(Ne)normální

(Ne)normální https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/392833/bmid_ms-marvel-1-DVj-392833.jpg 4 75 13

Ms. Marvel série

1. díl >

SPOLUŽAČKA. SÉGRA. SUPERHRDINKA. Ms. Marvel je příběhem teenagerky, která si hledá svou cestu. A jen tak mimochodem získá nadlidské schopnosti, které změní celý její život. Představte si, že se ze dne na den octnete ve světě Marvelu po boku Spider-Mana, Iron Mana a dalších oblíbených hrdinů. Jak s novou mocí naložíte, jak si získáte respekt osobností, které zbožňujete? Šestnáctileté Kamale Khanové se přesně tohle přihodí, ale zároveň nezmizí starosti, jaké řeší každý puberťák. Musí zvládat školní povinnosti i zamotané vztahy a chce žít svůj život jinak, než by si přáli její rodiče. Sice má superschopnosti, ale furt může dostat zaracha.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Crew , Paseka
Originální název:

No Normal , 2014


více info...

Přidat komentář

LuciaSangster
09.07.2023 4 z 5

Musím se přiznat. Viděla jsem jako první seriál, ke kterému je kritika. Musím říct, že se mi líbil, proto jsem se vrhla na komiks. Bavil mě i on. Je to tu více propracované, a hlavně si uděláte větší obrázek o Kamale. Hlavně tu jsou pasáže, které vám vysvětlí věci víc než v seriálu.

Za den jsem měla přečteno. Nemohla jsem se odtrhnout. Tento super komiks se mi moc líbil. Má v sobě toho tolik, co muže předat dospívajícímu čtenáři. Hlavně si můžeme představit, jaké by to pro nás mohlo být, když bysme byli na jejím místě. (protože jsme fandom celého Marvelu)

Kamala je sama sebou a tím se stává úžasnou a originální hrdinkou, která vám ukáže, jak se pere se svým životem.

mirec88
17.09.2021 4 z 5

Nečakal som, že ma tento príbeh tak zaujme. Ale zaujal. Bol skvelo napísaný so všetkými výhodami ale aj problémami, ktoré môže mať dievča, ktoré náhodne dostane superschopnosti. Páčilo sa mi to, že sa jedná o moslimské dievča, ktoré aj hľadá samu seba a svoje miesto v spoločnosti. Okrem superhrdinskej časti totiž musí hrať vzornú dcéru, ktorá má byť doma načas a často dostáva zaracha. Pekne napísané a nakreslené. Príjemná nenáročná jednohubka. A teším sa na pokračovanie.


memphisz
04.05.2021 4 z 5

Je to vtipný! Hodně lidský. Neotřelý příběh o dospívající náctileté, která se pere s tlakem střetu kultur, očekáváním své rodiny i okolí a k tomu s nenadále nabytými superschopnostmi. Kamala Khan je zajímavou postavou, i když zatím se setkáváme jen s jednou její stránkou. Líbilo se mi, že je do příběhu nevtíravě zapojená skutečnost, že jde o první hrdinku muslimku, a jak se tvůrci poprali s faktem, že nejde o první Ms. Marvel.

RadimWiniarski
20.03.2021 4 z 5

Jelikož už někdy na konci tohoto roku k nám vtrhne seriálová verze v hlavní roli s úplným hereckým nováčkem Iman Vellani, řekl jsem si, že je ideální čas na to, vrhnout se její komiksový předobraz. A jak tedy z mého pohledu dopadlo první představení Kamaly Khan jako Ms. Marvel?
V první řadě se díváme na celou superhrdinskou komunitu z pohledu mladého člověka, který na počátku nemá žádné schopnosti. O schopnostech maximálně sní a přemýšlí o tom, jak by s nimi nakládal. A když už se mu poštěstí, tak absolutně netuší, jak s nimi zacházet. Postupně se tak všechny svoje schopnosti učí ovládat a například zjišťuje, zdali jsou superhrdinské obleky opravdu tak pohodlné, jak vypadají, nebo zdali je možné skloubit pomáhání lidem s tím být vzornou dcerou a stihnout večerku doma. Právě rodinné hodnoty zde hrají velkou roli, a tak je zajímavé sledovat ten kontrast mezi rodinou, která ctí tradiční muslimské hodnoty a Kamalou, která se pokouší vymanit z jisté škatulky a chce žít normální život puberťačky.
Jak je u Marvelu zvykem tak i zde však máme dostatek příjemného nenuceného humoru, který tyto dramatičtější chvíle vyvažuje.
Celkově jde o příjemný start této hrdinky, který nás postupně uvede do problémů, kterým Kamala musí čelit, a který nás v závěru dokáže nalákat na pokračování. 75%

