Aucassin a Nicoletta

Aucassin a Nicoletta https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/290291/bmid_aucassin-a-nicoletta-mde-290291.jpg 3 36 9

Povídka o Aucassinovi a Nicolettě je pravou perlou středověké literatury francouzské. Vypráví zajímavou formou, v niž se střídá próza se zpívanými verši, o mládém rytíři Aucassinovi, „o tom, co snes’ protivenství, jakých podnik’ udatenství pro svou milou s okem jasným,“ totiž pro krásnou Nicolettu. Lásce této mladé dvojice brání Aucassinův otec, ale milenci nakonec překonají všechny těžkosti, strasti a dobrodružství a jsou spolu štastni. Toto líbezné skládání ve svých Letopisech lásky zpracoval již básník Julius Zeyer, a každý, kdo si v jeho díle přečetl „starý onen zpěv o věrné lásce těch dvou milenců ve slunném kraji sladké Provence,“ jistě se zájmem sáhne po věrném překladu jeho starofrancouzské předlohy, který zde podáváme. Překlad, jejž pořídil O. F. Babler, je doprovozen vyčerpávající literárněhistorickou studií o této povídce i o jejích osudech ve světovém písemnictví.... celý text

Přidat komentář

Artep071
13.01.2022 2 z 5

:) no žádné veledílo to není xi xi

Jaruš7
03.02.2021 4 z 5

Citace "
" Je libo vlídně naslouchat ?
Já chci vám píseň zazpívat
o dětech dvou. Měli se rádi
a byli krásní, sliční, mladí.
O Nicolettě, Aucassinu,
o tom, co zkusil pro ženu,
pro přítelkyni s jasnou tváří
jak bil se, nežli ku oltáři
nakonec šťastně moh ji vést,
poslyšte krásnou, sladkou zvěst.
V ní dvornost s moudrostí se pojí
a není, koho nevyhojí,
ať sebevíc je smuten, zničen,
či chorý, nemocemi sklíčen.
Zas radost začne v srdci kvést,
tak sladká tato píseň jest. "

Doba XII. - XIII. století, nepřestanu žasnout nad bohatou inspirací, jako vzor pro pohádky o mnoho století později, bez čar a kouzel jen důvtip a triky, které stojí za to dát všanc, pro to
toužebné hnutí v osrdí - lásky bolný cit.

Zpola verše zpola vyprávění,
žádná nuda však tu není,
bystrý fištrón má tu prim,
pobaví vás, to já vím.


bohumil7362
15.11.2020 3 z 5

Milostné příběhy chovám v lásce. A Aucassin s Nicolettou jeden z nich prožívají. Kdo kdy nechtěl prožít podobný?
Jednoduchost díla je zřejmá, avšak to neznamená, že by postrádalo na onom citu, který v knihách vyhledávám. Láska je zde dozajista přítomna a dvakrát pohupovala se mi slza na krajíčku jako na houpačce. Člověk, který miluje a dokáže soucítit si příběh užije v celé jeho krásné naivitě. A dobrý konec je na co se těšit:)

Přeji příjemné čtení.

MOu598
05.06.2020 3 z 5

Útlé, rychle se přečte. Střídá se text prozy a básnický text. Do 3/4 se mi líbilo, pak méně. Takové Romeo a Julie, ale dopadne to jinak. Taková balada.

Nočnípták
25.06.2018 2 z 5

Pamatuji se, že kdysi jsem si téhle knížečky dost považovala. Jenomže po letech už nevím, co mne tak zaujalo. Že je příběh naivní ? To k době, ve které byl napsán, patří. Dnes z něj cítím též trochu zesměšnění. Přečetla jsem s úsměvem. Znovu číst nemusím.

nicolettkaa
12.10.2017 1 z 5

Tahle knížečka mě bohužel ničím nezaujala (ani nevím, jak se mi ocitla v knihovně). Sáhla jsem po ní, když jsem potřebovala něco na výplň času na čekání na vlak. Na to posloužila dobře, ale nic mi to nedalo.
Příběh je takový hloupoučký a naivní...
Pokud hledáte kvalitní literaturu, sáhněte po něčem jiném :)

Lenka4
14.07.2017 4 z 5

Velmi zábavné. Myslím, že dílo bylo už původně míněno jako fraška. I když nelze vyloučit, že ho některá citlivá dušička brala vážně a spolu s Aucassinem a Nicolettou si notně zaplakala.

Noita
06.04.2017

Příběh pochází z 12. - 13. století a pro tu dobu je typicky naivní. Ve srovnání s dalšími díly jako Artušovské legendy, trubadúrské balady, legendy o Rolandovi, El Cidovi či Tristanem a Isoldou není o nic více či méně. Je zajímavé a poučné pozorovat tu stylizaci a zároveň se zasmát kouzlu nechtěného.

alouch
15.08.2014 5 z 5

Na svou dobu poměrně odvážné dílo, neboť parodizuje a malinko zesměšňuje tehdejší ideály. Aucassin a Nicoletta jsou krásní, silní, především bloňďatí a oba pochází z významných antických měst. Zde jsou všechny středověké hodnoty úmyslně přemrštěny, takže působí v porovnání s ostatními díly té doby úsměvně.