Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha

Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438565/bmid_anthropoid-aneb-zabili-jsme-heydric-tzr-438565.jpg 4 78 21

V pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze zemřelo v boji 18. června 1942 sedm československých parašutistů z pěti různých výsadků. tím skončila jedna z nejvýznamnějších operací československého odboje, operace Anthropoid, jejímž cílem byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Přestože původní výsadek čítal pouhé dva muže, na přípravě operace se nakonec podíleli i další parašutisté a jejich společný osud se naplnil právě v kryptě pravoslavného kostela. Komiksová kniha sleduje příběh parašutistů ze všech dotčených výsadků, od jejich seskoku až po hrdinskou smrt. Nejvýznamnější částí komiksového příběhu je vlastní atentát a poté bitva v prostorách chrámu.... celý text

Přidat komentář

Jarka_rybář
07.02.2024 5 z 5

Hodně dobré. To by si měl přečíst každý. Ti kluci byli fakt stateční a jejich mise byly dost náročné.

mirec88
06.02.2024 5 z 5

Toto je jeden z tých komiksov, ktoré by si mal prečítať každý človek. Aby sa nezabudlo na hrdinov... Inak som bol uchvátený príbehom o to silnejším, že vychádzal z krutých reálnych udalostí, najmä tým ako popravili stovky Čechov a zrovnali zo zemou napríklad Lidice; a kresbou, ktorá bola fakt realistická a tá sviňa heydrich vyzeral fakt hnusne. Každý jeden človek by si to veru mal prečítať. Odporúčam, ale nebude sa vám to čítať ľahko. Bonusy skvelé - z obsiahlych medailónikov sa fakt toho dozviete veľa.


simca9342
15.11.2023 5 z 5

K recenzi tohoto barevně graficky zpracovaného komiksu napíšu vše, co se nevešlo k té předchozí :)
Samotné akci předcházelo více věcí než jen důkladná příprava a ukrýt zbraní. Například jedna z nich - poprava více než 400 českých vlastenců.
V den atentátu byl Jan Kubiš ošetřen lékařkou kvůli poraněné části obličeje. Milada F. později zemřela.
Nebyla sama. Koncem října byla zavražděna celá rodina mladé Jindřišky Novákové, která jen odvedla kolo. Čí jízdní prostředek byl se později stal důvodem, že byla také zavražděna. Stala se nejmladší obětí popravenou v Mauthausenu.
Také se ale dočtete příběh celkově z pohledu obou známých hrdinů a dozvíte se, že do vraždy říšského protektora bylo zapojeno několik dalších odbojových skupin a ke konci se o konkrétních osobách dozvíte více z medailónků - stručných životopisů hlavních a vedlejších postav s jejich podobiznami.

Lka
09.08.2023 5 z 5

Moc povedený komiks, který krásně přiblíží dobu a objasní jak to bylo s atentátem na Heydricha. Opět bych doporučila do škol. Nádherné ilustrace,

J.Clouseau
24.06.2023 5 z 5

Povedený komiks, který stručně a výstižně popisuje nejen osudy výsadku Anthropoid, ale i dalších paraskupin. Velmi oceňuji působivé grafické zpracování.

lassse
16.06.2023 5 z 5

Super a nic dalšího není třeba dodávat. Jen více takových komiksů.

hungryreader00
06.12.2022 4 z 5

Bylo to skvěle popsané a hlavně to bylo poučné. Vyskytlo se tu spoustu pro mě nových postav, o kterých jsem neměla tušení. Spousta historických filmů či knih se zaměřuje jen na Anthropoid a už není vidět to množství operací a osudů vzájemně provázaných.
Bohužel ale kvůli formátu se sem toho mnoho nevešlo. Skáče se od jedné dějové linky k druhé, vzájemně se osudy proplétají. Trochu mi to rychlé přeskakování ztěžovalo četbu. To je ale asi jen jediná výtka.

jan.para
19.08.2022 5 z 5

Velmi svižné. Věřím, že tento komiks dokáže problematiku přiblížit i lidem, kteří moc nečtou, nebo dětem.

J.P.S.
24.07.2022 5 z 5

To byla jízda panečku - ještě zběsilejší než Heydrichův mercedes v kobyliské zatáčce! :))

Další skvělá kombinace historie a komiksu, pánové Ležák a Kocián opět odvedli vynikající práci (za mě dokonce ještě o chlup lepší než ve Třech králích). I když příběh Anthropoidu i ostatních parašutistů už dobře znám, tak každé nové představení tohoto příběhu mi vždy odhalí něco nového, a nejinak tomu bylo i zde.