Jajiinka
06.12.2020 5 z 5

Hodnocení 4,5⭐/5⭐

Tento komiks je o příběhu mladé teenagerky, která miluje postavy jako Spider-Man, Iron Man a další superhrdiny. Hledá ve světě svůj smysl, když je najednou obdarovaná nadlidskými schopnostmi. Tyto síly jí změní celý život, ale bohužel její teenagerské starosti nezmizí. Zvládne Kamala školní povinnosti i zamotané vztahy v rodině i mimo ní? Dokáže najít své pravé já a stát se superhrdinkou?

Tento komiks se mi moc líbil. Má v sobě toho tolik, co muže předat dospívajícímu čtenáři. Je v něm poučení a mladý čtenář se muže ztotožňovat s nepochopením rodiny a domácím vězení (kdo nedostává zaracha, žejo ????.) . Je to klasická marvelovská šablona – Kamala získá superschopnosti a zjišťuje, že se s nimi pojí i velká odpovědnost. Také se snaží vymanit ze své kulturní škatulky a začít žit svůj vysněný život. Empatie příběhu a sympatická hlavní představitelka dělá dokonalé dílo, které dokreslují krásné obrázky. Komiks je ilustrován ve velmi příjemném stylu a krásně dokresluje emoce postav s nádechem superhrdinského filtru. Barevnost komiksu je jemná a líbí se mi nápad s nelidskou schopnosti u Kamaly měnit svůj vzhled a proporce své postavy. (zvětšení se či nějaké své části)

DennisMoore
06.10.2020 5 z 5

V příběhu Ms. Marvel se střetají světy - svět superhrdinů a svět normálních smrtelníků, svět dospívajících a svět dospělých, svět západní a svět východní... A to všechno v hlavní roli s jednou z nejsympatičtějších hrdinek, jaké jsem kdy na stránkách Marvel komiksů potkal. Naprosto chápu, proč tuhle knihu spolu s Crwí vydala Paseka, protože tohle je přesně ten typ komiksů, na něž má Paseka čuch - silný příběh, jenž má šanci oslovit dospívající čtenáře ne tím, že v něm někdo někoho tříská a říká při tom husté hlášky, ale tím, že má také nějaké poselství, které chce čtenáři předat. V tomhle případě několikanásobné a přitom nenásilné, hravé a vtipné poselství, jež by nemělo utéct ani dospělým. Super.

Kate18
17.09.2020 4 z 5

Kamala Khanová má těžký život, protože má přísné rodiče. Jednou se vyplíží v noci z domu na párty a narazí na zvláštní mlhu, ve které se setká se skupinou superhrdinů. Přeje si být jako Captain Marvel a najednou se jí to splní. To jí obrátí život naruby. Připlete se k vloupání v kavárně svého kamaráda a rozhodne se zasáhnout. Přepadení se zvrtne a Kamala se během něj dozví o jakémsi Vynálezci, po kterém začne další den pátrat. Ale Vynálezce nenajde, jen jeho tajné doupě. Stopy ji snad příště zavedou blíž k vyřešení.

