Vyvolený

Vyvolený https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492489/bmid_vyvoleny-GRD-492489.jpg 4 59 12

Alex Verus série

< 4. díl >

Alex Verus je věštec, který vidí možné budoucnosti – jeho schopnosti ho už dostaly z mnoha svízelných situací. Jenže tentokrát to možná tak snadné nebude. Alex kdysi býval učedníkem temného mága a v jeho službách udělal spoustu věcí, na které není pyšný. Uprostřed zvěstí o návratu svého dávného mistra musí Alex čelit následkům svých přečinů v podobě mladého adepta, jemuž jde jen o pomstu. Alex sice změnil svůj život k lepšímu, obává se však toho, co si jeho přátelé – včetně učednice Luny – pomyslí o této temné minulosti. Jenže pokud mají riskovat život, potřebují vědět, za koho vlastně bojují…... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Chosen , 2013


více info...

Přidat komentář

Damonka12
01.01.2024 4 z 5

4,5 tento díl byl zatím nejlepší z celé série. Alexe miluju a ráda se o něm dozvídám více. Miluju i ostatní postavy v knize a celkově i to, jak je vymyšlen celý svět magie. Kniha je zároveň i moc čtivá.

Duchoslp
22.05.2023 4 z 5

Tenhle díl ukazuje Alexe v trošku jiném světle, protože tentokrát musí zachránit sám sebe a srovnat se se svou minulostí. Není to jednoduché ani pro jeho přátelé a až čas ukáže, kdo za ním stojí v dobrém i ve zlém


jennefer
04.11.2022 4 z 5

Stává se z toho má oblíbená série:-)

havrmoni
21.10.2022 5 z 5

Tak jo to byl masakr a to doslova. Ten chlapík se mi líbí čím dál víc.

SBH
06.06.2022 5 z 5

Já bych tak moc chtěla být Alexova kamarádka. Ale pochopitelně pouze v případě, kdybych byla obdařena nějakou kchůl magickou schopností, jako třeba dokázat někomu vymluvit díru do hlavy, ale jako skutečnou díru, žádnou metaforu.
Tahle série – díky literárnímu bohu – neztrácí šmrnc ani úroveň. Tímto velká poklona práci nakladatelství, překlad a korektury ve špičkové kvalitě, namasté na stotisíckrát.
Takže se budu opakovat. Pro mě asi nejdůležitější složkou díla jsou postavy, živé, uvěřitelné, komplikované, sympatické. Alex pochopitelně vede, druhý v pořadí je Sonder, jako jo, chápu, že má s Alexovou minulostí problémy, neboť jest londýnským Mirkem Dušínem, ale zase – když teče Alexovi do bot, stojí při něm. A že vlhkosti přibývá. Málem bych zapomněla, Arachné dočista zbožňuju. Jo a chemie mezi těmi všemi by naplnila Synthesii Semtín, to bez debaty.
S tím pochopitelně souvisí vtipné a reální dialogy. Autor naštěstí neopakuje chybu tvůrce Železného druida, který dokáže v dramatických situacích mezi dvěma máchnutími meče dlouhosáhle žvanit na téma nesmrtelnosti chrousta. Dokonce i závěrečná výměna názorů Alexe s Willem proběhla naprosto realisticky včetně faktu, že zloduch nezměnil názor a odešel přesvědčen o své pravdě.
Zápletka byla příjemně tažná, opravdu mě nadchlo, že jsem se dozvěděla klíčové události z Alexovy minulosti. V té souvislosti obtížně odlišuju světlé a temné mágy. Jo, ti špatní berou lidi do otroctví a vraždí a podobně, ovšem ti rádoby klaďasové nechávají jejich řádění bez povšimnutí, čímž – tedy aspoň pro mě – vlastně zlo podporují. No a někteří členové Rady, hm, to jsou záporáci jak vyšití.
Bonbónkem jsou pro mě fyzikální dopady aplikace magie, nad popisem přenosu momentů hybnosti a vektorů síly při vykolejení vlaku jsem si prostě užívala.
Rozhodně plný počet a už se nemůžu dočkat pokračování.

