Armagedon ve slevě

Armagedon ve slevě https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439211/bmid_armagedon-ve-sleve-HnJ-439211.jpg 4 85 24

InCryptid série

1. díl >

O příslušnících rodiny Priceových by se dalo říct mnohé, rozhodně ale ne to, že jsou obyčejní. Již celé generace studují monstra tohoto světa, takzvané kryptidy, a snaží se mezi nimi a nic netušící lidskou populací zachovávat mír a rovnováhu. Verity Priceová ví, jakou zodpovědnost s sebou rodinné řemeslo nese, přesto by se však místo nahánění strašidel, ghúlů a démonů věnovala raději tancování. Proto se také přestěhovala do New Yorku, aby si mohla splnit sen a dosáhnout kariéry v profesionálním tanci dřív, než se bude muset nadobro ponořit do profese kryptozooložky a samozvané ochránkyně kryptidů. Možná by se jí to i podařilo, kdyby se zároveň nemusela potýkat s kolonií mluvících myší, geniální telepatickou sestřenkou, ohnivzdornými modelkami a profesionálním zabijákem, kterého do New Yorku vyslala Úmluva svatého Jiří, organizace, která její rodinu pronásleduje desítky let. A aby toho nebylo málo, místní kryptidi se začnou podezřele ztrácet, v kanálech se prohánějí zmutovaní lidoještěři a kolují zvěsti o tom, že v podzemí spí drak. Na tohle léto Verity nejspíš nikdy nezapomene…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fantom Print
Originální název:

Discount Armageddon , 2012


více info...

Přidat komentář

SBH
31.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Tak jsem asi četla jinou knihu než většina komentujících. Mně se to teda líbilo ukrutně. A to nejsem v oblasti UF žádná začátečnice.
Přespříliš vysvětlování originálního světa? Nepřipadalo mi. Poznámek pod čarou bylo vyloženě marginální množství (četla @tsal něco od Pratchetta?), různé exkurzy do kryptozoologie byly zábavné, například vývoj „kukaček“ z velkých brouků, no super! A tak podobně.
Dostala jsem přesně to, co jsem od paperbackové zábavné fantastiky čekala. Vlastně spíš víc. Pro mě nejdůležitější hledisko - nebylo to hloupé. Přitroublí hlavní hrdinové mi sajou krev víc než upíři. Naopak text sršel vtipem, pro mě nejdůležitější plus. Klišé? V tomto ohledu furt lepší než Shakespeare. Originální příběh může v dnešní době požadovat už opravdu jenom hodně naivní člověk. A víte co? Vlastně to docela překvapivé bylo, protože třeba scéna s probuzeným drakem mi úplně standardní nepřišla.
Obálka – pěkná, vystihla náladu knihy, palec nahoru. Překvapivě slušná stylistika rozhodně potěší, v té souvislosti chválím nakladatelství za překlad a doprovodné jevy (jako třeba korektury).
Verity byla jedním slovem fajn, chytrá, ironická, vtipná, přiměřeně machrovala a přiměřeně občas něco nerozumného vyvedla (jako například podlehla sexy chlápkovi z nepřátelského tábora). Sexy chlápek mi lezl na nervy, aby nakonec prozřel a já ho vzala na milost. Kdyby nadále tvrdohlavě lpěl na svých zásadách, nepůsobil by přirozeně. A je otázka, která z variant Dominikova chování by představovala horší obehrané schéma.
Děj. No, vlastně Dominic byl jediný, kdo mě opravdu překvapil, protože u spousty ostatních jsem jejich roli v probuzení draka odhadla. Teda Candy taky zabodovala. A bavila jsem se, což byl zjevně účel, takže za mě dost dobrý. No a závěrečné drama s hadí sektou mi pocuchalo nervy, ale já nic nevydržím.
Knihu jsem si koupila včetně všech dalších dílů, které vyšly v češtině. Vřele doporučuji.

