Alif, neviditelný

Alif, neviditelný https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202332/bmid_alif-neviditelny-202332.jpg 4 53 13

V nejmenované diktatuře na Blízkém východě chrání mladý arabsko-indický hacker své klienty - disidenty, islamisty a další psance - před zvídavými zraky policejních šmejdilů. Ve své digitální identitě se podepisuje jménem Alif, prvním písmenem arabské abecedy. Jenže pak se věci začnou komplikovat: dostane košem od aristokratky, do které je zamilovaný, a do jeho počítače se nabourá šéf digitálních složek státní bezpečnosti, přezdívaný Boží pařát. Na scénu vstoupí prastará kniha Tisíc a jeden den, tajný rukopis džinů, o němž se on i Pařát domnívají, že by mohl zahájit nový věk informačních technologií, a Alif musí s pomocí viditelných i neviditelných sil bojovat nejen o svůj život. Fantaskní román, který mísí prvky technothrilleru s urbánní fantasy východního střihu, je stejně tak orientální pohádkou a napínavým dobrodružstvím, jako neskutečně zábavným pojednáním o hranicích osobní svobody a úkladech našich digitálních já.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Fantasy
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

Alif the Unseen , 2012


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
06.10.2022

Četla jsem čtvrtinu. Pak jsem knihu zahodila. Placaté charaktery a musela jsem se hodně snažít, abych vůbec nepřemýšlela nad programováním ve stylu "za chvíli mám z nuly geniální AI". Navzdory tomu, že jsem byla ve čtvrtině se tam pořád ještě nic nedělo. Nebo aspoň nic, co by navazovalo na prolog, který mě docela zaujal. Vůbec nechápu, proč to má přepálených 74 % (ale také mi není jasné, kdo je cílová skupina). Asi za exotické prostředí blízkého východu.

Kačkaknihomol
26.06.2018 3 z 5

Za 9kč v Levných knihách, no, neber to! V reálném světe se s Alifem vydáváme na cestu plnou džinů, duchovního světa, počítačů a hlavně filozofie, v tom digitálním je Alif mnohem zkušenější, proto se v tomhle světě dokážeme rychle ztratit. S tímhle hackrem se nám pomalu, ale jistě, otevírají nové hranice, dokonce i světy, plné všudypřítomné filozofie, která mě občas i štvala. Za mě je to kniha možná pro trochu starší, já osobně jsem se v knize tak trochu ztrácela, proto si ji za pár let asi přečtu znova.

Kniha byla přes svojí nepochopenou složitost a na nervy jdoucí filozofii nepochybně skvěla, přesto mám pár výtek. Tou první je až moc nakliknutých témat, autorka tu rozebírá téma islámu, pak džinů, ve vězení dokonce i menší rozebírkou totalitních režimů, počítačů (vážně mě občas ty technické věci štvaly) a do toho všeho se tu ještě promítají ty povídky. Za mě šílený mix, autorka chvíli přeskakovala k jednomu, pak k druhému, a připadalo mi, že pořádně nedotáhla ani jedno. Na jedné stránce šíleně moc informací, na druhé poklidná poušť.

Dalším kostlivcem ve skříni jsou děsně odfláknuté vztahy, Alif si najednou v ten nejnapnutější moment vzpomene, že vlastně celou dobu miluje Dínu. Pak nějaký vztah na jeden den i s dítětem, viz. Vikram a konvertitka, mně ten popis jejich vztahu připadal teda důvěryhodný jak Pán prstenů. Celkově byly postavy děsně WTF.

Jinak, je to určitě pozoruhodná kniha, ve které se skoro pořád něco děje. Taky jí nechybí hloubka, autorka načrtává na můj vkus až moc témat, každopádně jí to ještě dodává na zajímavosti. Paseka se mi touhle knihu prezentuje jako nakladatelství, vydávající exotické knihy. Kdoví, možná si od nich ještě něco přečtu.


martina1199
07.06.2018 4 z 5

Koupila jsem si ji v Levných knihách a neprohloupila jsem. Je to hodně zajímavá kniha, která spojuje fantasy prvky s vyprávěním o hackerovi Alifovi, který se živí tím, že skrývá virtuální IT stopu svých klientů před cenzurou vládnoucí ve Městě, kde se vše odehrává. V románu najdeme džiny, ifríty, státní policisty a vládnoucí rodinu emíra. Mysticismus se prolíná s programátorským jazykem a světem na síti, obojí některým lidem viditelné, a jiným ne. Hodně velký důraz klade autorka na islám (sama je konvertitkou) a především jeho mírnou stránku, což mě mrzelo - především vzhledem k tomu, jak se v posledních letech jeho stoupenci agresivně /teroristicky/ projevují po celém světě.
Doporučuji :-)

Alma-Nacida
27.01.2018 5 z 5

Alif mi vtrhl do života a knihu jsem doslova zhltla na posezení, navíc když je to prvotina, smekám před autorkou!

