Anaximandrův výrok

Anaximandrův výrok https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130635/anaximandruv-vyrok-130635.jpg 4 7 3

Sv. 11: Studie z roku 1946 pochází ze sbírky textů vydané autorem v roce 1950 pod názvem Holzwege. Studie promýšlí jeden z nejstarších filosofických výroků, podává jeho výklad a zdůvodňuje jeho svérázný překlad. Autor se snaží ukázat, jaký význam má promýšlení Anaximandrova výroku pro porozumění rozdílu mezi celkem jsoucího a bytím. Osvětlení tohoto rozdílu pak má přispět k odstranění zapomenutosti na bytí a zásadním způsobem pomoci překonat zmatek, v němž se nachází dnešní člověk, posedlý světovládou a bezmezným ovládnutím přírody.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Der Spruch des Anaximander


více info...

Přidat komentář

Khamul1
16.05.2021 5 z 5

Po třetím přečtení hodnocení měním ze čtyř na pět hvězdiček, protože mi konečně došel smysl některých Heideggerových myšlenek, které jsem po prvním přečtením nepochopil.

Khamul1
13.04.2021 5 z 5

Asi nejnáročnější dílo, co jsem od Heideggera četl. Heidegger navíc předpokládá, že čtenář rozumí starořečtině a alfabetě a neobtěžuje se alespoň do závorek přidávat překlady a přepisy řeckých slov. Buď jak buď je to pozoruhodná knížečka.


DarthSoren
12.07.2018 4 z 5

Anaximandrův výrok je velice důležitý text Martina Heideggera, ve kterém rozebírá, ptá se a řeší fundamentální otázku své filozofie - otázku po bytí. Není to ovšem podle mého názoru text, se kterým by ste měli u Heideggera začínat. Není jednoduchý, ale je zajímavý. Teď není důležité, že na konci své kariéry opustil nejenom řešení otázky bytí ale i samotné metafyziky a označil je za nevyřešitelné; není důležité ani to, jestli mu vůbec my, jako ne-němci můžeme správně porozumět, i když mu často nerozuměli ani jeho krajané; není důležité že se snaží všechno popisovat složitěji než ve skutečnosti je; není důležité ani to, že množství pojmů překládá tak, aby seděli právě jeho interpretaci; důležité je to, že se o řešení otázky bytí vůbec pokusil.