Mooneylan
30.05.2019 4 z 5

Zajímavý YA příběh o dívce, která se zoufale snaží vymanit z područí své rodiny a kulturních stereotypů a zároveň si udržet chladnou hlavu a užít si život naplno. Díky tomu že získá superchopnosti se jí to možná podaří :)
Protože se jedná o Young Adult, nemůžeme tady čekat krvelačné scény plné epických scén. Na co je tento příběh ale bohatý je spousta emocí, vhled do situace dospívající dívky skvěle skloubené se supehrdinskými problémy.
Za mě dobrý! :)

Gustik5
19.03.2019 3 z 5

Ms. Marvel: (Ne)normální je docela obyčejným dětským komiksem s tradičními vyprávěcími prvky a hrdinkou z jiného kulturního prostředí. Přesto nejde o nějakou agitku, ale o klasický “marvelovský” příběh o prostém hrdinovi, který zničehonic přišel k velké moci, jež s sebou nese i velkou odpovědnost. Klasický “spider-manovský” mustr Kamale Khanové sedí a myslím si, že jde o vcelku povedenou sérii. I přesto, že postava si vlastně vypůjčila starší identitu Carol Denversové, jež je nyní známa jako Captain Marvel, dává to vlastně v příběhu smysl, neb jde o Kamalin vzor. Trochu zvláštní je samotný způsob, jakým hrdinka přišla ke svým zvláštním schopnostem, které se teprve učí poznávat a ovládat (ale to snad bude v budoucnu trochu osvětleno). I přesto, že se jedná o rozjezd řady a seznámení se s postavami, rozhodně by komiksu neuškodilo trochu víc akce. To zachraňuje hlavně druhá půle, kde se děj slušně hýbe kupředu. Tak po typicky otevřeném konci uvidíme snad v další knize, které rozhodně dám šanci.

animovanej medv
08.03.2019 5 z 5

Kniha přečtená během dvouhodinové cesty domů. Skvěle strávené dvě hodiny, nelituji koupě a ráda půjčím celé své rodině i přátelům :)

milan1935
03.01.2019 4 z 5

Ms. Marvel sem před tím moc neznal a tak pro mě více překvapivá. Už před tím sem slyšel o cenách, které tento komiks dostal a chápu za co. Celý příběh je origin ms. Marvel a to mi přijde dobře. Origin tary není nacpaný v jedním sešitu, ale je v celém booku. Ukazuje nám to jak si představuje Khamala hrdiny a taky proč by chtěla jedním být. Zaporáci tam nejsou skoro žádní, když tam je akce tak je to spíš něco jak pomoc kočce na stromě. Celý book nám, ale ukazuje, že větší akce bude au v druhém booku. Pokud chcete hrdinský příběh žák tohle za přečtení stojí.

VWDarkness
18.12.2018 5 z 5

Rozhodně super počtení pro dnešní mládež. Já si Ms. Marvel naprosto užila a oblíbila. Dílo donutí člověka zamyslet se nad dnešní problematikou, stejně jako ho pobavit a zároveň si zachovat tvář Marvelu. Není žádný div, že Kamala Khan se stala jednou z nejznámějších Marvelovských postav tohoto století a hrdě se přidává k nejznámějším týmům Marvelu (včetně All-new All-different Avengers) a vyskytuje se jako vedlejší postava v nejednom komikse jiného hrdiny (Spider-man Miles Morales; Captain Marvel).

Pokud milujete Marvel a nevíte po čem sáhnou - na 100% doporučuji!!! :)

fvalek
08.12.2018 3 z 5

Jestli Vám přijde divné, že jako muž, ve 22 letech komentuji dětský komiks pro holky, čtěte dál. Vůbec jsem podle anotace netušil, že něco takového kupuji...

Arabská hrdinka, proč ne, 16letá hrdinka, proč ne, trošku zvláštní holka, proč ne...