Finskej
23.04.2021 4 z 5

Začátek neuvěřitelně vtipné a zábavné série, která se plným právem opakovaně objevuje ve světových žebříčcích toho nejlepšího ze současné UF. A i když zrovna tento první a úvodní díl je spíš průměrný, vyplatí se setrvat a číst dál, protože pak už to bude jen lepší a lepší. Osudy rozvětvené rodiny kryptozoologů Priceových jsou pestré a spletité, a protože rodina je početná, má autorka z čeho brát a jak alterovat. Kromě knih napsala Seanan McGuire celou řadu doplňujících povídek a velkou část z nich si lze stáhnout: http://seananmcguire.com/icshorts.php P.S. Pro jistotu to zdůrazním: tahle kniha je prvním dílem dlouhé série - a takové bývají napsány trochu jinak než samostatné knihy nebo 1. díly krátkých sérií. Třeba to uvádění do reálií bývá, zcela logicky, důkladnější a důležitější než vlastní zápletka jednoho dílčího příběhu.


Ailee
06.02.2021 4 z 5

Kniha byla lepší, než jsem podle hodnocení na databázi čekala a mile mě to překvapilo. Příběh asi není zrovna kdovíjak originální, je jednoduchý a přímočarý a v některých místech trošku zvláštně klišoidní, ale zas má říz a je svižný a hlavně vtipný! Je to taková pohodová jednohubka, kterou si přečtete, když už máte dlouhých a komplikovaných eposů dost. Rozhodně jsem se u něho dost nasmála.

CarolineAn
17.08.2020 3 z 5

Knížka patří k těm, které jsem tenkrát odložila a znovu jí začala číst, nelituji toho. Knížka je velmi čtivá a zajímavá. Oblíbila jsem si Verity, hlavně ty její hlášky. Už se těším až budu číst pokračování.

LvíSrdce
28.06.2019 5 z 5

Hezky se to četlo, z mého pohledu hodně humoru a nadsázky. Dobře jsem se bavil.

KillHurt
23.12.2018 3 z 5

Příběh je neoriginální, místy naivní a chování některých postav je mnohdy nelogické - proč do toho kanálu nejít špatně ozbrojená na popáté, že. Mnoho vypjatých scén končí deus ex machina. Akční scény vypadají jak vystřižené z filmů. Bohužel na papíře nefungují tak dobře. Obrovský dík autorce, že si odpustila srdcebolné, romantické pasáže. Ze začátku jsem se bál záliby hlavní hrdinky v tanci, ale nakonec jsem byl mile překvapen. Přes tyto výtky se jedná o příjemnou jednohubku, která se čte jedním dechem. Plus za některé originální myšlenky, kriptidy, pop-kulturní narážky a cynické popisy situací hlavní hrdinkou. A velké plus za chytromyši - trošičku mi připomněly dílo Terryho Pratchetta.

Lenny33
13.06.2018 3 z 5

Taková průměrná lehce ujetá fantasy. Nepřišla mi moc poutavě napsaná a chvílemi mi to přišlo spíš jako parodie na fantasy knihy. 2,5*

Etule
20.05.2018 3 z 5

Těžko se mi hledají slova, jak knihu hodnotit. Četlo se to dobře, postavy byly sympatické, a rozhodně velké plus za draka. :) Jenže na druhou stranu to bylo takové nemastné, neslané.
Řekla bych, že neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Škoda.

tsal
30.03.2018 2 z 5

Tahle urban fantasy se dá číst a nejspíš ji vcelku rychle dorazíte až do konce a ani nebudete moc trpět. Zároveň ale budete mít pocit, že jste měli věnovat čas něčemu smysluplnějšímu. Není to dobré. Dokonce to není ani průměrné.

Líbilo se mi zpracování mytologických a jiných monster. Knihy jako Klíč k určování kouzelných tvorů k sérii Kronika rodu Spiderwicků nebo Fantastická zvířata a kde je najít k Harrymu Potterovi mě nikdy nelákaly, ale jakousi rukověť k téhle sérii bych si přečetla s chutí. V zásadě to byla jediná složka, která byla propracovaná, originální a funkční. Tím jsme vyčerpali plusy.

K neutrálu přidám zápletku, která se dala bolestivě předvídat, ale měla i své světlé chvilky.