Nemohu jinak než znovu doporučit širší škále čtenářů, a to nejen fanouškům komiksu či období druhé světové války, ale komukoliv, kdo by si chtěl udělat o této slavné události našich dějin aspoň základní přehled, aniž by musel něco studovat dopodrobna - zde to dostane naservírováno zábavnou, napínavou a zároveň i historicky (poměrně) věrnou formou.

Katka2382
19.06.2022 5 z 5

No vzhledem k tomu,že se jedná o komiks a tudíš je zaměřen spíše na mladší generace je jasné ze pojetí nebude zcela podrobné.
Ale celkově se mi to líbilo a souhlasím,že alespoň děcka budou vědět "vo co go".

Tereza0107
10.06.2022 4 z 5

Ačkoliv normálně komiksy moc nemusím, naposled jsem četla tak možná Čtyřlístek, tento je moc povedený. Krásně nakresleno, historické postavy jsou si opravdu podobné, úplně jako z fotek. Všechny události přehledně a srozumitelně popsány. ALE za mě by bylo lepší, kdyby se autoři zaměřili pouze na výsadek Anthropoid, případně jen to nejnutnější okolo a nevtahovali do knížky snad všechny výsadky, které byly na našem území vysazeny. Občas jsem se totiž měla problém zorientovat o kom to zrovna vlastně čtu.

Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Takhle nějak by měl vypadat kvalitní historický komiks. Skvěle napsaný děj, krásná kresba, velký formát, medailonky na konci knihy. Zkrátka parádní práce.

Lejčís
27.01.2022 3 z 5

Po komiksu o Miladě Horákové, který je skutečně perfektní, jsem tak nějak čekala víc. Celý příběh mi přišel zbytečně osekaný, což působilo místy zmateně a hlavně způsobovalo nepřesnosti. Samozřejmě ano, mládeži to základní poznatky přináší, takže cíl kniha splňuje, nicméně myslím, že se z toho dalo vytáhnout víc.
Grafické zpracování je perfektní, ale bohužel, opět, krátké. Na konci je poměrně velké množství stran s medailonky všech hrdinů i "antihrdinů", kteří se v komiksu objevují, což už však pro svou délku mladé lidi spíše odradí. Je to škoda, medailonky minimálně těch nejvýznamějších hrdinů mohly být též pojaty graficky.

Jako celek hodnotím spíše kladně, ale mohlo to být rozhodně lepší :)

Šebestová3
29.12.2021 4 z 5

Skvělé zpracování pro mládež!

BrooksWasHere
22.12.2021 5 z 5

Vynikajúce spracovanie, na konci komiksu som mal zimomriavky :)

evickakyticka
19.09.2021 4 z 5

Na doplnění informací ohledně atentátu hodnotím kladně. Plusem je i zpracování ve formě komiksu. Kresba zajímavá, přečteno na jeden zátah. Líbilo se.

postoran-CZ
07.07.2021 4 z 5

Musím dát bohužel jen za 4 hvězdy. Na pět to tentokráte nebylo. Důvod je v kresbě - já ty postavy prostě nepoznával. Škoda, protože kresby pana Kociána z předešlých knih (Generál Fajtl, Stopa legionáře, aj.) mám velice rád a považuji je za povedené. V tomto "komiksu" jsem nějak nemohl přiřadit jména k jednotlivým postavám. Přitom třeba v knize Tři králové byly kresby super a hned jsem věděl "kdo je kdo" (a je pravdou, že i tady jsem poznal Morávka na první dobrou).
Jinak co se týče textové a přílohové části, tak tady panu Ležákovi nemám co vytknout, ostatně jako ve většině jeho ostatních knih.

