Ať se děje, co se děje

Ať se děje, co se děje https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82901/bmid_at-se-deje-co-se-deje-tBi-82901.jpg 4 19 3

Jde o výsek z rodinného a osobního života dvou hlavních hrdinů, mladých učitelů na vysoké škole v Chicagu. Jejich společným znakem je zájem a pochopení hraničící až se slabostí pro ostatní lidské bytosti. První román jednoho z nejuznávanějších talentů současné americké prózy (nar. 1933), zachycující osobní a rodinný život dvou mladých židovských učitelů na vysoké škole v Chicagu a demonstrující tak na jejich stycích s americkými ženami situaci nesčetných „smíšených“ manželství a „smíšených“ milostných vztahů. Příběh, ve kterém se pod humorným tónem předvádí mnoho žalu a trápení, vyplývajících z neschopnosti řešit složité a vzájemně se křížícícitové vztahy.Přestože se zde autor vyhýbá sociální tematice a zaměřuje se na konflikty osobní, přesto si nelze nepovšimnout, že pozadím jeho děje je Amerika nejsnadnějších kariér a nejpřístupnějšího blahobytu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Letting Go , 1962


více info...

Přidat komentář

Ladis777
03.05.2022 2 z 5

Dám tomu průměr, ale přečetl jsem to jen se sebezapřením. Kulturně nerozumím problémům Ameriky tak, abych americkou velkou literaturu pochopil, nechápu, co to znamenalo být žid v Americe padesátých let, nechápu, ale spoustu dalších věcí. Příběh měl asi částečně i pobavit, to se nestalo, jinak byl moc zdlouhavý. Hlavní postava Gab je moula, u kterého se člověk chytá za hlavu, co to dělá, a když už začne vypadat, že se bude chovat normálně, vyvede další ptákovinu. Přesto je to relativně sympatická postava. U ostatních postav si člověk láme hlavu, jestli nepatří do blázince, nebo jestli opravdu musí být takoví blbci. Příběh se vleče, perspektiva různých vypravěčů tomu dává trochu větší rozměr, ale ne zase tak zásadní.

novecento
07.11.2020 5 z 5

,,Ať se děje, co se děje,, život jde ale dál..Tato druhá Rothova kniha z roku 1962 Letting Go Pustit-nechat jít. není zrovna pohodové čtení. Nemá ještě přímý a propracovaný strhující děj jako v pozdějších skvělých dílech: Lidská skvrna, nebo Umírající zvíře.. Pro čtenáře, kteří ale chtějí pochopit dílo Philipa Rotha je to další důležitý dílek do jeho literární mozaiky. Členitý příběh je o citových vztazích lidí napříč židovskou a křesťanskou komunitou. Začíná se zde rýsovat postava Rothova alter ega-budoucího spisovatele Zuckermana v osobě Gaba (Gabriela). Roth se pokusil napsat seriózní realistický román o pocitech a životě poválečné generace (1952), která musí na jedné straně čelit tlakům životních povinností, ale na straně druhé se musí vyrovnávat se svobodou a pocitem neukotvenosti (ztrátou identity jedince, jeho frustrací, vztekem, odcizením a vykořeněnosti, jenž s sebou svoboda přináší. Na svou dobu dobře napsaná kniha. Doporučuji.
P.S dle mého mínění jel Rothův literární vlak na stejné koleji jako expres Chaima Potoka. Jeho dvanáct u nás přeložených knih si cením daleko více s ohledem na výkyvy v kvalitě Rothovy tvorby. Ale čtěte a posuďte sami..


aloe
01.05.2020 5 z 5

Ta kniha me fakt pohltila! Nemohla jsem se od ni odtrhnout, byt to vlastne napinave neni. Ale zivotni pribehy hrdinu me opravdu vtahly, je to skvele napsane. Detailni popisy malichernych hadek mezi postavami jsou vtipne, mrazive jsou zase zivotni situace v tak konzervativni spolecnosti (snatek zidovskeho kluka s katolickou holkou). A ta touha vsech po stesti, ktere se zda byt tak nedosazitelne...

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

Philip Roth
americká, 1933 - 2018
2006  75%Portnoyův komplex
2009  89%Lidská skvrna
2009  86%Americká idyla
2014  67%Pražské orgie
2006  87%Spiknutí proti Americe

Kniha Ať se děje, co se děje je v

Právě čtených2x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x