Problémem tohohle komiksu ale je, že se snaží reprezentovat ženy hrdinky, ale ne moc vydařeným způsobem. Já proti ženám hrdinkám nic nemám, vždyť je to super, ale pak si koupím takovouhle knížku a bafnou na mě růžové stránky, zvláštní jemná kresba a teen komiks pro holky. To jsem ale určitě nečekal, chtěl jsem tomu dát šanci a teď jsem zjistil, že to je pro děti a mládež, bomba. Pokud to má být komiks, který má být brán vážně, musí obsáhnout celou škálu čtenářů (vždyť i kluci si rádi přečtou o ženě/dívce hrdince), a ne se soustředit vyloženě na dívčí publikum, což jsem v předobjednávce vůbec netušil a dost nepříjemně mě to překvapilo, protože komiks není zařazený v žádné dívčí četbě, dětské četbě apod. Pokud jde autorkám skutečně o rovnoprávnost, feminismus, vyrovnání ženské hrdinky mužským hrdinům, tak tohle je leda tak cesta, jak zapříčinit, že se tomuhle komiksu každý muž vysměje a nikdo ho vážně určitě brát nebude.

To je taková velká výtka na začátek, protože jak říkám, nemám nic proti ženským hrdinkám a beru je s rovností, ale když na mě bafne barbie verze pro holky, tak ho automaticky beru jako něco, co není úplně pro mě. Nicméně kresba komiksu je pěkná, barvy jsou jemné a moc se mi líbila, až na určité nelidské proporce postav. Když kreslíte komiks o holce, co umí měnit tvary, tak je podle mě důležité, aby ostatní lidé vypadali velmi přesně, aby vynikla každá její změna tvaru. Většina postav komiksu ale měla divné proporce a vypadali tak nějak všichni jako by měnili tvary, měli obří hlavy, dlouhé končetiny nebo záda do oblouku, v tomhle to bylo hrozně divné a kresba hrozně mátla a zaváděla...
Děj byl "normální", nic extrémního, ale pro "počátek postavy" asi ani nic akčnějšího nejde. Když pominu záhadné nabytí Kamaliných schopností, děj je dost běžný, možná místy fádní. Nevím jestli je nějaký sekundární cíl komiksu prozkoumat muslimský život, ale číst půl knihy o tom, jak se Kamala hádá s mámou je prostě nuda. Změna přichází až s prozkoumáváním Kamaliných schopností, která se k tomu staví asi jako každá správná fanynka Avengers, prostě to chce použít, rozvíjet, chránit svět, v tomhle byla Kamala hodně příjemná a autentická. Ona celkově ta její postava je dobrá, jen ti lidé okolo jsou osinoidní.
Akce jsem se v komiksu moc nedočkal, celý větší boj se odehrál na dvou stranách. Druhý "boj" byl vlastně zběsilý útěk. Co mě překvapilo byl souboj s příšerou v bonusovém příběhu, kde vlastně Kamale zavolá máma a ona tam příšeru nechá dál řádit a zdrhne, to mi přišlo šíleně nelogické a hrozně primitivní dějově.

Celkově tedy, co k tomu říct... Když vidíte všechny ty pochvalné recenze a všechna ta ocenění, kterými se kniha chvástá, tak si řeknete, že to je prostě průšvih. Pokud ale čekáte teen drama s lehkým nádechem superhrdinů, což je asi ta správná kategorie kam tenhle komiks patří (což jsem při koupi samozřejmě nevěděl), tak vás to bude bavit. Rozhodně si asi koupím další díl, nejsem ten typ, co prvním dílem odhodí celou sérii. Upřímně doufám, že už to nebude tak hrozně dětské a dívčí, že se to trošku srovná, ale moc tomu nevěřím, nicméně si nechci nechat ujít řadu "záhad", které zatím komiks přinesl. Ať podivná mlha, která zaplavila město (a přinesla Kamale schopnosti?), tak podivný záporák, který ale bude asi fajn, když se nebojí vyrábět vražedné lasery a kočičkové roboty... Za mě dvě hvězdy, bohužel, a příště bych byl raději, kdyby to bylo víc rovnoprávné i k mužům a ne prostě komiks pro holky, protože hrdinka je zajímavá, nevidím důvod proč jí takhle zaměřit na jediné pohlaví.