Eillen
01.07.2021 4 z 5

Zpracované možná zkratkovitě, ale vzhledem k tloušťce knihy jsem to očekávala.
Co se kresby týká - souhlasím s het2 - postavy vypadají o generaci starší, což je škoda.

het2
23.06.2021 3 z 5

Ach jo:( Strašně moc bych chtěl dát tomuhle komiksu absolutní hodnocení a vychválit ho do nebes, ale já prostě nemůžu.
Příběh Gabčíka a Kubiše, jejich spolubojovníku a spolupracovníků, desítek známých a tisíců neznámých, kteří za svoji odvahu zaplatili cenu nejvyšší a nebo se jen staly nevinnou obětí nacistického terroru, je příběhem, který bychom si měli vyprávět, který si musíme neustále připomínat a na který nesmíme nikdy zapomenout.
Vkládal jsem proto do komiksu autorské dvojice Ležák-Kocián velké naděje, doufal jsem, že to, co udělali pro československé legionáře se jim podaří zopakovat pro druhý odboj. Už "Tři králové" mne ale nepřesvědčili. A s Anthropidem je to bohužel ještě mnohem horší. Problémů je hned několik.
Za prvé je to zpočátku příliš široký záběr pokrývající celou řadu výsadků a tím značná roztříštěnost děje a nemožnost identifikovat se s postavami. Díky tomu je například domácí odboj redukován na pár postav a pár obrázků. O pozadí a přípravách akce se nedozvíme nic. V rámci nutnosti sdělit čtenáři to nezbytné minimum spolu postavy diskutují věci, které by si v rámci utajení ve skutečnosti řekly jen s těží. Ve zdůvodnění proč právě Heydrich (jak v úvodu, tak komiksu samém) je naprosto opomenut osobní rozměr celé akce pro plukovníka Moravce a jeho spolupracovníky. Moderní historiografie stále více a více klade důraz ne na promyšlený kalkul, který měl vyzdvihnout československý odboj v očích spojenců, nýbrž na jeden z nejstarších lidských motivů vůbec - a to odplatu, nejen za vraždu generála Josefa Bílého, ale i dalších představitelů Obrany národa a dalších odbojových skupin. Moravcovým záměrem bylo pravděpodobně mnohem více ukázat nacistům, že elitu českého národa nemohou beztrestně likvidovat a že si sami nemohou být nikde jisti svým bezpečím. Přes všechny hrůzy které následovaly se mu tohle zcela nepochybně povedlo.
Ale zpět k oné zkratkovitosti. Je to právě ona, která v závěrečných stránkách ubírá komiksu na síle (např. výslech Vlastíka Moravce). Pokud neznáte celý příběh a neznáte postavy, bude to pro Vás jen pár obrázků, často vytržených z kontextu, které Vás těžko zasáhnou tak, jak by asi měly. A to je strašná škoda.
Jedním z dalších problémů je kresba. Občas je monumentální (výsadky v úvodu, černý mercedes, některé panely s Heydrichem), ale v Kociánově pojetí všechny postavy vypadají tak nějak staře. Vždyť většině těch kluků, kteří se v průběhu roků 41 a 42 snesli na padácích na území rodné vlasti nebylo ještě zdaleko třicet. Na Kociánových obrázcích vypadají ale tak na padesát. Opět další z věcí, která sráží emocionální dopad jejich osudů a celého komiksu...
Vlastně mne napadlo takové přirovnání, vezměte si starý filmový "Atentát", odhlédněte od jakýchkoliv moderních výzkumů historiků a prostě si ho jen přetáčejte, každou zhruba minutu pauzněte, podívejte se na "obrázek" a fastforward vpřed a znovu pauza. A to je Anthropoid:( Není tam nic navíc, nic nového, a pokud má být smyslem přiblížit tenhle kus historie nové generaci, tak ta forma i obsah jsou špatné. Strašně moc mne to mrzí, ale i filmový Anthropoid s Dornanem a Murphym, udělá větší službu. O vynikajícich Šulcových "Dvou proti říši", televiznímu projektu "Heydrich - konečné řešení" či četných publikacích a rozhovorech našich historiků v čele s Eduardem Stehlíkem ani nemluvě.
Takže hodnotí se mi to strašně těžko. Jako adaptace jedné z nejdůležitějších kapitol naší moderní historie, toho, co by mělo spoluvytvářet naší národní identitu, je to prostě špatné:( Ale i přes to to má svůj význam a kvituji s povděkem snahu autorů i Arga. Když za nic jiného, tak alepoň za to připomenutí.
Myslel jsem, že dám tenhle komiks přečíst svým klukům, ale neudělám to. Radši chci, aby viděli Gabčíka, Kubiše a nebo třeba kapitána Morávka, tak, jak si je představují, když jim o nich vyprávím...

anetka.repova
06.06.2021 5 z 5

Krásně vyvedený komiks. Komiksy, které vydává Paseka a Argo jsou krásně zpracované a doplněné autentickými kresbami. Rozhodně doporučuji, pokud nechcete číst sáhodlouhé texty o atentátu na Heydricha, je skvělá volba.