Sandalkar
13.01.2018 4 z 5

Kombinace technothrilleru s pohádkovým scifi byla okouzlující, bohužel autorovi místy nestačí spisovatelský um na tak velkolepý námět. Tradičně jsem si našla oblíbené i neoblíbené postavy. Je to i zajímavý náhled do života a zvyků muslimů.

artabanb
17.09.2017 5 z 5

Nádherná sci-fi, fantasy kniha s IT vymoženostmi. Někdy hold i v Levných knihách najdete skvost, který se stane třeba i jedním z nejoblíbenějších ve vaší knihovně.

LaCucaracha
28.08.2017 5 z 5

Překvapivě dobré, zvlášť když jsem knížku koupila v Levných knihách za 9Kč. Bohatě se to vyplatilo. Kniha je částečně fantasy, ale nespadá do klasických fantasy škatulek. Spíš je to digitální thriller. Zajímavost mu dodává to, že se odehrává v nejmenovaném arabském státě, což je pro nás samozřejmě exotika. Chvílemi mě trochu obtěžovaly různé morality, filosofující postavy, poučování a výklady z oblasti historie, politiky apod. Ale nebylo to tak hrozné, žádné dlouhé nudné odstavce, jen to prostě chvílemi poněkud přestalo odsýpat. Příběh je bohatý, napínavý, snadno se do něj začtete a chce se vám pokračovat dál až do konce. Určitě doporučuji. Jen pro jedince, kteří si myslí, že všechny Araby bez rozdílu je nutné postřílet, toto není vhodná kniha, protože je o muslimech a islámu. A vůbec - hodně textu, malá písmenka, myšlenky... nic pro podobné inteligenční omezence.

ttpnkov
22.08.2016 3 z 5

Nápad propojit tvrdý politický režim a fantastické příběhy a jejich kreatury se mi hrozně líbil. Ovšem mimo tuhle část celku, a sympatické postavy, je to pro mě jen další předvídatelný příběh schovaný v IT hatmatilce a náboženství, kterému víceméně chyběla ta "červená nit".

Padla Hvezda
13.07.2016 5 z 5

(SPOILER) Tato kniha je něco úplně jiného, než jiné knihy. Tou odlišností mi trochu připomínala Gaimana a pár anime, ale i tak je to něco nového, neotřelého. Přečetla jsem ji za jeden den a nemohla jí dát z ruky. Exotické prostředí, zajímavé téma, sympatické postavy...
Co mě štvalo, byly narážky na víru, tu všeobecně nemusím - byly ale v množství, které jsem ještě schopná tolerovat. Nějvětší ránou pak byla smrt Vikrama, ve zbytku knihy mi chyběl.

Sakulnikov
27.03.2015 4 z 5

Dobře popsané reálie Blízkého východu. Občas trochu nucený posun děje, ale jinak velmi přirozené propojení světů. Bátin a Záhir v krásném moderním pojetí

bbara155
14.03.2015 4 z 5

Zvláštní propojení fantasy s politickým thrillerem. Zpočátku jsem měla trochu problém se začíst, ale pak mě knížka začala bavit.

lookash
06.01.2015 5 z 5

Uzasna urban fantasy!

veratom
11.06.2014 5 z 5

Vynikající fantasy román, který mě příjemně překvapil. Prostředí hackerů, pohádkový svět plný džinů - děj, který má spád. Super napínavé dobrodružství.
Kniha je fakt skvělá a mohu ji doporučit všem. Já si ji rozhodně přečtu zase

Štítky knihy

islám Orient pouště počítače World Fantasy Award (cena)

Autorovy další knížky

2018  78%(Ne)normální
2014  74%Alif, neviditelný
2019  73%Generace proč
2022  71%Neviditelné království
2019  68%Ms. Marvel (Kamala Khanová)

Kniha Alif, neviditelný je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce109x
Chystám se číst49x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x