Prokletý

Prokletý https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438970/bmid_proklety-sdN-438970.jpg 4 96 18

Alex Verus série

< 2. díl >

Od doby, co se Alex nechvalně proslavil tím, že svými věšteckými schopnostmi dokáže porazit mocné temné mágy, se snaží moc nevyčnívat. Jenže teď zjistil, že se začíná znovu rozmáhat jistý zakázaný rituál. Někdo vysává životní sílu magickým tvorům – a přitom je ničí. A brzy přijdou na řadu i lidé. Alexe najmou, aby celou věc prošetřil, a on si přitom uvědomí, že ne všichni v Radě chtějí, aby se tou věcí podrobněji zabýval. Zatímco jen s obtížemi odděluje přátele od nepřátel, stane se cílem těch, kdo jsou ochotni riskovat zdravý rozum kvůli moci…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Cursed , 2012


více info...

Přidat komentář

Damonka12
25.12.2023 4 z 5

4,5 tahle série mě moc baví. Alex je perfektní hlavní postava a fungování celého magického světa je moc dobře vysvětleno a vymyšleno. Potřebuju znát Alexovu minulost.

Vknihách
11.06.2023 4 z 5

magické, akčné, napínavé

Druhý diel série Alex Verus, s názvom PROKLETÝ, spĺňa trojslovné prívlastky, ktorými som knihu charakterizovala, do bodky. Žáner urban fantasy často nečítam, ale musím priznať sama sebe, že táto séria sa mi dostáva riadne pod kožu.

Prokletý je o kus lepší príbeh, ako jeho starší brat (PŘEDURČENÝ). Lepší v prepracovanosti deja, ktorý sa síce rozbieha pomalšie, no postupne pekne graduje, nechýbajú bojové scénky plné ohňa, ľadu, mágie, ale aj úplne bežných granátov a typických strelných zbraní. Akciu striedajú kľudnejšie pasáže, v ktorých Alex musí vyriešiť hneď niekoľko problémov a prekážok a ako by to bolo, keby mu pri tom nejde o kejhák.

V príbehu vystupujú nám už známe postavy, ale aj úplne nové. Tu sa natíska podotknúť, že tých postáv bolo v knihe naozaj dosť a jediní, koho som si nemýlila, boli Alex, Luna, Arachné, Sonder a Deleo. Takže dosť prúser :)

Ďalším mini mínusom boli pre mňa dosť dlhé kapitoly. Aj to, rovnako ako moja pamäť rybičky Dory je subjektívne, vám sa mená môžu pamätať dobre, rovnako tak môžete mať v obľube dlhé kapitoly. Okrem týchto drobností nemám krivého slova, ktoré by som autorovej knihe adresovala.

Do života Alexa aj Luny vstúpia iní ľudia, z čoho som mala od začiatku nepríjemný pocit. Už v prvej časti som dúfala v romantickú linku, dúfam však naďalej. Vzťah týchto dvoch postáv je komplikovaný, ale napriek tomu cítim chémiu. Či ju tam autor napísal, alebo je to len moje zbožné prianie, netuším. Zatiaľ. Verím, že ďalšími časťami sa to bude vyvíjať v môj prospech :D

Veľkým plusom je pre mňa sympatický hlavný hrdina, humor, situácie používania mágie, dynamika príbehu, zvraty, skvelý výber charakterov vedľajších postáv a v neposlednom rade, opäť ukončený príbeh. Ak vás BENEDICT JACKA zaujal, verím, že siahnete po ďalšom pokračovaní.

Někdy se stanou věci, se kterými jste nemohli počítat, a prostě se s nimi musíte nějak vypořádat.


Duchoslp
17.05.2023 4 z 5

Alex, Luna a Sonder jsou nesourodý, ale poměrně úspěšný tým. Pořád si myslím, že série Atticus je trošku lepší, ale i přesto je to pohodové čtení

havrmoni
18.10.2022 5 z 5

Baví mě to čím dál víc. Postavy nijak nerozebírám je to prostě fantasy.

Lacie
26.04.2022 5 z 5

Prokletý se mi líbil ještě víc, než první díl. Nejspíš je to vytažením Alexe z ulity, přibyly postavy, které mají do děje co mluvit. Detektivní zápletka se mě velmi dotýkala, jsem opravdu ráda, že je Alex takovýto a "nelidé" mu nejsou u paty.
Kdo mi tu opravdu vadil, byla Luna. Chápu ji, ovšem, přesto mě zklamala. Alex jí rok pomáhá jak může, cvičí ji, chrání, aby jí pak někdo zamával před nosem líbivými slovíčky a Luna totálně zblbne. Po první akci se spétačem osudu bych čekala, že už má o magii nějaké povědomí, stejně jako o mázích, však z toho nevyšla bezbolestně – ale ona naletí na "magické dary zadarmo", i když jí ALex varuje horem dolem, husa.
Jestli má být Alex a Luna nějaká romantická linka, jak se tu v komentářích píše, tak to aby holka pořádně vyrostla.

Jajiinka
18.02.2022 5 z 5

Vše dává smysl a zápletka byla velmi povedená, jeho podání vysvětlení různých aspektu jeho vědění je velmi zajímavá. Jediné, co bylo trochu matoucí byli jména postav, kterých je v tomto díle více než v předešlém. Konstelace vztahu záporáků a hlavní postavy je zajímavá a těším se, jako se tyto vztahy budou vyvíjet v budoucnu. V tomto díle, je poměrně více akce a je velmi povedená. Takže si také pojďte užít urban fantasy s Alexem Verusem – nebudete litovat.
----------------------- vice v záložce Recenze / RECENZE NA DRUHÝ DÍL KNIŽNÍ SÉRIE ALEX VERUS - PROKLETÝ ------------------------

Ramiel
28.01.2021 4 z 5

Lehce, velmi lehce mi tato série připomíná Kroniky železného druida. Zejména vztahem mistr a učednice. A také Alexovým viděním v kouzelném spektru. Ale je to fajn nenáročné čtení na oddych.

