Generace proč

Generace proč https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421806/bmid_generace-proc-dJK-421806.jpg 4 27 5

Ms. Marvel série

< 2. díl

Šestnáctiletá Kamala chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Je fanynkou superhrdinů, píše s nimi své vlastní fanfikce. A pak se sama superhrdinkou stane a začíná pronikat do světa svých idolů – Thora, Spider-Mana a dalších členů Avengers. Ms. Marvel získala pět nominací na Cenu Willa Eisnera, vyhrála cenu Hugo, a dokonce si odvezla titul Nejlepší série z Mezinárodního komiksového festivalu v Angoulême.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Crew
Originální název:

Generation Why , 2015


více info...

Přidat komentář

fvalek
17.06.2022 3 z 5

Jo, cílovka tohohle komiksu je zvláštní, protože to celé vyznívá jako dívčí komiks pro mladší čtenáře, ale myslím, že neurazí nikoho. Neřeší se tu dívčí problémy a jiná společností feminizovaná témata jako móda, kluci apod., naopak se řeší problémy generativity a moderní doby. Objevuje se dokonce Wolverine a podle mě to je docela dobrá akce, takže hoši, nebojte se ženské hrdinky, protože i ta má co nabídnout.

Co se týče děje, tak první díl byl možná trošku všestrannější. Tady se zápletka točí jen okolo Vynálezce a Kamala se za celý den prakticky neobjeví doma, jednou štěkne ve škole, jednou pokecá s Brunem a jinak je celou dobu v pohybu a pátrání. To je škoda, protože celý její arabský a etnický život byl dost zajímavý a podle mě tam je ještě velký prostor k tomu ji poznávat. Navíc na to, že je celý díl "v pohybu", tak z hlediska nějaké akce a epiky to rozhodně nebylo nadstandardní. Co se týče velkého finále, bylo to možná až smutné a Kamala se zrovna moc nepředvedla, naopak se ukázala síla mládí, společné práce a mladé generace. Krásné, ale pro mladého čtenáře k ničemu. Nevím, jaké tu je mravní ponaučení? Věřit sám sobě a nemít depresi z toho, jak dospělí opovrhují mladší generací? Nevím jestli to je nejvhodnější téma pro tu neuchopitelnou cílovku.

Co je na tomhle díle nejvýraznější jsou různá camea a hostující hrdinové. Už nepoznáváme svět kolem Kamaly, ale poznáváme její původ a další schopnosti, slabiny a dovednosti. Nejprve se objevuje Wolverine a je možná autorkami pojatý jako moc milý, hodný a měkký. Pak se zjevuje Lockjaw, který si tak na české scéně mimo komiksové komplety odbývá svou větší premiéru. Nakonec se zjevuje i Medusa a další Inhumans, což taky není tak běžné a ohrané. Možná i proto tu je tak velká mezera na trhu a všechno se zdá rozjeté a čtenář neví jak se co stalo. Proč nemá Wolverine léčivý faktor? Proč jsou Inhumans na Zemi a ne na Měsíci? Ale to v podstatě není důležité. Důležité je dostat toho kakadu!

wistar
14.11.2021 2 z 5

no nevím pro koho je to určené? pro holky 13 let je to infantilní a pro malé děti se tu řeší věci jako klimatické změny, je to neurážející komiks, který má zajímavé myšlenky které nerozvíjí a neví pro koho je


mirec88
17.09.2021 5 z 5

Ešte lepšie ako prvý diel. Prečítal som tento komiks cestou do Košíc v autobuse a vo vlaku a bola to veru veľmi príjemná, zábavná, akčná jazda. Tu už sa príbeh Kamaly naplno rozvinul, páčili sa mi všetky 4 linky (Wolverine, Lockjaw, Vynálezca a matrixovská zápletka). Skvelé. Plných 5 hviezd. A ako bonus, tento komiks má posolstvo, že všetci pokiaľ máme priateľov, hoci sme superhrdinami, nikdy nie sme sami a je potrebné pracovať v tíme. A samozrejme Ms. Marvel má dušu a najviac sa mi páčila myšlienka, že keď je superhrdinkou, či musí ubližovať druhým. Žiaľ musí... Ako povedal Wolverine, niekde tá bolesť musí vyjsť.

memphisz
05.05.2021 4 z 5

Samozřejmě to je trochu přitažené za uši, ale to už tak nějak k Ms. Marvel patří. Kamala potřebuje mentora, který by ji zasvětil do superhrdinské branže. Týmuje s Wolverinem, Lockjawem... Ale nakonec si stejně chce dělat věci po svém. Do toho se utkává s šíleným padouchem řešícím přelidnění a klimatickou krizi ve stylu šílených vědců z minulého století. Téma důležité, ale další ekoterorista tomu moc neprospěje. Ms. Marvel naštěstí vede stále stejně nenucené motivační proslovy a tak je vše v pořádku.

DennisMoore
16.10.2020 5 z 5

Super pokračování super prvního dílu, svět je tedy stále v pořádku... I když Kamala Khanová si to nejspíš zrovna nemyslí, protože má jako Ms. Marvel v zácviku docela dost práce. Naštěstí jí napřed podá pomocné drápy Wolverine (dal bych cokoliv za to, kdyby se ještě setkali v samostatné knize) a po něm pomocné tlapy Lockjaw, plus má Kamala k ruce i nesuperhrdinské přátele a rodinu, o něž v tom příběhu kráčí úplně stejně. Nic se nemění na tom, že je pro mě jednou z nejlepších hrdinek made in Marvel, a to se v podstatě pořád ještě seznamujeme.

Autorovy další knížky

2018  78%(Ne)normální
2014  74%Alif, neviditelný
2019  73%Generace proč
2022  71%Neviditelné království
2019  68%Ms. Marvel (Kamala Khanová)

Kniha Generace proč je v

Přečtených28x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce9x
Chystám se číst6x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x