Almayerovo šialenstvo

Almayerovo šialenstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74160/bmid_almayerovo-sialenstvo-l0E-74160.jpg 3 11 4

Joseph Conrad (vlastným menom Józef Konrad Korzeniowski, 1857–1924) je jedným z vynikajúcich spisovateľov Európy, s ktorým sa zoznamujeme na Slovensku až dnes. Jeho svojrázny, robustný talent si plne zasluhuje našu pozornosť. Conrad bol dlho námorníkom. Na francúzskych a nadovšetko anglických lodiach zbrázdil všetky moria a oceány, spoznal mnohé národy a kraje. Bezmála štyridsaťročný, chorý a nevediaci sa už uplatniť v rastúcej konkurencii ako lodný kapitán, usalašuje sa v Anglicku a začína písať. John Galsworthy spomína, ako sa zoznámil v deväťdesiatych rokoch s neznámym námorníkom a ako mu ten na jeho údiv čítal jedno z prvých svojich literárnych diel. Galsworthy bol očarený - očarený námorníkom, ktorým nebol nik iný ako náš J. Conrad, i jeho románovou prvotinou - Almayerovým šialenstvom. Hoci Almayerovo šialenstvo iba otvára Conradovu rozsiahlu tvorbu, má už všetky znaky jeho talentu: veľkú všeľudskú tému, hlboký ponor do myšlienkového života hrdinov, vášnivú zaujatosť pre pravdu a spravodlivosť a nevšedný zmysel pre lyrizmus slova. Aj tu sa už všetko pod jeho citlivým perom mení na vzrušujúcu báseň o človeku, o jeho páde i víťazstve. Almayerovo šialenstvo patrí do série Conradových románov a noviel z prostredia orientálneho. K nim sa vhodne pričleňujú aj novely Tajný spoločník a Karain, ktorými sme doplnili náš zväzok.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Almayer’s Folly , 1895


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
06.10.2023 4 z 5

Neřekl bych, že je příběh hlavně o Almayrovi, v příběhu je více hlavních postav, zejména těch s malajskými kořeny. Almayer je zde vykreslen jako prosťáček, který si během čtení nevyslouží žádnou čtenářovu sympatii. Zápletka je neočekávaně dobrodružná až se nedá věřit, že román byl napsán koncem 19. stol. Trochu mi to připomínalo J. Clavella, který psal o padesát let později.

kralika
31.03.2021 4 z 5

Ač prvotina, je to Conrad každým coulem. Exotické prostředí (Malajské pobřeží), námořníci, koloniální pozadí (doba kdy Angličané a „Orang Belanda“ soupeřili o nadvládu nad tímto koutem světa), a zejména skvěle propracovaná psychologie postav, kterou na čtenáře míří ve dvou rovinách. V mlhavých představách Almayera o tom jak bude dobře až..., a v jeho vztahu k dceři, které naplánoval budoucnost, ale jaksi se jí ani nezeptal...


Hanka_Bohmova
14.04.2020 3 z 5

Název knihy dokonale vystihuje hlavní postavu, "pošetilce", který "má touhu, ale nemá sílu" - v kontrastu k těm, jejichž život se prudce vzpíná a zmocňuje svého okolí. Nevěděla jsem, že jde o autorovu prvotinu, příběh sice postrádá hloubku ponoru, pro kterou jsem si Conrada oblíbila, ale mělký není, to vůbec.

puml
14.03.2017 4 z 5

Trochu podhodnocený Conrad. Mně se román líbil a narozdíl od delších Conradových prací je Almayer čtivější a příběh má rychlý spád. Je to ale spíše dobrodružný román, ve kterém hloubka myšlenek a popisu postav nedosahuje temných hloubek Srdce temnoty, či jiných, pozdějších románů autora. Ale jako úvod do Conrada bych to spolu se zmíněným Srdcem temnoty vřele doporučil.

Štítky knihy

prvotina anglická literatura psychologické romány

Autorovy další knížky

Joseph Conrad
polská, 1857 - 1924
2010  78%Srdce temnoty
2004  77%Lord Jim
2006  74%Srdce temnoty / Na pokraji sil
1957  68%Hranice stínu
2011  75%Před očima Západu

Kniha Almayerovo šialenstvo je v

Přečtených13x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce21x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x