Elion
03.01.2021 5 z 5

Když jsem přetetla první díl z této serie, věděla jsem že musím mít doma i tento. Je to velmi nadějná serie a v mé knihovně se řadí mezi ty nejlepší knihy. Moc se těším na další díl a na další příběhy o Alexovi a Luně.

vandalindakova
29.12.2020 4 z 5

Kniha mi byla poskytnuta na recenzi v rámci spolupráce s nakladatelstvím Fantom Print.
Druhý díl série mě bavil ještě o chlup více, jak díl první. Děj byl napsaný velmi čtivě, takže to prakticky odsýpalo samo. Celý příběh byl dost našlapaný a plný akce.
Líbilo se mi, jak se zde ukazoval jiný úhel magie, než v jedničce. Tím se celkově rozvíjel fantasy svět. Díky tomu se zde neobjevovalo ani tolik nepřesností a vše do sebe pomalu zapadalo.
Zápletka byla vymyšlená zajímavým způsobem, a mě hrozně bavila. Navíc se zde otevřelo téma magických tvorů, které se v prvním díle pouze jenom naťuklo.

Áňa 998
23.12.2020 5 z 5

První díl byl skvělý, ale tenhle druhý byl ještě lepší! Neskutečně mě baví magický svět Alexe, prostředí Londýna ve kterém se odehrává... Nemůžu se dočkat dalšího dílu!

barbb8k
06.12.2020 3 z 5

Tento díl je rozhodně lepší než předchozí.
Do děje jsem se začetla a celou knihu měla přečtenou za dva dny.
V podstatě se zápletka rozjela už hned na padesáté straně, ale já ji začala mít ráda až někde okolo dvou sté, protože do té doby to bylo takové pomalé, ale od této části všechno začalo zapadat a už se mi to začalo hodně líbit.

Autor dokázal skvělě vymyslet a popsat svět a prostředí, ve kterém se děj odehrává. O "hierarchii" ani nemluvě.
Krásné a zvláštní zároveň bylo to, že jste během čtení většinou nevěděli, kdo je na straně dobra a kdo zla.
Benedict Jacka umí prostě vymýšlet úžasné světy.

Alex mi připadá nemastný neslaný (chová se líp než v prvním díle), ale zase mám na něm ráda, jak se vždy dokáže dostat z jakékoliv situace.
Luna je stále skvělá jako v předchozím díle. Má úžasný charakter a asi jako jediná postava dokáže něco cítit.

Romantická linka je krásná, až na nějaké výjimky. Moc se mi líbí, jak se ti dva do sebe postupně zamilovávají, aniž by to ten druhý tušil. Konec mi nento vztah trochu zkazil...


Je tu jedna věc, která mi hrozně vadila a to byla délka kapitol. Většinou každá měla okolo dvaceti pěti stran, což je strašný.
3,5/5⭐

TeaS2015
28.10.2020 5 z 5

Oba díly jsem zhltla a nedočkavě vyhlížím další a to jsem obvykle poněkud kritický čtenář.

SBH
28.09.2020 5 z 5

Alex sesadil z trůnu Attika. Není to takový potřeštěný všeuměl, k nezbytné macho auře má i kousek důstojnosti a tajuplnosti. Jak se autor popasoval s možnými paradoxy jasnovidectví, mi připadne dočista geniální. Text je čtivý, vtipný, to každopádně neuškodí. Za mě by mohlo být méně rvaček, na druhou stranu oceňuju nenásilně podané morální poselství. Plný počet kniha dostává mimo jiné za scénu s drakem, mystickou, hlubokou a silnou. A Sonder je prostě zlatíčko.

maly.vlada
19.08.2020 4 z 5

Hodnotím oba díly, které fungují jako příjemný celek. Svět je fajn, ale přiznávám, že pro Londýn mám slabost. Postavy taky fajn. Ideální prázdninové čtení.

Turante
25.07.2020 4 z 5

Jojo, Alex je mi hodně sympatický a líbí se mi, jak si umí poradit skoro za každé situace. Myslím, že tato série bude hodně dobrá, snad letos vyjde i třetí díl.

kachnat
15.07.2020 4 z 5

Odpočinkové fantasy čtení, jasný děj, Alex a Luna jsou pár - nepár, třeba jednou budou, přijde mi, že k tomu směřují :-) Hezké, příjemné čtení. Jedině mohu vytknout chyby v textu - slova spojená v jedno. Editor si s textem moc nepohrál.

kokrokr
23.05.2020 4 z 5

Stejně dobré jako první díl.

Awča
08.04.2020 5 z 5

Četla jsem bezprostředně po prvním díle, Verus a Luna mě moc baví. Příběh nemá moc odboček ani vedlejších postav, někomu může tím pádem připadat jednodušší, ale pro mě je to osvěžující, nemuset sledovat různé odbočky, následovat jednu dějovou linku, držet palce svým oblíbeným hrdinům, a že to tentokrát bylo opravdu zapotřebí.
Dost se těším na další díly, snad vyjdou brzy.

Štítky knihy

magie mágové městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Benedict Jacka
britská, 1980
2020  79%Předurčený
2020  85%Prokletý
2022  87%Vyvolený
2021  89%Zmizelí
2023  92%Skrytý

Kniha Prokletý je v

Právě čtených1x
Přečtených117x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce140x
Chystám se číst52x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x