Alena_S
09.05.2022 4 z 5

Za mě dobré. Napětí, další kousky Alexovy minulosti a pořádně štiplavá dilemata. A konečně nějaký posun v osudech postav! (Mám ráda, když série někam jde, ne jen v každém díle stejná zápletka s novým špatňákem a vývoj k tomu nijaký až žádný.)

Jediné mínus tu byla ta jeho ukřivděnost. Dospělý člověk, zvlášť když přitom učí své okolí, že činy mají důsledky, by neměl každých pár stran volat "Je jedno, co jsem udělal, protože jsem přece řek', že mě to mrzí!"
Pokud v dalším díle uvedou, že za jeho fňukání mohlo vyčerpání, na které teda měl nárok, tu pátou hvězdu mu vrátím. :-)

finka
07.05.2022 3 z 5

Poslední díl, který jsem četla. A že jsem měla problémy dobrat se konce. Depresivní.
V podstatě jen úprk - ještě, že má mág rychlé nohy - připomínalo mi to sérii Robokat. S pádícím robotem má Alex společnou i jistou chladnost (jak o věštci prohlásila jedna dámská postava ve druhém díle), no robot na to má nárok...
Těšila jsem se na hrdinovu temnou minulost, o které se celou sérii žvaní, důkaz, že je člověk, a přitom...
Čtení pro hodně mladé.
Z nostalgie tři body.

Lacie
28.04.2022 5 z 5

Děj nabírá obrátky, Alexe dohnala minulost a veškeré techniky, které si osvojil a díky kterým poslední dobou žije klidně, získal přátele a spokojený život – jsou k ničemu. Nakonec se musí o sebe postarat způsobem, který se mu nelíbí, ale další možností je smrt. Okruh jeho přátel se díky tomu zúží, což mi tedy od nich přišlo dost pokrytecké a nespravedlivé. Uvidíme dále.

Tuti
25.04.2022 5 z 5

Tak konečně můžu zvýšit hodnocení!!
Tenhle díl měl konečně všechno, co tam mělo být!
Alex už není jen plochá postava a konečně se trochu víc vyvíjí ;-)

Za mě palec nahoru

Turante
16.04.2022 4 z 5

Opět skvělé, i když trochu depresivnější čtení. Moc se mi líbí jak se postupně objevuje minulý život Viruse a jak se s tím vypořádává. Snad bude brzy pokračování.

Elion
10.04.2022 5 z 5

Tohle je pro mě druhá nejoblíbenější serie kterou mám doma a s každým dalším dílem je lepší a lepší.
Myslela jsem si, že Alexe už dobře dobře znám ale zase mě dokázal mile překvapit. O tom jak se dokáže prát se svou minulostí ale i o tom, jaký z ní má pořád strach. I přesto, se dokáže postavit nepřátelům aby ochránil sebe a své přátele. Protože to je to, co je pro něj nejvíc a zároveň je to to, co ho odlišuje od minulého já.

kokrokr
07.04.2022 3 z 5

Čtvrtý díl z fantasy světa mágů. Bohužel Alexe dostihla stará minulost z učňovských let. Verus své problémy opět řeší pomocí schopnosti vidět možné budoucí verze událostí a také si pomáhá kouzelnými předměty ze svého krámku. Hlavní podíl na jeho dalším přežití mají ovšem jeho přátelé a nájemníci. Pohodové čtení za tři a půl bodu.

Autorovy další knížky

Benedict Jacka
britská, 1980
2020  79%Předurčený
2020  85%Prokletý
2022  87%Vyvolený
2021  89%Zmizelí
2023  92%Skrytý

Kniha Vyvolený je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce78x
Chystám se číst27x
Chci si koupit12x