Astronomův sen

Astronomův sen https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373513/bmid_astronomuv-sen-crs-373513.jpg 4 22 7

Píše se rok 1601 a Rudolf II. pořádá na Pražském hradě hostinu na počest svého dvorního astronoma (a astrologa) Tychona Braha. Hodokvasu se účastní mezi jinými rovněž malíř Sprangler, alchymista a lékař Michael Maier či inkvizitor Roberto Bellarmin, o němž se ví, že odsoudil k smrti Giordana Bruna za jeho kosmologické názory. Když je po večeři slavný astronom nalezen mrtev v hradním kabinetu kuriozit, císař se rozhodne všechny hosty držet na Hradě, dokud velitel hradní stráže celou záležitost neobjasní... Vedle skutečných historických osob či osob skutečnými lidmi inspirovaných zde nacházíme celou řadu postav, o nichž historie nic neví, ale nějaké jim podobné v renesanční Praze bezesporu žily.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le songe de l'astronome , 2016


více info...

Přidat komentář

boticelli
26.12.2023

V polovině odkládám a vracet se ke knize nikdy nebudu. Mám rád pitoreskní příběhy ale tady ta atmosféra na mě působila jako reportáž bulvárních reportérů z šestnáctého století.

Kakho-Oto
09.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Historická detektivka, která se vyjma prologu a poslední kapitoly odehrává v prostorách Pražského hradu na počátku 17. století. Vraha astrologa Braha, jeho sestry i trpaslíka Jeppa jsem si tipl správně. Ocenil jsem, že cynický vrah dojde v závěru spravedlivého trestu. Jedná se o čtivý román, který je asi tak na úrovni těch lepších výtvorů Vlastimila Vondrušky. A stejně jako v případě Vondrušky i Astronomův sen obsahuje explicitní sexuální scény.


soukroma
30.03.2022 5 z 5

Pěkné počtení: rudolfinská doba, astronomové a astrologové, Pražský hrad, zahraniční špioni (a diplomaté), trpaslík, prostě úžasné reálie obklopující záhadu úmrtí Tychona Brahe. Napínavé, s uspokojivým koncem, který vzal do ruky český šéf hradní stráže.
Jak často nevěřím našim autorům z hlediska zobrazování naší historie, tady jsem byla kupodivu nadmíru spokojená s tím, jak příběh rozvinuli dva Francouzi. A ještě to bylo příjemně dlouhé (krátké).
Na předsádce je zmíněna jejich další kniha z této série, ale nikde po ní není vidu ani slechu, asi nakonec nevyšla... Velká škoda.

"Astrologie je děvka, která šlape nebeský chodník, aby umožnila své ušlechtilé paní astronomii pokračovat v práci. Nic víc. Sestavováním horoskopů jsem si vydělával na živobytí a na jídlo svým dětem." (říká Johannes Kepler)

Ctv
08.07.2021 4 z 5

Příjemně napínavé čtení, moc hezky to vystihla přede mnou Péťa1950. Není co víc ke knize dodat.

Péťa1950
14.12.2020 5 z 5

Atmosféra Rudolfinské Prahy a v ní série vražd. Vše poklidně a systematicky rozplétá kapitán Josef Kotrba se synovcem Matyášem. Intriky, špionáž, láska v různých podobách, politika a další, to vše v příběhu najdete. Skutečná je vražda Tychona Braha, ale vše ostatní je dílem autorů. Doporučuji milovníkům renesanční doby. Ještě přidávám, krásně vykreslené všechny postavy.

SBH
30.11.2018 4 z 5

Chtěla jsem dobrou detektivku a dostala ji. I to renesanční prostředí se mi líbilo. Vyšetřovatelé Kotrba a Matyáš byli sympaťáci, zápletka uvěřitelná a ve své jednoduchosti vlastně zašmodrchaná, přímočaré vyšetřování. Opravdu nejvíc se mi líbil samotný konec, často bych chtěla mít Kotrbu po ruce i v reálu. Taková klasika ve stylu A. Christie.

piquillio
01.04.2018 5 z 5

Svižné čtení, reálie mi připadají věrné, až snad nad jedno opisné přirovnání k dění na mořském dně. Nejsem si jist, jak dalece hrdina Kotrba znal dobře mořské dno - tady v té naší Praze. Těším se na další díl.