jpg 4 56 56

Vraťte se zpátky do dob před několika tisíci lety, kdy staří Egypťané uctívali boha slunce, ale také do časů velkolepého stavitelského umění, řemesel a do věku počátků lékařské vědy a astronomie; k pramenům lidské vzdělanosti. Dávné egyptské příběhy vychází z překladů starých papyrů, z písemných zlomků a úryvků i ze zpráv starověkých řeckých spisovatelů. Další země, jejíž prastaré příběhy stojí za to vyprávět, nazvali kdysi Řekové Mezopotámie ‒ krajina mezi řekami. Starověká říše vznikala a zanikala kolem dvou velkých toků Eufrat a Tigris. Její pověsti jsou zpracovány podle překladů klínopisných záznamů na hliněných destičkách.... celý text

Přidat komentář

Hakate
02.10.2022 2 z 5

Oddechovka k nedělnímu vaření a úklidu v audiu v podání Mirka Táborské.
Mýty, báje a pověsti z různých koutů světa mám ráda, ale toto zpracování a tyto báje mě příliš neoslovily.

karolina8709
14.04.2022 2 z 5

(SPOILER) No nevím, v té egyptské části bylo hrozně málo ponaučení nebo nějakého poselství. Když to řeknu naplno, tak mi to přijde jako snůška nesmyslů, skoro jakoby si ty obrázky vyložil někdo špatně a ten příběh měl původně znamenat něco jiného. Třeba ten, kde má prince zničit had, krokodýl nebo pes; úplně vidím ten zápis. Zrovna v tomhle příběhu nakonec moudro bylo, ale na druhou stranu mi to hodně evokuje to egyptské písmo, obrázek obrázek obrázek a zkusíme tomu dát nějaký význam a spojit to do příběhu. To není nic proti panu Petiškovi, prostě ty egyptské báje asi nejsou dobrý materiál k dalšímu zpracování.


Bája89
15.02.2022 2 z 5

Půjdu proti proudu. Tyhle báje mě opravdu nezaujaly. Asi je to tím, že jsem podobným příběhům už odrostla, nebo mi to jen nesedlo? Zkrátka ta egyptská část mě doslova nudila. Život se ve mně opět probral, až když jsme se přesunuli do Mezopotámie. Vše pak završil převyprávěný Epos o Gilgamešovi, který mám ráda. Možná, že kdybych sáhla po knize a nevybrala si audio verzi, tak by se dostavila nějaká katarze, ale takto jsem si celou záležitost spíš jen odbyla. A přitom Petiška je klasa. Jeho Staré řecké báje a pověsti miluju od dětství. Příběhy starého Izraele jsem četla loni a totálně mě dostaly, dokonce tak moc, že jsem si je nakonec pořídila do vlastní knihovničky. Vpravdě nevím, kde se stala chyba.

Kontryhelka
02.02.2022 5 z 5

Tento druh literatury jsem milovala od dětství a pan Petiška byl můj milovaný autor. Jedním dechem jsem vždycky jeho knihy přečetla a těšila se na další. Krásné vyprávění a dokonalá exkurze do starověku.

Angelika92
09.11.2021 5 z 5

Knihu jsem četla jako dítě. A vzpomínám na ni s radostí do teď.

gryffin
27.12.2020

Báje jsou docela dost zjednodušené, kniha je vhodná jenom pro základní pochopení, pokud se o egyptské mytologii chcete dozvědět víc doporučuji knihu Kouzlo boha Thovta.

TheMelorry
21.04.2019 3 z 5

Kniha je plná moc pěkných bájí a pověstí. Pro milovníky starověku naprosto ideálné. Vše je napsaná jasnou a dobře srozumitelnou formou. I dospělý si v knize to své najde.

Pavelpi
16.03.2019 4 z 5

Egyptské pověsti byly velmi dobré.Ale ta Mezopotámie,za tu musím dát hvězdu dolů.

JulianaH.
11.02.2019 5 z 5

Klobouk dolů před Eduardem Petiškou. Báje převyprávěl věrně a zároveň poeticky, krásou jazyka je to svébytné umělecké dílo. Pro popularizaci starověké slovesnosti tímhle počinem vykonal nevypověditelně mnoho.

Tesinka_Laufey
31.08.2018 4 z 5

V celku velice povedená knížka. Přestože řecké báje jsou mnohem poutavější i ty egyptské byly dost zajímavé. Jediný problém byl s mezopotámskými, který byly docela dost nezáživné.

Briv
19.01.2016 3 z 5

Do této knihy jsem se pustila po řeckých bájích. Ty mě bavily daleko víc. I když v této knížce jsou informace o místech prastarých a dozajista krásných, nebyl to můj šálek kávy. Egyptolog ze mě asi už nebude:).