Mínusů je nejvíce. Poznámky pod čarou vysvětlující pro děj absolutně nepodstatné věci nebo věci, které jsou následně vysvětleny v samotném textu. V brakové literatuře. To jako vážně? Hlavní hrdina, který neměl vlastní vůli, motivaci, ani cíle. Pohyboval se tam jako panák, jehož jedinou a zcela očividnou úlohou bylo vší silou se napasovat do situace, kterou si zrovna autorka vymyslela. Stupidní vtípky, dvojsmysly a strašně cool hlášky, u nichž jsem se nerozhodla, jestli jsou výsledkem mizerného psaní, mizerného překladu nebo kombinací. V každém případě mi z nich krvácely oči.

Zvláštní odstavec si pak zaslouží absolutně neschopná hlavní hrdinka. Živí se jako lovec, stopař a tak trochu detektiv. Přesto není schopná získat ani jednu relevantní informaci. Vše se dozvídá díky schopnostem ostatních nebo náhodou. Neustále plácá o tom, jak dokáže zabít člověka nebo stvůru a jak je děsně nad věcí, ale ani jednou jí to vlastně neuvěříte. Je to ochránkyně kryptidů, která konstantně, bez svolení a na počkání prozrazuje jejich skrýše a tajemství. Její jedinou detektivní taktikou je opakovaně lézt na jedno a to samé místo, opakovaně tam dostávat nakládačku a opakovaně odsud utíkat, dokud to druhou stranu nepřestane bavit a k cíli ji nedopraví sama. Lol. A ano, pochopili jsme. Má ráda tanec. Fakt o tom musím číst dvakrát za stranu?!

mikes123
12.08.2017 4 z 5

Trošku rozvláčné, ale zajímavé téma.

trudoš
26.04.2017 3 z 5

„Já jsem Verity, a ty jsi na cestě odsud.“
Verity Priceová je kryptozooložka. Což v praxi znamená, že je něco jako lovkyně monster, ale zároveň jejich ochránkyně. Jejím revírem se stal New York, kde srovnává do lajny všechny nadpřirozené bytosti, které se utrhly z řetězu. Ovšem její největší láskou je... společenský tanec.
Armagedon ve slevě zprostředkovává líbivou kombinaci ženské nadsázky, akce i romantiky. Neplechou je, že Seanan McGuirová příliš dlouho vysvětluje zákonitosti svého světa, až jí pomalu nezbude prostor pro poctivou zápletku. A v rámci toho, že nejde o nijak objevné čtení, je tohle vyloženě na škodu. Mnohé šlo říci jednodušeji, nebo vůbec, protože v důsledku nejde o nic víc, než jednoduchý standard se špetkou humoru navrch. Všechna ta mytologie a uspořádání jsou sice hezké, ale člověk to v různých obměnách četl už jinde a stavět na tom „zcela nový“ příběh mi přijde drobně zpátečnické. Každopádně jedna z mála knih, která by si zasloužila soundtrack jako nedílnou součást.

Allia
16.09.2016 4 z 5

Velice zajímavý nápad, pro knihu :-) Čtiví příběh s dávkou humuro, vždy potěší. Jak již tu bylo řečeno sympatická hlavní hrdinka a její chytromyši nemají konkurenci. Jen já bych z nich asi jednou zcvokla :-D

shey
27.07.2016 5 z 5

Dočteno a nemohu pochopit nízké hodnocení knihy - já jsem z ní nadšená! Sympatická hlavní hrdinka, chytromyši, sexy kluk, akce, vtip to všechno kniha v sobě má. Určitě si jí přečtěte :o)

muchomurka
19.05.2016 4 z 5

Sci-fi a fantasy žánry moc nečtu, ale jsem ráda, že jsem udělala výjimku. Sice jsem si ze začátku přišla, jak kdybych četla rovnou druhý díl, samé záhadné názvy a poznámky, ale naštěstí se to rychle spravilo. Taky jsem vzadu v knize objevila "slovníček." :D
Verity a její smysl pro humor a povinnost mi byly velmi sympatické a blízké. Úplně jsem si zamilovala chytromyši a mrzelo mě, že tam s nima nebylo více scén. Také bych je chtěla mít doma :D
Dominik byl sympaťák (i s těmi příšernými názory), Sarah a ostatní rodina boží :) Jsem ráda, že v knize bylo tak nějak od každého něco (humor, láska, napětí, detektivka, ...), i když občas jen tak povrchově, což je škoda. Mnohé nápady a scény by si zasloužily více prostoru. Ale na druhou stranu jsem ráda, že to nebylo rozvleklé nudné dílo.
Jsem zvědavá na další díl, doufám, že bude minimálně stejně dobrý!

