Avion

Avion https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118253/bmid_avion-2NP-118253.png 4 48 5

Román je obrazem současného vývoje v naší zemi, podávaný velice nekonformním způsobem a je poslední částí volné románové trilogie; předchází Medvědí román a Uprostřed nocí zpěv.

Přidat komentář

Dimas
31.12.2022 4 z 5

“Mé zalíbení v Olince tak trochu souviselo i s mým zaujetím pro nevšední brněnskou architekturu. Líbilo se mi, když půvabná žena obývala neméně krásný dům. Ten dům byl pak jejím klenotem a v mých představách ji stále doprovázel, jako její náušnice, náramky a prsteny.”

Adele02
30.12.2021 2 z 5

Podobně jako u Femme fatale; kdyby se to drželo stylu, jakým byl začátek, rozhodně by mě to bavilo víc.


sharik
20.12.2021 4 z 5

Tohle je ryzí postmoderna, že víc snad ani být nemůže. I na Kratochvila mi přijde celý příběh nečekaně silně metafyzicky propojený. Příběh spisovatele a jeho setkání s otcem emigrantem (a jejich podivnou rodinou) je prošpikován klasicky kratochvilovskými bizarnostmi, v tomto případě například sousedy tajné rasy Kabronů, kteří si uprostřed obýváku vykopali díru do brněnského podzemí. To se proplétá s příběhem, jenž tento románový spisovatel píše: Ještě mnohem fantasknější story o dvou elitních agentech STB, příšerách žijících na veřejných záchodech, tajném synovi vysokého komunistického pohlavára Malého Muka, o děsných komunistických vraždách páchaných bez mrknutí oka nebo o podivném intimním tajemství prvního dělnického prezidenta, či o opravdu zvláštní nájemné multi-vraždě, kdy jeden zabiják střílí na druhého a jsou jimi obsazeny všechny brněnské věže. Nejen, že oba příběhy se mísí, ale v závěru je propojí příchod spisovatele, tentokrát ne románového, což je také další oblíbený meta- a postmoderní prvek... Vše se samozřejmě stáčí k brněnskému hotelu Avion. A aby těch "náhod" nebylo málo, v něm Kratochvil román Avion v první půlce devadesátých let dopsal a zároveň si zmíněný hotel vzal jako předobraz ke struktuře této prózy.
Avion možná není nejlepší Kratichvilova kniha. Ale co se struktury a postmoderny týká, patří k těm nejvynalézavěji propojeným. A troufám si říct, že nejen u nás.

Dominik_13
16.01.2021 5 z 5

Rozhodně nejde o knihu, kterou bych doporučoval na potkání. Ale je tak zábavně napsaná! Může krapet odradit, že nejvíce si ji užijete až při opětovném čtení, kdy už budete vědět, kdo je kdo, ale vážně to stojí za to.

Jirka0604
04.08.2020 3 z 5

Zajímavá kniha. Jiná, než obvykle čtu, ale určitě zanechala silnou stopu s chutí přečíst si nějakou jinou od stejného autora.