Samira
30.04.2016 3 z 5

Akční oddechovka se zajímavou hlavní hrdinkou. Byla dobrá, ale do dalšího dílu se již nepustím, na můj vkus obsahovala přemrštěné množství akce, prakticky jedna potyčka střídala druhou. Dost jsem přemýšlela, jakému čtenářstvu je vlastně určena. Ženy může znudil jednotvárná akce, muže zase ženský způsob vyprávění.
Příjemný je ale vtip knihy a některé milé a originální detaily.

Claudius
31.03.2016 3 z 5

Jako kniha to nebylo vůbec špatné! Když od toho člověk nic moc nečeká, dostane se mu pohodové oddechovky. Hlavní hrdinka byla příjemně sympatická, všichni kryptidi byli skvělí, jediný, kdo mi občas vadil, byl de Luca. Jeho "přerod" byl takový nepřirozený a celou dobu nevěděl, co se kolem vlastně děje. Hlavně že byl pekelně sexy. Body navíc za Williama!

pejty
18.01.2016 3 z 5

Tato kniha mi přijde jako takový polotovar, kde je všechno dělané jen tak napůl a nic není dotažené do úplného konce. Hlavní hrdinka je napsaná skvěle (je drsná, vtipná, furt lítá v nějakém maléru a dostává se mnohdy do komických situací), ale chybí jí dostatečně výrazná postava, která by ji doplnila. Jsou zde výborně vymyšlené nadpřirozené bytosti, ale bohužel se skoro pořád chovají jako normální lidé, a kdyby se o nich nepsalo jako o nadpřirozených bytostech, ani bych je kolikrát nepoznal. Je zde pokus o zajímavou milostnou zápletku, ze které se vyklube nakonec tak velké klišé, až jsem tomu ani nechtěl věřit. Furt je tu zmiňován výcvik a to jak se hrdinka umí o sebe postarat, ale pořádné akce se tu nedočkáme a hrdinka své schopnosti skoro nepředvede. A takto bych mohl pokračovat dál. Prostě samé docela dobré nápady, které sice byli do knihy zařazeny, ale vzhledem k nedotaženosti, byli spíše na škodu.

Lucky011
04.12.2015 4 z 5

Vcelku dobra oddychovka. Ke knize jsem přistupovala s velkými předsudky a nízkým očekáváním, ale při čtení jsem se bavila a uvažuju o tom, že si koupím i pokračování. Autorka mě dostala hlavně potvorami, které si vymyslela a které jsou podle mě hodně originální. Chytromyši (které nejde nemilovat), dračí princezny, zoubkové víly....Čtení jsem si i přes nějaké ty nešvary užila.

Maragad
22.09.2015 3 z 5

Hned zpočátku je na čtenáře navalena spousta pojmů a vysvětlení, ovšem i přesto se kniha čte velmi lehce. Jistě je to způsobeno i tím, že je plná humorných scén, o něž díky potrhlé a velmi zvláštní hlavní hrdince není nouze. Ale i když kniha přímo srší vtipem, děj je plný akce a napětí. Nečekají na vás žádné ošizené bojové scény a najdou se dokonce i situace, kdy vás z detailního popisu až zamrazí.

kethy
02.09.2015 3 z 5

Tak jsem si myslela, že to bude srandovnější a lepší. Nějak jsem se do děje nemohla dostat a chvilkama jsem ztrácela orientaci.

Štítky knihy

městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Seanan McGuire
americká, 1978
2020  70%Každé srdce je bránou
2015  75%Armagedon ve slevě
2015  81%Půlnoční výprodej
2016  84%Ragnarok za polovic

Kniha Armagedon ve slevě je v

Přečtených101x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce125x
Chystám se číst57x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x